Παράδοση και μεράκι απο το Οινοποιείο Μιχαήλ

Παράγει κρασί εξαιρετικής ποιότητας

Στην διασταύρωση της οδού Πύλης με τους Γόμφους βρίσκεται το Οινοποιείο Μιχαήλ το οποίο παράγει εξαίρετα κόκκινα και ροζέ κρασιά απο καρπούς του δικού του αμπελώνα αλλά λευκά σε συνεργασία με άλλος παραγωγούς με την ετικέτα “Θετταλών Οίνος”.

Η οικογένεια Μιχαήλ ασχολείται ερασιτεχνικά με την οινοποιία εδώ και 4 γενιές. Η αγάπη για την αμπελουργία και την τέχνη της οινοποίησης, καθώς και η συσσωρευμένη εμπειρία, οδήγησαν στην απόφαση να γίνει το επόμενο βήμα σε επαγγελματικές βάσεις.

Το 2016 ιδρύεται το «Οινοποιείο Μιχαήλ» , το οποίο στεγάζεται σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και χώρους με κατάλληλες συνθήκες για την ωρίμανση και τη φύλαξη του κρασιού. Φιλοσοφία της οικογένειας είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων με παραδοσιακές μεθόδους και σύγχρονα μέσα.

Παράδοση από την αρχαιότητα

Η περιοχή δραστηριοποίησης έχει παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου από την αρχαιότητα. Επιγραφή που βρέθηκε στο χωριό Γόμφοι (Pαψίστα) αναφέρει ότι στους αρχαίους Γόμφους λάτρευαν τον Διόνυσο Kάρπιο.

H λατρεία του Θεού αυτού υποδηλώνει την ασχολία των κατοίκων με την καλλιέργεια της αμπέλου και παράλληλα των δημητριακών. Το 48 π.Χ. η αρχαία πόλη των Γόμφων πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε τελικά από τον Ιούλιο Καίσαρα, γιατί οι κάτοικοί της είχαν πάρει το μέρος του αντιπάλου του Πομπηίου.

Ο στρατός του Καίσαρα έμεινε στην περιοχή μέχρι να συνέλθει από τις κακουχίες, πίνοντας άφθονο οίνο .

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα που αναφέρει ο ιστορικός Πλούταρχος στους ‘’Βίους Παράλληλους’’ για τη ζωή του Καίσαρα: (.. Ὁ δὲ τὴν μὲν ἄλλην πορείαν χαλεπῶς ἤνυσεν, οὐδενὸς παρέχοντος ἀγοράν, ἀλλὰ πάντων καταφρονούντων διὰ τὴν ἔναγχος ἧτταν• ὡς δ’ εἷλε Γόμφους Θεσσαλικὴν πόλιν, οὐ μόνον ἔθρεψε τὴν στρατιάν, ἀλλὰ καὶ τοῦ νοσήματος ἀπήλλαξε παραλόγως. ἀφθόνῳ γὰρ ἐνέτυχον οἴνῳ, καὶ πιόντες ἀνέδην, εἶτα χρώμενοι κώμοις καὶ βακχεύοντες ἀνὰ τὴν ὁδὸν ἐκ μέθης, διεκρούσαντο καὶ παρήλλαξαν τὸ πάθος, εἰς ἕξιν ἑτέραν τοῖς σώμασι μεταπεσόντες).

(*) Τα κρασιά του Οινοποιείου Μιχαήλ μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα σημεία σε διάφορα σημεία του Νομού αλλά και στην έδρα της εταιρείας (6958456407).

Από την επίσκεψη στο οινοποιείο του προέδρου του “Οινέα” Νίκου Λασπά (κέντρο) με τον Αχιλλέα Γραβάνη του Trikalaculture και τον οινοποιό Γιώργο Μιχαήλ