Brexit -Φόβοι στην Ευρώπη

Μια εβδομάδα έχουν περιθώριο οι Βρετανοί να αποφασίσουν για την παραμονή

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Brexit έχει προβάδισμα από 1 έως 7 μονάδες. Στη διαδικτυακή δημοσκόπηση της TNS που δημοσιεύθηκε χθες, η εκστρατεία υπέρ του Brexit καταγράφει προβάδισμα 7 μονάδων.Σύμφωνα με τα ευρήματα της, το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, με το 40% να υποστηρίζει την παραμονή της στους κόλπους της Ένωσης.Η TNS επισημαίνει ότι το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ή ότι δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει.

Δύο έρευνες της ICM για τον Guardian που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, δίνουν τη διαφορά στις 6 μονάδες (53%-47%), η μέτρηση της YouGov για τους Times, την ίδια μέρα, δείχνει την διαφορά στις 7 μονάδες (46%-39%), ενώ στην έρευνα της ORB για την Telegraph, η διαφορά βρίσκεται στην μια μονάδα (49%-48%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ψαλίδα εμφανίζεται σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις να ανοίγει σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες τους.

Χθες δημοσιεύτηκε μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της εταιρείας ComRes από την εφημερίδα The Sun, η οποία δίνει προβάδισμα κατά μια μονάδα στο Brexit. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δημοσκόπηση,  το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Πλήρης αντιστροφή της δημοσκοπικής εικόνας σε ένα μήνα

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

«Προφανώς υπήρξε σημαντική μετακίνηση τις τελευταίες εβδομάδες», συνόψισε ο Τομ Μλουτζίνσκι, επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικών ερευνών της ComRes, μιλώντας στη Σαν.

«Ενώ βλέπαμε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής να διαθέτει άνετο προβάδισμα, μετά τα ντιμπέιτ και την επικέντρωση της προσοχής στη μετανάστευση, η διαφορά της από την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης συρρικνώθηκε και πλέον βρίσκεται σε απόσταση επαφής», εξήγησε.

Brexit ποντάρουν και στα στοιχήματα

Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός οτι στο 59% έπεσαν σήμερα, Τρίτη, οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχημάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair.