Αυτός που ντόπαρε τους Ρώσους και μετά τους πρόδωσε στη WADA

Ιδιοφυία στην φαρμακολογία, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, μέλος της ολυμπιακής ομάδας στη Σεούλ το 1988, αυτός που «έφτιαξε» τον ρωσικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, αυτός που αποφάσισε κατόπιν να τα αποκαλύψει όλα, ένας ηλίθιος που πρόδωσε την πατρίδα του για να ενταχθεί στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τον Αύγουστο του του 2017 προβλήθηκε το (βραβευμένο λίγους μήνες μετά με Όσκαρ) ντοκιμαντέρ «Ίκαρος» (ο Ίκαρος της ελληνικής μυθολογίας αγνόησε τις οδηγίες του πατέρα του να μην πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο και το πλήρωσε με τη ζωή του. Ένας σύγχρονος Ίκαρος αν προσπαθήσει να αψηφήσει τους κανόνες με απαγορευμένες ουσίες δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα πιαστεί), στο οποίο ο σκηνοθέτης και ερασιτέχνης ποδηλάτης Μπράιαν Φόγκελ ήρθε σε επαφή με τον Ροντσένκοφ, πρώην διευθυντή του κέντρου αντι-ντόπινγκ της Μόσχας και εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014: ένα πρόγραμμα το οποίο, όπως υποστήριξε ο Ρόντσενκοφ, είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον Πούτιν.

«Αφορά όλα τα αθλήματα και περιλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους διεθνείς αγώνες που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες. Βρήκα το ισοδύναμο του Εντουάρντ Σνόουντεν ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου για την κυβέρνησή του» είπε ο σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, άνθρωποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονταν πάντα έξω από το εργαστήριο. Τι γινόταν μέσα; Ο Ρόντσενκοφ και οι συνεργάτες του είχαν συγκεντρώσει περίπου 16.000 μπουκαλάκια με καθαρά ούρα, τα οποία είχαν δώσει οι αθλητές πολλούς μήνες πριν από τους Αγώνες. Σημειώνεται πως τόσα βρήκαν οι αρχές, όταν εισέβαλαν στο χώρο. Ο Ρόντσενκοφ είχε μια βάση δεδομένων και σημείωνε τις αλλαγές των καθαρών με τα «ντοπαρισμένα» ούρα. Την ώρα του ελέγχου άλλαζαν το δείγμα μέσω τρύπας (καλυμμένης) που υπήρχε στον τοίχο!

Τα μπουκαλάκια του WADA είναι γυάλινα και δεν ανοίγουν χωρίς να σπάσει η ταινία ασφαλείας. Ο Ρόντσενκοφ όταν έπαιρνε το δείγμα, το έδινε σε άνθρωπο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος το πήγαινε σε διπλανό κτίριο και το επέστρεφε με ανοιχτό το στόμιο. Ο γιατρός έκανε την αλλαγή των ούρων, προσέθετε λίγο αλάτι και το σφράγιζε.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Ρόντσενκοφ μιλά με τον σκηνοθέτη μέσω Skype. «Είμαι από τη μαφία, ο Πούτιν με ξέρει» λέει. Ο Ρόντσενκοφ αποκάλυψε, επίσης, τη συνεργασία του με τον Σεργκέι Πορτογκάλοφ, έναν βετεράνο γιατρό, επίσης με εμπλοκή στην υπόθεση, λέγοντας ότι έπαιρνε τα προϊόντα ντόπινγκ από την Κίνα.

Ο Ρόντσενκοφ παρείχε στις αρχές  αυτές τις πληροφορίες για την εμπλοκή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Δύο από τους πρώην συναδέλφους του (ο Νικίτα Καμάγιεφ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του RUSADA, και ο Βιτάσελαβ Σίνεφ, γενικός διευθυντής του RUSADA) πέθαναν μυστηριωδώς, μετά τη δημοσίευση εγγράφων από τον WADA που κατηγόρουσαν Ρώσους αθλητές πως είχαν ντοπαριστεί στο παρελθόν.

