Στο εξώφυλλο του National Geographic φωτο από τα Γρεβενά

Στα 136 χρόνια κυκλοφορίας, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό National Geographic πέφτει κάθε μήνα σε εκατομμύρια χέρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα εξώφυλλά του – αληθινά παράθυρα γνώσης και εξερεύνησης – κατά καιρούς μας έχουν ταξιδέψει στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, μας έχουν συστήσει πολιτισμούς ολόκληρους

Στο τεύχος Απριλίου 2024 φιγουράρει μια εντυπωσιακή συστάδα από μορχέλες, ενώ στο άλλο ένα πανέμορφο μοναχικό μανιτάρι του γένους Limacella. Και οι δύο αυτές μοναδικές φωτογραφίες είναι του πολλάκις βραβευμένου Έλληνα φωτογράφου Αγοραστού Παπατσάνη.

«Είναι μια στιγμή, αν μη τι άλλο, ορόσημο για εμένα, μιας και μιλάμε για ένα μυθικό περιοδικό με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως και πολύ αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή της ύλης του», παραδέχεται ο ίδιος στα πρώτα κιόλας λεπτά της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, «αλλά ακόμα μεγαλύτερη στιγμή είναι για τα ίδια τα μανιτάρια. Ο κόσμος του μανιταριού πανηγυρίζει!», προσθέτει και ο ενθουσιασμός στη φωνή του προδίδει την ιδιαίτερη αγάπη που τους τρέφει.