Επίθεση ΗΠΑ με 59 πυραύλους στη Συρία

USAmissiles7417sk5Έξι νεκροί στρατιώτες,  ολοκληρωτική η καταστροφή της βάσης

 

Επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία, ως απάντηση στη χημική επίθεση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν στον Άσαντ. Διάγγελμα – κάλεσμα από τον Τραμπ προς όλα τα πολιτισμένα έθνη, να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ, για το τέλος της σφαγής στη Συρία και την τρομοκρατία κάθε μορφής. Αναστολή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, μετά την αντίδραση Πούτιν. Έξι νεκροί στρατιώτες, σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή της βάσης

Έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Αναστολή της συμφωνίας με ΗΠΑ

Άμεση ήταν η απόφαση αναστολής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, από τη Ρωσία, που ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα αποτελούν “επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους” και αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. “Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση “επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους”, βασισμένη σε “κατασκευασμένο πρόσχημα” και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ιράν κατήγγειλε ως “καταστροφικά και επικίνδυνα” τα αμερικανικά πλήγματα. “Το Ιράν καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις. Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.