Αιτίες των φθινοπωρινών αλλεργιών

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές της άνοιξης και έχουν παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες. Δημιουργούν συνήθως καταρροή στη ρινική κοιλότητα, συνάχι και φτέρνισμα.

Οι κυριότερες αιτίες που εμφανίζονται έχουν να κάνουν με τη γύρη στα αγριόχορτα και τα ακάρεα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, ειδικά σε κλειστούς χώρους ή χώρους που δεν αερίζονται σωστά. Άλλη αιτία είναι οι μύκητες, που εμφανίζονται σε σχολικές αίθουσες που έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες αλλά και χώρους με αυξημένη υγρασία (μπάνια). Μάλιστα, οι μύκητες ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.

Επιπλέον, το φθινόπωρο οι ισχυροί άνεμοι και τα σχολεία βοηθούν στην διασπορά των αλλεργιογόνων. Οι πρώτοι λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων, ενώ η επιστροφή στο σχολείο πυροδοτεί τις φθινοπωρινές αλλεργίες στα παιδιά λόγω των ακάρεων της οικιακής σκόνης και των μυκήτων που υπάρχουν σχολικούς χώρους.

Το πρώτο μέτρο άμυνας είναι η αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό. Συστήνεται η παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10.00-15.00), όταν η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα και η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων.

Ακόμα, είναι απαραίτητος ο καλός αερισμός κλειστών χώρων και το συχνό γενικό καθάρισμα. Τέλος, πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, απαιτείται καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών.