Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία Ελλάδος – δανειστών

ImageHandler.ashxΗ πιο γρήγορη συμφωνία με την Ελλάδα επετεύχθη

 

Η πιο γρήγορη συμφωνία αναφορικά με την Ελλάδα επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup, καθώς εγκρίθηκε το λεγόμενο Staff level agreement για την τρίτη αξιολόγηση. Η έγκριση της συμφωνίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εθεωρείτο βέβαιη καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ελπίζοντας στις αρχές του 2018 να ξεκινήσει η συζήτηση για θέμα του ελληνικού χρέους.

Μια διαδικασία, η οποία παρά την αισιοδοξία της Αθήνας μόνο εύκολη δεν διαφαίνεται καθώς το Βερολίνο επιμένει ότι όποια συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει «εάν κριθεί απαραίτητο», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν για την εκλογή του επόμενου προέδρου του Eurogroup.
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στις Βρυξέλλες για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του επόμενου προέδρου της Ευρωομάδας μετά τη ψηφοφορία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Αν και το φαβορί ως τώρα είναι ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, σοσιαλιστής, κανείς δεν ξεγράφει ούτε τον Λουξεμβούργιο Πάολο Γκραμένια ή τον Σλοβάκο Πέτερ Καζιμίρ. Η Λετονή Ντάνα Οζόλα φαίνεται να μην έχει επαρκή υποστήριξη.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής φαίνεται να έχει υποστήριξη των χωρών του Νότου, οι οποίες είναι αρκετές ψήφοι, και παράλληλα έχει το προτέρημα πως οι Χριστιανοδημοκράτες (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν  όλες τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές θέσεις.