Το ροτέισον με Παπανικολάου

Ο Τρικαλινός  έκανε το ντεμπούτο του στον φετινό Ολυμπιακό από τη θέση  “3”

 

Από την στιγμή, λοιπόν, που η διοίκηση του Ολυμπιακού ξεκαθάρισε πως η ομάδα θα συνεχίσει ως έχει (εκτός αν αλλάξουν ξαφνικά άποψη και ψάξουν για παίκτη στο “5”), στο ροτέισον του Ολυμπιακού ανοίγει χώρος κυρίως στην θέση των φόργουορντ. Ο Δημήτρης Αγραβάνης “ανεβαίνει” στο “5” μαζί με τους Νίκολα Μιλουτίνοβ και Οθέλο Χάντερ, στο “4”… μονιμοποιείται ο Ιωάννης Παπαπέτρου μαζί με τον βασικό Γιώργο Πρίντεζη (μην ξεχνάμε τον Μιχάλη Τσαϊρέλη) και στο “3” θα υπάρχουν τρεις παίκτες: Ματ Λοτζέσκι (μπορεί και στο “2” αν χρειαστεί), Κώστας Παπανικολάου (παίζει και στο “4”) και Ντι Τζέι Στρόμπερι, ο οποίος έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί και στο “2”.

Ο Παπανικολάου έκανε το ντεμπούτο του

 

Στην Τρίπολη, ύστερα από την επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι, ο Κώστας Παπανικολάου πραγματοποίησε το φετινό ντεμπούτο του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Σε 19 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 7 πόντους (2/3δ, 1/4τρ), μοίρασε 3 ασίστ και πήρε 4 ριμπάουντ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε πράξη τα όσα είχαμε γράψει, καθώς ο προπονητής των “ερυθρολεύκων” τον χρησιμοποίησε στο “3” (στην θέση του), όπως και τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο “4” (τους έδωσε χρόνο και έπαιξαν μαζί στην ίδια πεντάδα), με τον Έλληνα τεχνικό να επιθυμεί να τον “καθιερώσει” σε ρόλο πάουερ-φόργουορντ, ως τον παίκτη πίσω από τον (πολύτιμο και βασικό) Γιώργο Πρίντεζη.

Η επιστροφή του Ματ Λοτζέσκι στην αγωνιστική δράση (ο οποίος βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση), σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόστερ με την άφιξη του Κώστα Παπανικολάου, δυναμώνουν τον Ολυμπιακό. Η ομάδα τον τελευταίο 1,5 μήνα (διάστημα που έλειψε ο Αμερικανός σουτέρ λόγω τραυματισμού) έπαιζε δίχως εκείνους και σίγουρα θα χρειαστούν παιχνίδια ώστε οι “ερυθρόλευκοι” να βρουν τις ισορροπίες τους, αποκτώντας μεγαλύτερο βαθμό χημείας και ομοιογένειας, καθώς κάποιοι ρόλοι έχουν αλλάξει και οι παίκτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι Πειραιώτες στον τελευταίο 1,5 μήνα λειτουργούσαν στο “3” με τους Στρόμπερι και Παπαπέτρου (συν κάποιον από τους γκαρντ) και πλέον στην θέση προστίθενται οι Λοτζέσκι-Παπανικολάου.

Παίκτες που παίζουν σε 2 θέσεις και η πληρότητα στις θέσεις των φόργουορντ

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει ο Ολυμπιακός στην τρέχουσα σεζόν είναι το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι παίκτες του μπορούν να αγωνιστούν σε δύο θέσεις. Αυτό βέβαια δεν ήταν κάτι που έτυχε. Ήταν ξεκάθαρος στόχος του Γιάννη Σφαιρόπουλου και των συνεργατών του το περασμένο καλοκαίρι όταν ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης του ρόστερ. Και αυτό ώστε ανάλογα με τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της σεζόν (είτε λόγω αντιπάλου, είτε λόγω ροτέισον, είτε λόγω τραυματισμών), να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, αλλά και η δυνατότητα διάφορων σχημάτων στις πεντάδες των αγώνων της ομάδας.

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα διαχειριστεί το ροτέισον στην θέση “3” ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, έχοντας ως κύριους παίκτες τους Λοτζέσκι, Παπανικολάου και Στρόμπερι (συν τον Παπαπέτρου όποτε χρειαστεί). Στην Euroleague, ακόμη, ο Κώστας Παπανικολάου δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Θα μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη με την έναρξη του δεύτερου γύρου στο TOP-16 (στις 26 Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη). Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει μία από τις πιο δυνατές ομάδες στις θέσεις των φόργουορντ, τόσο στο “3” (Παπανικολάου, Λοτζέσκι, Στρόμπερι), όσο και στο “4” (Πρίντεζης, Παπαπέτρου, συν τους Τσαϊρέλη και Αγραβάνη όποτε χρειαστεί).

Ο Παπαπέτρου ξεκίνησε ως πλέι-μέικερ και γίνεται “4άρι”

 

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, σαν έφηβος, ξεκίνησε την καριέρα του ως πλέι-μέικερ! Στη συνέχεια αγωνιζόταν στο “ασόδυο”, ενώ όταν πήγε για σπουδές και για μπάσκετ σε Κολέγιο των Η.Π.Α (σε ηλικία 18 ετών, στο Τέξας), λόγω ότι πήρε απότομα ύψος, τον καθιέρωσαν στην θέση “3”. “Πριν πάω στην Αμερική, στην Ελλάδα δεν είχα αγωνιστεί ποτέ σαν φόργουορντ. Έπαιζα πάντα σαν γκαρντ. Στην Αμερική έπαιξα για πρώτη φορά στο “3” και με κράτησαν εκεί, γιατί είχα πάρει ύψος”, μας είχε σχολιάσει σε μία μεταξύ μας κουβέντα. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλός χειριστής της μπάλας, διαθέτοντας και έφεση στις διεισδύσεις, μπορώντας να εκτελέσει και μετά από ντρίμπλα. “Κληρονομιά” από το παρελθόν του όταν έπαιζε σαν γκαρντ. Πλέον, στον Ολυμπιακό καλείται να παίξει και να καθιερωθεί στην θέση “4”.

Μία θέση διαφορετική από τις άλλες, καθώς απαιτείται να παίζει πιο συχνά μέσα στην ρακέτα (ειδικά στην άμυνα) και κυρίως να ρίχνει… ξύλο στις μονομαχίες κοντά στο καλάθι (είναι χαρακτηριστικό το δυνατό ματς-απ που είχε με τον Νοτσιόνι στην Μαδρίτη), κάτι στο οποίο δεν ήταν συνηθισμένος. Διαθέτει όμως την σωματοδομή, το ύψος (2.06), την αθλητικότητα, το ικανοποιητικό περιφερειακό σουτ, αλλά και μία καλή τεχνική κατάρτιση για “ψηλός”, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης. Ακόμη προσπαθεί να την κάνει “κτήμα” του την θέση “4”, όπως και να βελτιώσει το να παίζει με πλάτη, αλλά σίγουρα έχει τις δυνατότητες ώστε να αποτελέσει έναν αξιόλογο πάουερ-φόργουορντ πίσω από τον (βασικό) Γιώργο Πρίντεζη. Άλλωστε, είναι μόλις 22 ετών (30/3/1994 γεννημένος) και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. πηγήspor24