O ΣΠΟΡΤ στον Κίσσαβο

Kissavos3

Από την Σπηλιά στην Ανατολή

Ο Κίσσαβος, το αντίπαλο δέος του Ολύμπου, χαμηλότερος, πιο ήπιος, αλλά με την δικιά του γοητεία, αυτή που του προσδίδει η εγγύτητα με τη θάλασσα, η πλούσια χλωρίδα του και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των χωριών που κατακλύζουν τις πλαγιές του. Αν και αποτελεί την φυσική συνέχεια του Ολύμπου, από τον οποίον χωρίζεται με την κοιλάδα των Τεμπών, αποπνέει μάλλον την αίσθηση του Πηλίου, ειδικά στο κατάφυτο ανατολικό τμήμα του.

Ο Κίσσαβος βλέπει δυτικά τον κάμπο της Λάρισας, νότια τον κάμπο της Αγιάς και ανατολικά την θάλασσα όπου καταλήγουν οι πλαγιές του σχηματίζοντας ορμίσκους. Το βουνό χωρίζεται σε δύο μέρη από μια κοιλάδα, η οποία ονομάζεται στα βόρεια “Μεγάλο Φαράγγι” και στα νότια “Μεγάλο Ρέμα”.

Από γεωλογική άποψη, ο Κίσσαβος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού στη βάση του αποτελείται από κρυσταλλικά πετρώματα, που όμως σκεπάζονται από άλλα στρώματα εκρηξιγενών πετρωμάτων. Στις περισσότερες πλευρές του και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια. Η προς τη θάλασσα πλαγιά είναι δασώδης λόγω περισσοτέρων βροχοπτώσεων αλλά και απότομη που καταλήγει στο ακρωτήριο του Κισσάβου, ή ακρωτήριο Δερματάς.

Στα υψηλότερα μέρη του το βουνό είναι γυμνό, ξηρό και φτωχό σε πηγές, αντίθετα οι βόρειες, νότιες και ανατολικές πλαγιές της είναι καταπράσινες, με οξιές, έλατα και καστανιές, από όπου προέρχονται τα γνωστά “κάστανα Κισσάβου”. Κωμοπόλεις και χωριά της Όσσας είναι η Αγιά, το Στόμιο, το Συκούριο, τα Αμπελάκια, η Καρίτσα, η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, το Κόκκινο Νερό, το Ομόλιο και η Σπηλιά.

Είναι ένα βουνό που συχνά αποτελεί στόχο του συλλόγου μας. Πολλές φορές ανεβήκαμε στην ψηλότερη κορυφή του (Προφήτης Ηλίας- υψ. 1.978 μ.) αλλά και πολλές ακόμα βαδίσαμε στα όμορφα μονοπάτια του. Για την πρόσφατη πορεία μας επιλέξαμε μια μάλλον ασυνήθιστη διάσχιση που ξεκινά από την Σπηλιά (υψ. 850 μ) και καταλήγει στην Ανατολή (υψ. 960 μ).

Τα δύο χωριά ενώνονται με χωματόδρομο, αλλά εμείς βέβαια επιλέξαμε το μονοπάτι μήκους 15 χλμ.  Απότομα ανηφορικό στην πρώτη μια ώρα της διαδρομής, μας οδηγεί σε σημείο με όμορφη θέα προς την Λάρισα και τον Θεσσαλικό κάμπο. Από εδώ, συνεχίζοντας την πορεία μας μπαίνουμε σε πυκνό ελατόδασος για να φτάσουμε σε 30’ κάτω από τον τεράστιο κώνο της ψηλότερης κορυφής. Στο σημείο αυτό στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την σήμανση προς την Ανατολή.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για το κομμάτι του εθνικού μονοπατιού Ο2 που ξεκινά από τον Όλυμπο, διασχίζει τον Κίσσαβο και καταλήγει στο Πήλιο, συνδέοντας ορειβατικά τρία από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας.

Τώρα βαδίζουμε σε δάσος που διακόπτουν μικρά καταπράσινα ξέφωτα. Ελαφρά κατηφορική, ευχάριστη πορεία. Η φωνή του κούκου συνοδεύει τα βήματά μας. Η άνοιξη είναι πλέον εδώ. Πλήθος πανσεδάκια σε ποικίλα χρώματα και μεγέθη ομορφαίνουν τον τόπο. Στο τέλος του δάσους συναντάμε μεγάλο διάσελο στο κέντρο του οποίου μια λίμνη ξεδιψά με το νερό της το κοπάδι των αγελάδων. Από εδώ και στη συνέχεια η πορεία μας είναι κατηφορική.

Φτάνουμε στο κέντρο του χωριού μετά από συνολική πορεία τεσσερισήμισι ωρών.  Βέβαια ακολούθησε ένα διάστημα ξεκούρασης στις περίφημες ταβέρνες της Ανατολής που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των φαγητών τους.

 

 

Τα νέα του Συλλόγου

 

Την Κυριακή 3/5 θα ανεβούμε στη Λιάκουρα, την ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού (υψ. 2458 μ.) Η πορεία θεωρείται αρκετά δύσκολη και οι ώρες ανάβασης υπολογίζονται σε 3.30’ – 4 ανάλογα με την ποιότητα του χιονιού.

Σημειώνουμε ότι τελευταία φορά που ανεβήκαμε στην κορυφή ήταν στις 13/5/2007. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την σημαντική αυτή διαδρομή για τα νέα μέλη του συλλόγου μας.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.
Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .