Εφυγε στα 83 του ο αξέχαστος Δόκτωρ Ζιβάγκο

Ο αξεπέραστος γόης, ο Δόκτορ Ζιβάγκο άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του Καΐρου έπειτα από έμφραγμα.

Ο αξεπέραστος γόης του διεθνούς κινηματογράφου, ο Ομάρ Σαρίφ, ο κλασσικός Δρ Ζιβάγκο, έφυγε από τη ζωή στα 83 του.

Κέρδισε δυο Χρυσές Σφαίρες και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του ως Σερίφ Αλί στην επική ταινία του Ντέιβιντ Λιν «Λόρενς της Αραβίας».

Τρία χρόνια αργότερα κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ταινία Δόκτορ Ζιβάγκο.

Ο πρόσφατα διαγνωσμένος με Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τη δήλωση του ατζέντη του Στιβ Κένις, «Νοσηλευόταν μετά από έμφραγμα στο νοσοκομείο του Καΐρου».

Από την Αίγυπτο στο πάνθεον του κινηματογράφου

Ο Γαλλοάραβας Ομάρ Σαρίφ, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις 10 Απριλίου του 1932, από τον έμπορο ξυλείας Τζόζεφ Σαλούμπ και τη σύζυγό του Κλερ. Ο γιος τους είχε ονομαστεί Μισέλ Ντιμίτρι Σαλούμπ. Ο νεαρός Μισέλ μεγάλωσε ως Ρωμαιοκαθολικός, σπούδασε στο Victoria College της Αλεξάνδρειας και αποφοίτησε με πτυχίο στα μαθηματικά και τη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Αμέσως μετά μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίου ξυλείας.

Πριν κάνει το ντεμπούτο του με την ταινία Λόρενς της Αραβίας, στα αγγλικά, για την οποία ήταν υποψήφιος για Όσκαρ β’ αντρικού ρόλου, ο Σαρίφ ήταν ήδη σταρ του Αιγυπτιακού σινεμά. Η πρώτη του ταινία στο Αιγυπτιακό σινεμά ήταν η Siraa Fil-Wadi το 1954. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με την Αιγύπτια ηθοποιό Φάτεν Χαμάμα, την οποία παντρεύτηκε το 1955, για χάρη της οποίας προσκύνησε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Ομάρ Αλ Σαρίφ.  Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, τον Τάρεκ Σαρίφ, που γεννήθηκε το 1957 και ήταν το αγόρι που πόζαρε για τη γνωστή φωτογραφία της ταινίας Δόκτορ Ζιβάγκο, που έδειχνε τον πρωταγωνιστή σε μικρή ηλικία. Ο Ομάρ Σαρίφ πήρε διαζύγιο το 1974 και δεν παντρεύτηκε ξανά.  

-Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 απέκτησε μεγάλη φήμη ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του μπριτζ σε όλο τον κόσμο. Στη δεκαετία του ’70 και του ’80 είχε αναλάβει μία στήλη αφιερωμένη στο μπριτζ στην εφημερίδα Chicago Tribune. Η αγάπη του για το μπριτζ ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε να συγγράψει βιβλία για αυτό και έδωσε την άδειά του το 1992 να κυκλοφορήσει παιχνίδι για υπολογιστή με το όνομα Omar Sharif Bridge. Το μπριτζ ήταν εκείνο που αφιερώθηκε όταν η καριέρα του άρχισε να σημειώνει πτώση.

-Η ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο ήταν εκείνη που τον πλάσαρε ως σούπερ σταρ στον ρόλο του Σερίφ Αλί Ιμπν Καρίς. Η επιστροφή του ως ηθοποιός έγινε το 2003, όταν υποδύθηκε έναν ηλικιωμένο Μουσουλμάνο στο γαλλικό φιλμ  Monsieur Ibrahim. Για αυτόν τον ρόλο κέρδισε το Βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ της Βενετίας, από την Γαλλική Académie des Arts et Techniques du Cinéma.

-To 2012 μίλησε στην εφημερίδα The Guardian για τον Λόρενς της Αραβίας: «Όταν έκανα την ταινία σκεφτόμουν ότι είναι τρελό. Δεν υπήρχαν κορίτσια και διάσημοι ηθοποιοί. Μόνο άντρες και σχεδόν καθόλου δράση. Δεν υπήρχαν καβγάδες, μάχες. Ήταν όμως, τόσο καλό γιατί ο σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ένας ευφυής άνθρωπος. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ντέιβιντ Λιν ήταν σπουδαίος, ένας σπουδαίος άνθρωπος». 

-Ο Ομάρ Σαρίφ έφτασε να βρίσκεται ισάξια αντιμέτωπος με τους μεγάλους σταρ Γκρέγκορι Πεκ και Άντονι Κουίν και το 1965, με τον επικό ρόλο του στην ταινία «Τζένγκις Χαν».

-Ο Σαρίφ πρωταγωνίστησε με την Μπάρμπρα Στράιζαντ στο Funny Girl και στο σίκουέλ του Funny Lady. Η απόφασή του να δουλέψει με τη γυναίκα που υποστήριζε το Ισραήλ, εξόργισε την κυβέρνηση της Αιγύπτου. 

-Και εκτός οθόνης είχε μία γεμάτη ζωή ακόμα και στα 70 του. Το 2003 καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, επειδή χτύπησε έναν αστυνομικό σε καζίνο του Παρισιού. Το 2005 διατάχθηκε να παρακολουθήσει μαθήματα διαχείρισης θυμού, ενώ βρισκόταν σε επιτήρηση για δυο χρόνια, μετά από επίθεση σε παρκαδόρο στο Μπέβερλι Χιλς.  Το 2011 χαστούκισε δημοσιογράφο επειδή ήθελε να τον φωτογραφίσει στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ντόχα!