Πύρινη “κόλαση” στην Βόρεια Εύβοια-μόνη διέξοδος η θάλασσα

Απειλούνται χωριά, μόνη διέξοδος η θάλασσα

Δραματικές ώρες βιώνει η Εύβοια με τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλές ημέρες να βρίσκονται σε εξέλιξη και να καταπίνουν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στο δήμο Ιστιαίας όπου κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί.

Περισσότερα από 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι, έχουν απεγκλωβιστεί από θαλάσσης στο Πευκί της Εύβοιας, το οποίο απειλείται από την τεράστια πυρκαγιά.

Οι εικόνες που έρχονται από τις παραλίες και μέσα από τα καράβια είναι συγκλονιστικές, καθώς η μοναδική διέξοδος που έχουν οι άνθρωποι είναι από τη θάλασσα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η πυραυλάκατος «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τα λίγα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς. Στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζουμε τις φλόγες με μηχανήματα έργου. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους των χωριών που δίνουν τις μάχες της ζωής τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αλλιώς το παιχνίδι θα ήταν χαμένο εδώ και δύο ημέρες. Πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο», είπε στην τηλεόραση του OPEN o δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς.

Ο ίδιος εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Πευκί, όπου αποχώρησαν οι κάτοικοι πλην ορισμένων που ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Και επίσης κινδυνεύουν το Καστρί και οι Γούβες. «Δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Η πρωτεύουσα του δήμου πρέπει να μείνει ασφαλής για να μπορούμε να εργαστούμε», είπε ο κ. Κοντζιάς.

 

Πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά πριν από λίγο στη θέση Φλαμπούρι στην Πάρνηθα, όπου είχε εκδηλωθεί χθες η μεγάλη αναζωπύρωση και βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο της κατάσβεσης τής πυρκαγιάς.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του τραυματισμού αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής είναι δύσκολο να πλησιάσει αυτοκίνητο, γι αυτό έχει κληθεί ελικόπτερο για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.