Παρασκήνιο Τουρκίας-ΗΠΑ για την τύχη του Γκιουλέν

omobrontia-ipa-pros-erntogan.w_l

Αλλεπάλληλα μηνύματα έστειλε η Ουάσιγκτον προς τον Ερντογάν

Σε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας εξελίσσεται η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Αρχικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση άφηναν υπόνοιες για εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση, ενώ τώρα κατηγορούν τον ιεροκύρηκα Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ ότι εκείνος ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή και κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έχουν ζητήσει την έκδοση του ιερωμένου από τις ΗΠΑ. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι ο ιθύνων νους της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

“Έχουμε περισσότερα από αρκετά στοιχεία, περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε, για τον Γκιουλέν. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε [ότι είναι υπεύθυνος για] την απόπειρα πραξικοπήματος, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η απόπειρα πραξικοπήματος διοργανώθηκε με τη βούληση και τις εντολές του”, δήλωσε ο Μποζντάγ στους δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο.

Τι απαντά η Ουάσινγκτον

Αλλεπάλληλα είναι τα μηνύματα που έστειλε η Ουάσιγκτον προς τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση για την στάση που ακολουθεί.

Το θέμα της Τουρκίας μονοπώλησε τις ενημερώσεις τύπου σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τα ερωτήματα να πέφτουν βροχή από τους δημοσιογράφους. Το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία ήταν κοινό και πολύ αυστηρό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν “να επιδείξει σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να προστατεύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες, και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας με λόγια και με πράξεις να πυροδοτεί περαιτέρω την βία και την αστάθεια στην χώρα”.

Σε εξίσου αυστηρό ύφος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος συνέδεσε την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ της Τουρκίας με την ανάγκη η τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει συμβατότητα με την Δημοκρατία. “Έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο στις συνομιλίες μας με τους συναδέλφους μας στην Τουρκία ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τα δημοκρατικά στάνταρτς”.

Βολές Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κατηγόρησε το μεσημέρι της Τρίτης τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε σταθεί στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Πρόσθεσε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ότι θα παρέχει στις ΗΠΑ αποδείξεις για τη φερόμενη εμπλοκή του ιεροκύρηκα Γκιουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. «Θα ξεριζώσουμε το κίνημα του Γκιουλέν ώστε να μην ξαναπροδώσει το λαό».

Όπως είπε, «στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη. Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν”.

Για τον Γκιουλέν

Για την έκδοση του Γκιουλέν που ζητάει η Τουρκία, Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβαν χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα σχετικό αίτημα και πως όταν το λάβουν θα το αξιολογήσουν με βάση τα όσα προβλέπει η σχετική συνθήκη που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών για τέτοιες περιστάσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση πέταξε ταυτοχρόνως το γάντι στην Τουρκία με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να δηλώνει ότι είναι λάθος οι ισχυρισμός πως οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν τον Γκιουλέν. Την ίδια ώρα πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτεμεντ ζητούσε από την Τουρκία “αποδείξεις” για την εμπλοκή Γκιουλέν στο πραξικόπημα σημειώνοντας ότι ζει ειρηνικά και σύμφωνα με το νόμο στο σπίτι του στην Πενσυλβάνια.

Τέλος το Αμερικανικό ΥΠΕΞ σε αλλεπάλληλα ερωτήματα Τουρκάλας δημοσιογράφου χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αξιωματούχοι της CIA κρύβονται πίσω από την επιχείρηση του πραξικοπήματος διαβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έμαθε για το πραξικόπημα από τα social media την στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ καθυστέρησαν τέσσερις ολόκληρες ώρες να εκφράσουν την δημόσια στήριξή τους στην κυβέρνηση Ερντογάν,  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι αυτό συνέβη προκειμένου η Αμερική να περιμένει να δει το αν θα επικρατήσει η πλευρά των πραξικοπηματιών.