Έφυγε ένας “κύριος” της δημοσιογραφίας

betxaves_458_355

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Κώστας Μπετχαβές δεν είναι πια κοντά μας.

Πράος, ήρεμος και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη ο Κώστας Μπετχαβές υπηρέτησε με ήθος και αξιοπρέπεια την δημοσιογραφία. Πριν λίγες μέρες τον συναντήσαμε στο ΑΕΛ FC Arena και στο παιχνίδι της αγαπημένης του ΑΕΛ με την ΑΕΚ. Υπέστη ένα εγκεφαλικό το περασμένο Σάββατο και κατέληξε λίγες μέρες αργότερα. Απο το sportrikala.gr τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Το κείμενο του Σωτήρη Κέλλα στην “Ελευθερία” που ακολουθεί τα λέει όλα για τον εκλιπόντα:

«Έφυγε»  από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ένας από τους πρωτοπόρους της λαρισινής αθλητικής δημοσιογραφίας, ο Κώστας Μπετχαβές (γνωστός και με το ψευδώνυμο «Μπετ») που άφησε το στίγμα του κυρίως με το ρεπορτάζ της ΑΕΛ με το οποίο ασχολείτο από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της.

Ο εκλιπών υπήρξε μια ιδιαίτερα αγαπητή μορφή της λαρισινής αθλητικογραφίας που διακρινόταν για το ποιοτικό (και ενίοτε χιουμοριστικό) γράψιμό του αλλά και το ήθος του. Γεννήθηκε στο Συκούριο της Λάρισας στις 13 Οκτωβρίου 1945 και ήταν τελειόφοιτος οικονομικών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(αποφοίτησε από το Α’ Γυμνάσιο Λάρισας).

Η ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία έγινε από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»(για τρία χρόνια ως φοιτητής) ενώ στη Λάρισα οι πρώτες εφημερίδες που αρθρογράφησε ήταν το «Νέο Βήμα»(του αείμνηστου Χρήστου Γραμματίδη) και τα «Θεσσαλικά Νέα» που ήταν μια συνεργατική εφημερίδα, ενώ αρθρογραφούσε και στον «Νέο Κόσμο» του Αντώνη Τζιτζέλη.

Στη συνέχεια υπήρξε χρονογράφος και αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα «Λάρισα» του Βασίλη Δημητρίου και αργότερα του Δημήτρη Τηλιού για να ηγηθεί σε δυο πρωτοποριακές για την εποχή του εφημερίδες. Η πρώτη ήταν μια σατιρική εφημερίδα «Νέος Ρωμιός» που είχε μια υπέροχη στήλη που ονομαζόταν «Ο Λάζαρος(σ.σ Λάζαρος Τσιλιγγίδης) και ο Μπετ τα λένε τετ-α-τετ» ενώ η δεύτερη ήταν η πρώτη αθλητική εφημερίδα στη Λάρισα με τίτλο «Αθλητικά Νέα» που εξέδωσε ο αείμνηστος Διονύσης Τόμπορης.

Στη συνέχεια έγινε διευθυντής σύνταξης σε μια άλλη αθλητική εφημερίδα(με τρεις εκδόσεις εβδομαδιαίως, επίτευγμα μοναδικό για περιφερειακή αθλητική εφημερίδα) στο «Νέο Αθλητικό Κόσμο» για μια δεκαετία ενώ από τη συγκεκριμένη εφημερίδα πέρασαν οι περισσότεροι αθλητικοί συντάκτες της Λάρισας αφού αποτέλεσε μια σχολή αθλητικογράφων για τους περισσότερους, με τον Κώστα Μπετχαβέ, πιστεύοντας στην πνευματική καλλιέργεια του δημοσιογράφου να προσπαθεί να βρει νέα παιδιά πτυχιούχους ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων…

Ο Κώστας Μπετχαβές πνεύμα ανήσυχο ως αθλητικογράφος στην άνθηση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης έπαιξε σημαντικό ρόλο. Υπήρξε αθλητικός διευθυντής στο Heat FM έναν δυναμικό ραδιοφωνικό σταθμό ενώ αργότερα κατείχε την ίδια θέση στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TRT και TOP CHANNEL.

Όλη του η δημοσιογραφική δραστηριότητα ήταν ένα χόμπι γι’ αυτόν, αφού το κύριο επάγγελμά του ήταν διαφημιστής και μάλιστα από τους πρωτοπόρους στον χώρο της Λάρισας. Το οξύ πνεύμα και η δημιουργική εξυπνάδα του, εισήγαγαν την έντυπη και ραδιοφωνική διαφήμιση στην αγορά της Λάρισας και αμέτρητες ήταν οι επιχειρήσεις και τα προϊόντα που προβλήθηκαν από αυτές.

Υπήρξε μέλος του ΠΣΑΤ και ανταποκριτής για πάνω από τριάντα χρόνια των εφημερίδων «Αθλητική Ηχώ» και «Απογευματινή».

Η αγάπη του για την ΑΕΛ τον έκανε να μετέχει και στον πρώτο σύνδεσμο οργανωμένων φιλάθλων τους «Ιερολοχίτες» που είχε το πόστο δημοσίων σχέσεων όπου προήγαγε το φίλαθλο πνεύμα μεταξύ των ομάδων ενώ σε νεαρή ηλικία υπήρξε ποδοσφαιριστής της Δόξας Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης ήταν μέλος της ερασιτεχνικής ΑΕΛ και του ΓΣΛ.

Ήταν δευτερότοκος γιος του Θεοφάνη και της Ελένης Μπετχαβέ και αδελφός του Θανάση Μπετχαβέ, επί πολλά χρόνια μηχανικού στην «Ελευθερία». Η αδελφή του Ειρήνη, παντρεμένη, ζει στην Αγγλία ενώ η μητέρα του Ελένη βρίσκεται εν ζωή, σήμερα σε ηλικία 97 χρόνων. Παντρεύτηκε την Μελπομένη Τσιόκου και μαζί της απέκτησαν δύο αγόρια, τον Δημήτρη και τον Φάνη, από τον πρώτο γιο τους απέκτησαν δύο εγγονές.

Βραβεύτηκε δύο φορές από τον Δήμο Λαρισαίων και μία από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων για την προσφορά του στον αθλητισμό.