O θρύλος Ντράγκαν Τζάιτς είδε το Τρίκαλα-ΠΑΟ (Βίντεο)

tzaits_1

Παρέα με τον Μάλκοβιτς ήταν μία εμβληματική μορφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου στο κλειστό

Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στο Δημοτικό κλειστό και στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Στην παρέα του όμως βρισκόταν μία θρυλική μορφή του Γιουγκουσλάβικου και Παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ντράγκαν Τζάιτς (πρώτος από αριστερά στην φωτό).

cz-kvintet1969-70

Ο πρώην προπονητής του ΑΟΤ Στέφαν Όστοιτς, δεύτερος από αριστερά, και ο Ντράγκαν Τζάϊτς, πρώτος από δεξιά, στην μεγάλη ομάδα του Ερυθρού Αστέρα

Ο Τζάιτς έγινε αντιληπτός από λίγους, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Βαγγέλης Φρύδας, ενώ στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν γνώριζε ότι στην ποδοσφαιρική ομάδα των Τρικάλων είχε θητεύσει για τρεις μήνες η άλλη μεγάλη δόξα του Ερυθρού Αστέρα και συμπαίκτης του, ο Στέφαν Όστοιτς. Μάλιστα όπως θυμάται ο Ντράγκαν Γιάνιτς που εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Όστοιτς οι Βάσιτς και Ρόντιτς ήταν δώρο του Τζάϊτς προς τον ΑΟΤ μιας και ήταν πρόεδρος τότε του Ερυθρού Αστέρα!

Ο Όστοιτς είχε βάλει τα τρία από τα τέσσερα γκολ του Αστέρα στο 4-1 του Βελιγραδίου επί του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Πρωταθλητριών το 1971 με τον Τζάιτς να είναι τιμωρημένος και μην παίζει ούτε στην ρεβάνς της Λεωφόρου όπου οι «πράσινοι» με 3-0 πέρασαν στον τελικό.

tzaits_2

Ο Τζάϊτς παρακολουθεί το παιχνίδι πάνω απο τον πάγκο του Παναθηναϊκού στο Δημοτικό Κλειστό

Ο Τζάιτς που κοντεύει τα 70 είναι η μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία του Ερυθρού Αστέρα. Ο θρυλικός αριστερός επιθετικός των «ερυθρόλευκων» στα 15 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του Αστέρα έπαιξε σε 615 παιχνίδια και πέτυχε 292 γκολ. Δεν ήταν μόνο τα νούμερα όμως που τον έχουν κατατάξει στις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ποτέ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η τεχνική του ήταν απαράμιλλη, η ταχύτητα του απίστευτη και η ντρίπλα του μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές στους αντιπάλους του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα το 1961 σε ηλικία μόλις 15 ετών και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως. Υπηρέτησε την ομάδα μέχρι το 1975 όταν και πήρε μεταγραφή στην Μπαστιά όπου έμεινε δύο χρόνια έχοντας κι εκεί μια πολύ καλή παρουσία με 31 γκολ σε 56 αγώνες. Το 1977 επέστρεψε για ένα χρόνο στον Αστέρα και στη συνέχεια κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, σε ηλικία 32 ετών.
Δεν εγκατέλειψε όμως τον αγαπημένο του Αστέρα και συνέχισε να υπηρετεί την ομάδα του Βελιγραδίου από διάφορα πόστα. Μάλιστα το 1991 όταν οι Σέρβοι κέρδισαν το Πρωταθλητριών ο Τζάιτς ήταν στην ομάδα σαν τεχνικός διευθυντής. Το 1998 ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας μέχρι το 2004.

dzajic

Ο Ντράγκαν Τζάιτς σε δράση

Με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας έκανε ντεμπούτο το 1964 στον αγώνα εναντίον της Ρουμανίας. Με το εθνόσημο στο στήθος έπαιξε 85 φορές και πέτυχε 23 τέρματα. Αγωνίστηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1968 όπου η Γιουγκοσλαβία είχε χάσει από την Ιταλία με 2-0 στον επαναληπτικό τελικό. Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 1-1 με τον Τζάιτς να σκοράρει, ενώ ο ίδιος είχε πετύχει και το γκολ στον ημιτελικό με την Αγγλία που έδωσε την πρόκριση στους Γιουγκοσλάβους. Το 2003 η UEFA τον ανέδειξε σαν τον κορυφαίο Σέρβο ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 ετών.

Από τον Ιανουάριο του 2011 ο Τζάιτς κατηγορείτε ότι έκανε παράνομες πωλήσεις παικτών, συμπεριλαμβανομένου και του Νεμάνια Βίντιτς, όταν ήταν προεδρος του Ερυθρού Αστέρα. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος. Όπως και να χει πάντως δεν παύει να είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην ιστορία της ομάδας.

Δείτε τον Τζάιτς σε δράση κόντρα στην Ρεάλ στο dzajic_redstar_real

 

Γιώργος Παπαγεωργόπουλος