Γραμμένος: «Τέλη Ιουλίου αποχωρεί ο Περέιρα και η διεθνής επιτροπεία»

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην «Δίκη στο OPEN» ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, έδωσε την είδηση ότι στα τέλη Ιουλίου θα αποχωρήσει τόσο η διεθνής επιτροπεία από το ποδόσφαιρο, όσο και ο κ. Περέιρα από την θέση του αρχιδιαιτητή: «Οταν φύγω από την ΕΠΟ δεν θα υπάρχει επιτροπεία. Στα τέλη Ιουλίου θα έχουν αποχωρήσει, όπως και ο κ. Περέιρα του οποίου η σύμβαση λήγει. Η πρόθεσή μας είναι ο επόμενος να είναι Ελληνας, εκτός αν η FIFA και η UEFA θέλουν να συνεχίσει κάποιος άλλος», ενώ σε ερώτηση για το αν είναι εκ νέου υποψήφιος υπογράμμισε: «Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε αν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Δεν μπορώ να το πω μόνος μου, υπάρχει ολόκληρη παράταξη από πίσω που με έχει εκλέξει. Η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί και τότε.

 

Ρωτήθηκε αν έχει συναντήσει τους κ.κ Σαββίδη, Αλαφούζο και Μελισαννίδη: «Δεν έχω συζητήσει γι’ αυτό το θέμα μαζί τους, για άλλα θέματα ναι. Με στήριξαν και οι τρεις. Αυτά είναι γνωστά. Θυμίζω, όμως, ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συμμετέχει ενεργά στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Στην αρχή είχαμε συναντηθεί και με τον κ. Μαρινάκη. Μετά χαθήκαμε. Προφανώς και θα ήθελα ένα ποδόσφαιρο ενωμένο, όπου ο καθένας δεν θα βλέπει το συμφέρον του, αλλά μακροπρόθεσμα. Είχαμε μία μικρής διάρκειας συζήτηση με τον κ. Μαρινάκη, η οποία κινήθηκε σε πολύ καλούς τόνους. Εχω συναντηθεί με τον κ. Βρέντζο και τον κ. Θεοδωρίδη στην αρχή. Είμαι ανοιχτός στον καθένα».

 

«Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε αποδείξεις»

Για την υπόθεση των χειραγωγημένων αγώνων σημείωσε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι τα δικαστικά όργανα της Ομοσπονδίας απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές. Το νομικό πλαίσιο της χώρας βασίζεται στις αποδείξεις. Το πρωί οι δικαστές είναι στην Ευελπίδων και στον Αρειο Πάγο και το απόγευμα ασχολούνται με ποδοσφαιρικές υποθέσεις. Αν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία πως θα βγουν αποφάσεις; Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε άλλο νομικό πλαίσιο. Για την πρόληψη γίνονται σεμινάρια. Υπάρχουν και εκθέσεις της Sportsradar, με την οποία είμαστε σε συνεργασία. Αυτές οι αναφορές πηγαίνουν και σε άλλους φορείς, όπως τους ποδοσφαιρικούς εισαγελλείς. Εγινε τίποτα; Γιατί δεν τιμωρούνται; Πρέπει να μπουν νέα δεδομένα στην αρχή της απόδειξης για να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπέρασματα ένας δικαστής».

 

«Τι θέλετε, να χάνονται πρωταθλήματα στις δικαστικές αίθουσες;»

Η κουβέντα πήγε και στην οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων και τα φαινόμενα βίας. Ο κ. Γραμμένος τόνισε ότι είναι κατά του μέτρου της αφαίρεσης βαθμών: «Αυτή είναι η προσδοκία όλου του φίλαθλου του κόσμου, να γίνονται παιχνίδια με κόσμο. Είναι δύσκολη αυτή η προσπάθεια. Οχι γιατί το ποδόσφαιρο παράγει η βία. Βία παράγει η κοινωνία. Εχει ξεκινήσει προσπάθεια του Υπουργείου, της FIFA, της UEFA και της Ομοσπονδίας προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας, όταν θα ξέρουμε πως θα κινηθούμε ότι το φαινόμενο βία θα αρχίσει να υποχωρεί.

 

Δεν με βρίσκει σύμφωνο η αφαίρεση βαθμών. Πείτε μου μία μη προηγμένη και μία προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα που υπάρχει αφαίρεση βαθμών. Το έχω πει στον Υπουργό ότι διαφωνώ. Υπάρχει ο μείον ένας βαθμός. Τι θέλετε, δηλαδή, να χάνονται πρωταθλήματα στις δικαστικές αίθουσες; Το θέμα δεν είναι μόνο να δούμε την καταστολή, αλλά και την πρόληψη. Τα παραγωγικά αίτια της βίας κάθισε κανείς να τα αναλύσει;»

 

Σε ερώτημα για τους δύο τελικούς Κυπέλλου, στον Βόλο όπου έγιναν επεισόδια και στο ΟΑΚΑ, όπου διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών απάντησε: «Μην ρωτάτε εμένα για τα γεγονότα του Βόλου. Να σας θυμίσω ότι εκλέχθηκα μετά απ’ αυτά τα γεγονότα. Λέτε ότι δεν διοργανώσαμε τελικό με κόσμο. Εχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η θέση της Ομοσπονδίας; Προφανώς δεν διαβάσατε την ανακοίνωση της ΕΠΟ εκείνο το διάστημα, που ζητούσαμε να γίνει με κόσμο. Οταν δεν μπορεί να σε διασφαλίσει η ελληνική Αστυνομία, τι θα έπρεπε να κάνει η Ομοσπονδία; Ηταν, είναι και θα παραμείνει η θέση αυτής της διοίκησης να γίνεται με κόσμο. Μην κάνουμε ιστορικές διαδρομές που δεν είναι ακριβείς. Εσείς στη θέση της Ομοσπονδίας θα διοργανώνατε έναν τελικό χωρίς την συγκατάθεση της Αστυνομίας; Δώστε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.»