Πύρινη ομιλία Μίκη Θεοδωράκη – Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα

30336490_e34bd88a-fe61-4cc0-8f56-78d2996bdb2bΠλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας

Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκατ. συμμετέχοντες, με την ανακοίνωση της Αστυνομίας που μιλούσε για 140.000 στο Σύνταγμα το μεσημέρι να προκαλεί αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και άρχισε όπως ήταν αναμενόμενο το κονταροχτύπημα κυβέρνησης και ΝΔ μέσω επίσημων δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συλλαλητήριο, η κυβέρνηση χλευάζει τη ΝΔ που περίμενε εκατομμύρια διαδηλωτών και η ΝΔ διαβάζει στη συγκέντρωση απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του.

Η επιθετική στάση του Μαξίμου απέναντι στη ΝΔ ήταν κοινή στις κυβερνητικές δηλώσεις τόσο πριν όσο και μετά το συλλαλητήριο. Ωστόσο την ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το συλλαλητήριο είναι εμφανής και η ανακούφιση, αφού η συγκέντρωση δεν συγκέντρωσε τα εκατομμύρια κόσμου που προσδοκούσε η ΝΔ, δίνοντας και έντονη αντικυβερνητική χροιά στη διαδήλωση.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος όταν ανέβηκε στην εξεδρα των ομιλητών είπε πως μάχεται τον φασισμό στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη και δήλωσε ότι «μας κυβερνούν εθνομηδενιστές» ενώ υπογράμμισε ότι είναι «δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να μεγαλώνουν τόσες γενιές Σκοπιανών με αυτή την προπαγάνδα». Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές,αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι», αναφερόμενος στην επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο σπίτι του. Το συλλαλητήριο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter είπε πως «διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».