Τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα του οποίου αρχίζουν συνήθως δύο με τρεις μέρες μετά από τη μόλυνση. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ήπια ασθένεια που διαρκεί από δύο έως 14 μέρες.

Το κοινό κρυολόγημα είναι μία ιογενής μόλυνση της μύτης και του λαιμού και αποτελεί την συχνότερη ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο και από τις κυριότερες αιτίες επίσκεψης σε γιατρό ή απουσίας από το σχολείο και την εργασία. Οι ενήλικες παρουσιάζουν συνήθως 1-2 επεισόδια κρυολογήματος ετησίως και τα παιδιά (κυρίως στην προσχολική ηλικία) κρυολογούν 6 έως 10 φορές το χρόνο. Οι γυναίκες (κυρίως στις ηλικίες 20-30 ετών) έχουν περσότερα κρυολογήματα από τους άνδρες, από τη στιγμή που έρχονται συχνότερα σε στενή επαφή με παιδιά.

Τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν καταρροή και συμφόρηση της μύτης, πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο ήπιας έντασης, φτάρνισμα, μυϊκούς πόνους, «τρέξιμο» των ματιών, χαμηλό πυρετό και ήπια κούραση. Οι ενήλικες που παρουσιάζουν ψηλό πυρετό 39ο C ή περισσότερο, έντονους πόνους και κούραση, πυρετό με ρίγος, εφίδρωση και πυώδη φλέγματα, πρήξιμο των λεμφαδένων ή σοβαρό πόνο στην περιοχή των ιγμορείων, πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε γιατρό.

Τα παιδιά ασθενούν σοβαρότερα από ότι οι ενήλικες και συχνά η πάθηση περιπλέκεται με ωτίτιδα. Οι γονείς πρέπει άμεσα να ζητούν συμβουλή γιατρού, όταν παιδί με κρυολόγημα παρουσιάζει πυρετό 39ο C ή περισσότερο με ρίγος ή εφίδρωση, πυρετό που διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες, εμετούς ή πόνο στην κοιλιά, ασυνήθιστη υπνηλία, έντονο πονοκέφαλο, δυσκολίες αναπνοής, συνεχές κλάμα, πόνο στο αυτί και επίμονο βήχα.