Οι Ομπάμα άρχισαν να «τα μαζεύουν» από τον Λευκό Οίκο

oi-obama-archisan-na-ta-mazevoun-apo-ton-lefko-oiko-160Το Οβάλ Γραφείο θα αδειάσει τελευταίο στις 20 Ιανουαρίου.

 

Τα φορτηγά έφυγαν από την Ουάσινγκτον χθες Τετάρτη το απόγευμα γεμάτα χαρτοκιβώτια με έγγραφα, σημειώσεις και βιβλία του Μπαράκ Ομπάμα. Για ένα ταξίδι 1.126 χιλιομέτρων με προορισμό το Σικάγο, σημειώνει η Corriere della Sera.

Με λίγα λόγια, η μετακόμιση άρχισε. Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος άρχισε ήδη να τα μαζεύει από τον Λευκό Οίκο έπειτα από οκτώ χρόνια αν και η ημέρα που θα παραδώσει το κλειδί είναι η 20η Ιανουαρίου, δηλαδή όταν η Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ ορκιστούν επισήμως.

Οι Ομπάμα, πάλι, δεν θα πάνε και τόσο μακριά. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, θα μείνουν σε ένα σπίτι που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Λευκό Οίκο. Δηλαδή όχι ακριβώς σπίτι αλλά μιαν βίλα εννέα δωματίων και οκτώ μπάνιων, η οποία βρίσκεται στο Καλοράμα, την πιο σικ και ακριβή συνοικία της Ουάσινγκτον. Το ενοίκιο είναι 22.οοο δολάρια τον μήνα και η οικογένεια Ομπάμα θα μείνει εκεί τουλάχιστον έως το 2018, τη χρονιά δηλαδή που θα τελειώσει η Σάσα το σχολείο.

Στο μεταξύ, 24 στρατιωτικοί επιβλέπουν τη φόρτωση του υλικού και τη μεταφορά του στο Σικάγο και πιο συγκεκριμένα σε μια αποθήκη στην Χόφμαν Εστέιτς όπου από τον Μάρτιο θα πιάσουν δουλειά οι ειδικοί της αρχειοθέτησης. Εκεί την εκφόρτωση θα αναλάβουν 40 πεζοναύτες της Naval Station Great Lakes.  Συντονιστής της επιχείρησης «μετακόμιση» είναι ο συνταγματάρχης Βιανέζα Βάργκας. Και δεν είναι απλή δουλειά: μιλάμε για 53 φορτηγά που θα κάνουν 24 διαδρομές από την Ουάσινγκτον στο Σικάγο – τα μισά ως τα Χριστούγεννα και τα άλλα  μισά ως τον Φεβρουάριο. Από το 2021 το υλικό θα αρχίσει να εκτίθεται στην προεδρική βιβλιοθήκη στο Τζάκσον Παρκ του Σικάγο, περιοχή που μεγάλωσε ο νεαρός Ομπάμα και γνώρισε τη Μισέλ.

Το Οβάλ Γραφείο θα αδειάσει τελευταίο στις 20 Ιανουαρίου. Περίπου σαν δωμάτιο ξενοδοχείου: ως τις 12 το μεσημέρι  δεν θα πρέπει να υπάρχει μέσα ούτε ίχνος του απερχόμενου προέδρου. Και πριν εγκατασταθεί ο επόμενος θα μπουν οι καθαρίστριες δηλαδή;