Έπεσε η αυλαία στο Τόκιο με διαμρτυρίες κι αντιδράσεις – Η σκυτάλη στο Παρίσι

Διαδηλωτές κι αποδοκιμασίες έξω από το στάδιο

Πέρασαν στην ιστορία οι  Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο όμως  οι  διαμαρτυρίες δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

Ο ουρανός φωτίστηκε από λευκά και χρυσά πυροτεχνήματα, τα οποία εκτοξεύτηκαν πάνω από το σχεδόν άδειο Ολυμπιακό Στάδιο, τονίζοντας και πάλι την περίεργη αυτή κατάσταση, δηλαδή την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς την παρουσία θεατώνΣτην Τελετή Λήξης το «παρών» έδωσαν λίγοι αθλητές και αθλήτριες, αφού, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, ήταν υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από το Ολυμπιακό Χωριό αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους. Για την ελληνική αποστολή, τη σημαία κράτησε ο αρχηγός της ασημένιας Εθνικής πόλο των ανδρών Γιάννης Φουντούλης. Στον επίλογο της τελετής  παραδόθηκε η Ολυμπιακή Σημαία στη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, από την Κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, μέσω του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

 

 

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι έγινε με έναν χρόνο καθυστέρηση και χωρίς την παρουσία κόσμου, η διοργάνωση δεν είχε να ζηλέψει πολλά από τις προηγούμενες. Το θέμα, βέβαια, είναι πιθανότατα να αφήσει «πληγές» στην Ιαπωνία.

Διαδηλωτές έξω από το στάδιο

Οι διαμαρτυρίες για τη διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού δεν σταμάτησαν στο Τόκιο ούτε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.Οι κάτοικοι του Τόκιο κι όχι μόνο, άλλωστε, δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, ορισμένοι το έπραξαν και κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης.

Συγκεκριμένα, περίπου εκατό διαδηλωτές έκαναν την εμφάνιση τους έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο και κρατούσαν πανό, στα οποία έγραφαν «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς» και «Δεν χρειαζόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Στο σημείο υπήρξε φυσικά μεγάλη αστυνομική δύναμη για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Ο θυμός του κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό έχουν βλάψει πολύ την πολιτική φήμη του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες ήταν αντίθετοι στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.