Εντυπωσίασαν οι Αγώνες Ρητορικής Λυκείων Τρικάλων

 

Ολοκληρώθηκαν  με απόλυτη επιτυχία  το Σάββατο, 2/3  οι Ζ΄ Διαλυκειακοί Ρητορικοί αγώνες  που διεξήχθησαν στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων .  Αρχικά πραγματοποιήθηκαν οι προκριματικοί γύροι  των τεσσάρων αγωνισμάτων, ΟΙ Διττοί Λόγοι, Αυθόρμητος Λόγος, Προτρεπτικός Λόγος, Ορθογραφία. Το   Σάββατο έγιναν οι ημιτελικοί  και ο τελικός και στα τέσσερα είδη Λόγου.

 

Και  φέτος στην έβδομη διοργάνωση συμμετείχαν  13 Λύκεια του νομού Τρικάλων, το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο,  6ο, 7ο,  8ο ΓΕΛ Τρικάλων , το Μουσικό Σχολείο,  τα ΓΕΛ , Βαλτινού, Οιχαλίας, Πύλης, το Ι.ΓΕΛ «Αθηνά» καθώς και το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων.

 

Η διοργάνωση των ρητορικών αγώνων, δίνοντάς στους νέους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων, αποσκοπεί στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης τους. Οι κανόνες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την με σεβασμό και κατανόηση κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας. Πρόκειται, φυσικά, για ένα εργαλείο ανάπτυξης της ελεύθερης κριτικής σκέψης, και όχι για όχημα προώθησης οποιωνδήποτε συγκεκριμένων απόψεων ή προσωπικών φιλοδοξιών.

 

Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και κατά μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει, συνήθως αποφασιστικά, στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγομένους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς. Ίσως δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η αντιλογία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη συστατικά του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας.

 

Έτσι, το Σάββατο, 2-3-2019, στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων σε ειδική τελετή απονεμήθηκαν  τα έπαθλα, χρυσό, αργυρό, χάλκινο κλαδί ελιάς, στους νικητές των Ζ΄ Διαλυκειακών Ρητορικών Αγώνων καθώς και τα Διπλώματα συμμετοχής, μεθέξεως ένεκεν, σε όλους τους συμμετασχόντες (ομιλητές, χρονομέτρες)

 

 

 

 

 

 

 

 

Συγχαρητήρια σε όλους!