Σε αυτά τα μέρη οι άνθρωποι ζουν περισσότερο

ροσδόκιμο ζωής και οικονομική ευρωστία πάνε χέρι-χέρι. Ποιες είναι οι περιοχές με το υψηλότερο μέσο όρο

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποίησε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζεται όχι μόνο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και η υγεία των πληθυσμών.

 

ADVERTISEMENT

Έτσι καταρτίστηκε η λίστα με τις χώρες που οι πολίτες διαθέτουν τον υψηλότερο μέσο όρο προσδόκιμου ζωής. Όπως ίσως υποψιάζεστε, όσο πιο ανεπτυγμένη η οικονομία, τόσο μεγαλύτερο το προσδόκιμο ζωής λόγω της πρόσβασης σε ένα υψηλό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και υγιεινής διατροφής. Ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι το γεγονός πως σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής μειώνεται λόγω της αύξησης των ψυχικών νόσων που οδηγούν στην αυτοκτονία.

Ας δούμε ποιες χώρες έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο προσδόκιμου ζωής:

10. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Προσδόκιμο ζωής: 81,4 χρόνια

Η χώρα διαθέτει τον μικρότερο πληθυσμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή και στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη.

9. ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Προσδόκιμο ζωής: 81,5 χρόνια

Το προσδόκιμο ζωής στην Νορβηγία αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στη μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας. Η χώρα έχει επίσης ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων που συνεχίζουν να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία.

8. ΣΟΥΗΔΙΑ

Προσδόκιμο ζωής: 81,7 χρόνια

Οι Σουηδοί ζουν τα δύο χρόνια περισσότερο από τον μέσο όρο όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλή ποιότητα του νερού συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του πληθυσμού.

Δείτε εδώ τη συνέχεια της λίστας

(Πηγή: Fortunegreece.com)