Οι κορυφαίοι Έλληνες όλων των εποχών σύμφωνα με την…τεχνητή νοημοσύνη

Στην έβδομη θέση ο Κυργιάκος, 26ος ο Φορτούνης

Toυ Νίκου Ραλλίδη

 

Το ερώτημα σχετικά με τον κορυφαίο ή τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα. Ξεκάθαρη απάντηση όμως είναι δύσκολο να δοθεί και αυτό αφορά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι απόψεις των ειδικών και των παλιών ποδοσφαιριστών είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Χατζηπαναγής; Παπαιωάννου; Δομάζος; Σιδέρης; Χωράει κάποιος Τρικαλινός ποδοσφαιριστής στους 30 καλύτερους; To Sportrikala.gr ζήτησε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Αρχικά ρωτήσαμε το ρομπότ της ‘’ΑΙ’’ ποιούς θεωρεί τους 10 καλύτερους και μας έκανε και μια μικρή ανάλυση, περιλαμβάνοντας αστέρια των οποίων η προβολή και τα κατορθώματά τους εκτείνονται από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Tα αποτελέσματα και η ανάλυση της τεχνητής νοημοσύνης:

 

1.Μίμης Δομάζος

Εμβληματικός μέσος που πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. O Δομάζος ήταν γνωστός για την εξαιρετική τεχνική του ικανότητα και την ηγεσία του στον αγωνιστικό χώρο. Κέρδισε πολλούς εγχώριους τίτλους με τον Παναθηναϊκό και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κυριαρχία του συλλόγου κατά τη δεκαετία του 1970.

 

2.Γιώργος Καραγκούνης

O Καραγκούνης θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στo το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ιστορικό θρίαμβο της Ελλάδας στο UEFA Euro 2004.

 

  1. Θοδωρής Ζαγοράκης

Ο Ζαγοράκης ήταν o αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια του θριάμβου της στο Euro 2004. Ήταν γνωστός για την επιμονή του, και την ικανότητά του να ελέγχει τη μεσαία γραμμή, καθιστώντας τον έναν από τους πιο καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

4.Βασίλης Χατζηπαναγής

Ευρέως θεωρούμενος ως ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Χατζηπαναγής ήταν γνωστός για την εξαιρετική του ικανότητα ντρίμπλας στον αγωνιστικό χώρο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και θεωρείται πρωτοπόρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

  1. Άγγελος Χαριστέας

Ήταν βασικός παράγοντας για την επιτυχία της Ελλάδας σε εκείνο το τουρνουά και είχε μια επιτυχημένη καριέρα παίζοντας σε διάφορους συλλόγους στην Ευρώπη. Ο Άγγελος Χαριστέας χάραξε το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στον τελικό του UEFA Euro 2004.

 

6.Μίμης Παπαϊωάννου

O Παπαϊωάννου θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Κέρδισε πολλούς εγχώριους τίτλους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της  AEK κατά τη δεκαετία του 1970.

 

  1. Σωτήρης Κυργιάκος

Ο Κυργιάκος ήταν ένας πανύψηλος κεντρικός αμυντικός, γνωστός για τη φυσική του παρουσία και την εναέρια ικανότητα του. Εκπροσώπησε την ελληνική εθνική ομάδα για πολλά χρόνια, κερδίζοντας συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

  1. Νίκος Αναστόπουλος

O Αναστόπουλος είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς σκόρερ της Ελλάδας, με αξιοσημείωτο ρεκόρ τόσο για τον Ολυμπιακό, τον Πανιώνιο όσο και στην ελληνική εθνική ομάδα.

 

  1. Τραϊανός Δέλλας

Πανύψηλος αμυντικός, ο Δέλλας φημίζεται για την ηγετική του ικανότητα και την αμυντική του ικανότητα. Σκόραρε το χρυσό γκολ εναντίον της Τσεχίας στους ημιτελικούς του Euro 2004, βοηθώντας την Ελλάδα να φτάσει στον τελικό και τελικά να κερδίσει τη διοργάνωση.

 

  1. Γιώργος Σιδέρης

O Σιδέρης γνωστός για τις τεχνικές του ικανότητες, απόλαυσε μια επιτυχημένη καριέρα τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στο εξωτερικό. Υπήρξε βασικός στην ελληνική εθνική ομάδα τη δεκαετία του 1970.

 

Παρακάτω είναι η λίστα των 30 καλύτερων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει δύο Τρικαλινούς ποδοσφαιριστές:

 

1.Μίμης Δομάζος

2.Γιώργος Καραγκούνης

  1. Θοδωρής Ζαγοράκης

4.Βασίλης Χατζηπαναγής

5.Άγγελος Χαριστέας

6.Μίμης Παπαϊωάννου

7.Σωτήρης Κυργιάκος

8.Νίκος Αναστόπουλος

9.Τραϊανός Δέλλας

10.Γιώργος Σιδέρης

11.Θωμάς Μαύρος

12.Στέλιος Μανωλάς

13.Γιώργος Κούδας

14.Ανδρέας Μουράτης

15.Δημήτρης Σαραβάκος

16.Κώστας Μανωλάς

17.Γιούρκας Σεϊταρίδης

18.Στέλιος Γιαννακόπουλος

19.Κώστας Νεστορίδης

20.Γιώργος Δεληκάρης

21.Αντώνης Νικοπολίδης

22.Κώστας Ελευθεράκης

23.Κώστας Πολυχρονίου

24.Δημήτρης Σαλπιγγίδης

25.Κώστας Φραντζέσκος

26.Κώστας Φορτούνης

27.Φάνης Γκέκας

28.Νίκος Μαχλάς

29.Θεμιστοκλής Νικολαΐδης

  1. Νίκος Νιόπλιας

 

Οι μοναδικοί ενεργοί ποδοσφαιριστές του Top 30 είναι ο Κώστας Μανωλάς και o Κώστας Φορτούνης. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού ξεκίνησε από τον ΑΣ Μετέωρα πριν κατεβεί στον Πειραιά. Eπέστρεψε στα Τρίκαλα, με τον ΑΟT τη διετία 2008-2010, 3 χρόνια στην Καϊζερσλάουτερν και από το 2014 είναι παίκτης του Ολυμπιακού. Μία θέση πιο πάνω, στην 25η είναι ο σπεσιαλίστας των φάουλ Κώστας Φραντζέσκος, πρώην προπονητής του ΑΟΤ την περυσινή περίοδο.

 

O Κυργιάκος ξεκίνησε από τη Θύελλα Μεγαλοχωρίου και το 1996 σε ηλικία 17 ετών τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός. Μετά έκανε μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό με Ρέιντζερς, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λίβερπουλ αλλά και στην ΑΕΚ. Αν και συμμετείχε στα προκριματικά του Euro 2004, δεν ήταν στην αποστολή λόγω τραυματισμού.

 

Απουσιάζουν μεγάλα ονόματα, ο Νίκος Γιούτσος, ο Κώστας Λινοξυλάκης, o Γρηγόρης Γεωργάτος, o Γιώργος Σαμαράς, o Βασίλης Τσιάρτας, o Κώστας Δαβουρλής, o Μιχάλης Καψής, o  Τάκης Λουκανίδης, o Γιώργος Δέδες, o Αντώνης Αντωνιάδης, o Σταύρος Σαράφης, o Τάσος Μητρόπουλος, o Στράτος Αποστολάκης, o Νίκος Λυμπερόπουλος και αρκετοί άλλοι.