Φοβούμενος για τη ζωή του, ο Ρόντσενκοφ διέφυγε στην Αμερική και μπήκε σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στους Ρώσους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία και το θέμα συγκαλύφθηκε, ήταν η Μαρίγια Σαβίνοβα, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης των 800 μ. στο Λονδίνο. Ενα βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο το φετινό φθινόπωρο, έδειχε την Σαβίνοβα να λέει: «Πώς αλλιώς να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το σύστημά μας και στη Ρωσία λειτουργεί μόνο με φάρμακα. Ευτυχώς, ο προπονητής μου δουλεύει με τον Αλεξέι Μελνίκοφ (σ.σ. έναν από τους αρχιπροπονητές της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου) και μας βοηθάει να καλύπτουμε τα θετικά δείγματα. Του επέτρεψαν να αλλάξει τις ημερομηνίες των ελέγχων και το Oxandrolone φεύγει από τον οργανισμό μου γρήγορα. Χρειάζεται λιγότερο από 20 ημέρες». Σε ερώτηση για το πόσα από τα μέλη της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας ντοπάρονται, η πρώην δισκοβόλος Ευγενία Πετσέρινα απάντησε: «Οι περισσότεροι από αυτούς. Το 99%. Και μπορείς να πάρεις σχεδόν τα πάντα, ό,τι χρειάζεται ένας αθλητής».

Τον Ιούνιο του 2016 η ρωσική ερευνητική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις τοπικές αρχές και τους ομοσπονδιακούς κυβερνητικούς οργανισμούς, δήλωσε πως ο Ρόντσενκοφ, διέταξε τους υφισταμένους του, το 2014, να ανακυκλώνουν τα δείγματα, παρά τη δέσμευση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ να τα αποθηκεύουν μέχρι νεωτέρας.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως, σύμφωνα με τα δικά τους συμπεράσματα, ο Ρόντσενκοφ χρησιμοποίησε την εξουσία αντίθετα με τα νόμιμα συμφέροντα του εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ, προκειμένου να έχει προσωπικά οφέλη, ενώ αρμόδια εξεταστική επιτροπή άσκησε ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων της Ομοσπονδίας Αθλητισμού της Ρωσίας για παρόμοια περιστατικά που σχετίζονται με την περίοδο 2009-2013.

Καθιστώντας τον ουσιαστικό υπεύθυνο για τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πούτιν εξέφρασε, τον Ιανουάριο του 2018, την απορία του για το ότι οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και των αθλητών της  βασίσθηκαν στις μαρτυρίες ενός «ηλίθιου που έχει φανερά προβλήματα».

«Βρήκαν αυτόν τον ηλίθιο τον Ροντσένκοφ, τον κράτησαν εκεί (για να καταθέσει). Ο άνθρωπος αυτός έχει φανερά προβλήματα με τον νόμο, όλα βασίζονται στις καταθέσεις αυτού του ανθρώπου, τον οποίον είναι ζήτημα αν μπορεί να τον εμπιστευθεί κανείς γενικά», δήλωσε ο Πούτιν υπενθυμίζοντας ότι ο Ρόντσενκοφ «στην Ρωσία ασχολούνταν με έκνομες δραστηριότητες» και πως «έπρεπε να τον βάλουν στην φυλακή. Αλλά αντί να το κάνουν αυτό, τον διόρισαν επικεφαλής του ρωσικού εργαστηρίου αντιντόπινγκ».

Αναφερόμενος στην ψυχική κατάσταση του Ρόντσενκοφ, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Θεός να του δίνει υγεία φυσικά, να γίνει πράγματι καλά». Επεσήμανε, επίσης, ο Πούτιν ότι ο πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Ρωσίας εργάζεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και «ευτυχώς όχι για μας».

Ο δικηγόρος του Ρόντσενκοφ, Τζιμ Ουόλντεν, υποστήριξε ότι ανήμερα του αποκλεισμού της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν τον πελάτη του ότι η ζωή του ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Του εξήγησαν ότι τον αναζητούσαν Ρώσοι μυστικοί πράκτορες στις ΗΠΑ. Αμέσως, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Ρόντσενκοφ και ο Ουόλντεν εξήγησε ότι πιθανότερος στόχος των μυστικών πρακτόρων είναι να βγάλουν τον μάρτυρα εκτός Αμερικής.sdna