Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. σε χειμερινή ανάβαση στην Τέμπλα

Όπως είπε και κάποιος από τους συνορειβάτες της περασμένης Κυριακής, το χιόνι θα το βλέπουμε πλέον μόνο στα βουνά. Σπανίζει στις μέρες μας ο λευκός συνταξιδιώτης του χειμώνα, τείνει να γίνει ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, έτσι η πρόσφατη χιονόπτωση στα ορεινά έφερε κόσμο στα θέρετρα και στις  πλαγιές. Μαζί και εμείς για την πρώτη χειμερινή ανάβαση της νέας χρονιάς, στην προσιτή κορυφή Τέμπλα (υψ. 1809 μ.) των Αγράφων.

Ξεκινώντας από τη Νεράιδα Καρδίτσας (υψ. 1120 μ.) πάνω από τη λίμνη του Μέγδοβα, ακολουθούμε το καλά σημαδεμένο μονοπάτι για το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων στο υψόμετρο των 1536 μέτρων. Στο πυκνό ελατόδασος το χιόνι είναι αρκετό, δίχως όμως να εμποδίζει την κίνησή μας. Στις άκρες των κλαδιών, μικροί κρύσταλλοι λιώνουν στο άγγιγμα του ήλιου. Φρέσκα πατήματα λαγών τρυπώνουν στους θάμνους. Φωνές πουλιών συνοδεύουν τα βήματά μας. Όπου το δάσος αραιώνει, προβάλλουν αιχμηρές οι κορυφές των ανατολικών Αγράφων και χαμηλότερα όλο και απλώνονται γαλανά τα νερά της λίμνης.

Μετά από μιάμιση περίπου ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο. Εδώ ο άνεμος, δυνατός και παγωμένος, μας αναγκάζει να τρυπώσουμε στη ζεστή σάλα, κοντά στο αναμμένο τζάκι. Μικρή ανάπαυλα, εκτίμηση των συνθηκών και των αντοχών της ομάδας και η απόφαση ομόφωνη. Πάμε για την κορυφή. Μαζί μας και οι σπουδαστές του τμήματος Συνοδών Βουνού του Δημόσιου ΙΕΚ Τρικάλων, στην πρώτη δοκιμασία τους σε χειμερινό βουνό.

Ανεβαίνουμε ακολουθώντας τη σήμανση στη βορειανατολική ράχη που έχει καταπληκτική θέα στα νερά της λίμνης και στους γύρω από αυτήν οικισμούς. Η ποιότητα του χιονιού και η κλίση της πλαγιάς προσφέρει ασφαλή πορεία.

Μετά από μια περίπου ώρα φτάνουμε στο κολωνάκι της κορυφής. Εδώ βασιλεύει ο άνεμος, φουριόζος σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Για πόσο μπορούμε να αντισταθούμε στις διαθέσεις του; Ίσα που προλαβαίνουμε να ονομάσουμε τις γύρω κορυφές και να βγάλουμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες.

Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι που μοιάζει πλέον με χαντάκι από τα πατήματα τόσων ατόμων που πέρασαν και εξακολουθούν να ανεβοκατεβαίνουν την πλαγιά, να χαίρονται την όμορφη, διάφανη μέρα.