Πως θα νιώσετε καλύτερα όταν κρυολογήσετε

Δεν υπάρχει στην εποχή μας αιτιολογική θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, ενώ τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση, αφού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. Τα συμπτώματα όπως το μπούκωμα στη μύτη, είναι αυτά τα οποία πρέπει να καταπολεμηθούν.

Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μία απλή προσβολή. Εάν έχετε πυρετό, θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες, ώστε να ανακάμψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων, τσάι από βότανα και ελαφριές σούπες, που συμβάλλουν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων και θεωρούνται πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, από τη στιγμή που παρατηρούνται αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης. Εάν έχετε πόνο στο λαιμό, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο, ενώ οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε σταγόνες φυσιολογικού ορού για τη μύτη, ώστε να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και να ενυδατώνεται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης.

Τα αναλγητικά έχουν παυσίπονη δράση, ενώ κάποια από αυτά παρουσιάζουν και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα αντιβηχικά επιδρούν στον εγκέφαλο και καταστέλλουν το βήχα, αλλά όταν ο βήχας είναι παραγωγικός δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβηχικά. Τα αποχρεμπτικά συνδράμουν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, τα αποσυμφορητικά είναι ουσίες που μειώνουν τη συμφόρηση.