Jumbo-σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας

Σε απίστευτη απάτη φαίνεται πως έχουν φτάσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Μέγα εταιρικό σκάνδαλο με την συμμετοχή διοικητικών της εταιρείας Jumbo και της Εθνικής τράπεζας που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχουν αποκαλύψει τα αντίστοιχα κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με Κινέζους που επένδυαν σε ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση της “golden visa”.

Ειδικότερα, συνεργαζόταν με τους Κινέζους επενδυτές – αγοραστές για την παραβίαση των capital controls της Κίνας. Οι αγορές των ακινήτων γίνονταν με πιστωτικές κάρτες σε POS και λόγω αυτού κινητοποιήθηκαν οι κινεζικές αρχές οι οποίοι ελέγχουν το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.

Οι κινέζικες αρχές βρίσκονται σε επαφές και με τις ελληνικές τραπεζικές αρχές με την οποία συνεργαζόταν στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος των Jumbo. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εταιρεία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με την συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία αποτελεί προσωπική κίνηση του κ. Παπαευαγγέλου.

Ο κ. Παπαευαγγέλου είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε αγορά ακριβών ακινήτων που είχαν βγει σε πλειστηριασμό. Ανάμεσα σε αυτά η βίλα των Κωστοπουλου – Μπαλατσινού στην Φιλοθέη αλλά και τέσσερα ακίνητα του Γιώργου Κούμπα στο Ψυχικό.

Πώς στήθηκε το σκάνδαλο

Μέσω POS της Εθνικής τράπεζας στήθηκε το μεγάλο κόλπο. Η Jumbo πραγματοποιούσε δεκάδες μικρό συναλλαγές πελατών έως 20.000 ευρώ φτάνοντας όμως ανά πελάτη ακόμη και τις 500χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια ο κ. Παπαευαγγέλου υπερτιμολογούσε μια αγορά ακινήτου και επέστρεφε στον υποψήφιο Κινέζο αγοραστή την διαφορά.

Όλα όμως “φρέναραν” όταν οι κινεζικές αρχές και ειδικότερα η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα εντόπισε τις συναλλαγές και ζήτησε να παρέμβει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες στην Εθνική τράπεζα αναμένονται καρατομήσεις ανώτατων στελεχών, με τον εσωτερικό έλεγχο να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό της υπόθεσης το γεγονός ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΕΚΤ καθώς και οι Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

Όπως και η οικογένεια Βακάκη έτσι ο Παπαευαγγέλου ξεκίνησε από την παραγωγή παιχνιδιού. Από τον θείο του Χρήστο κληρονόμησε στην δεκεατία του ’70 της παιχνιδοβιομηχανία FINO. To εργοστάσιο της Fino βρισκόνταν στην Καλιθέα, στην οδό Κύπρου εκεί που στεγάζεται σήμερα κατάστημα της Jumbo.

Οι δρόμοι του με τον Απόστολο Βακάκη (σ.σ. η οικογένεια του οποίου είχε την El Greco) ενώθηκαν το 1990 όταν το εργοστάσιο της Fino πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Παπαευαγγέλου “διαθέτει πολυετή πείρα στον κλάδο και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της JUMBO από το 1995. Είναι πτυχιούχος της Α.Β.Σ.Π Πειραιώς, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών. Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών). Από το 2006, είναι Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος)”.

Η ανακοίνωση της Jumbo

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Jumbo AEE ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα σημειώνει:

“H Jumbo AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Τα ελληνικά POS έφερναν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα από την Κίνα σπάζοντας…

Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς”.