Ρυθμίστε πίεση και χοληστερίνη με Ω3 λιπαρά

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα με τη χοληστερίνη και δεν μπορούν να ρυθμίσουν σωστά την αρτηριακή τους πίεση. Έτσι, καταφεύγουν συχνά στη λύση των φαρμάκων. Για τέτοιου είδους περιπτώσεις υπάρχουν τα λιπαρά ψάρια που μπορούν να τους βοηθήσουν στο αδυνάτισμα γρήγορο και να τους τονώσουν την υγεία.

Ας δούμε πως συμβαίνει αυτό. Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σύγκριση της αρτηριακής πίεσης 4.680 ανδρών και γυναικών ηλικίας 49 και 50 ετών με τη διατροφική τους πρόσληψη σε Ω3 λιπαρά οξέα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων, εμφάνισαν μικρότερη συστολική και διαστολική πίεση.

Όσον αφορά τη χοληστερίνη, άλλη μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα λιπαρά οξέα από ψάρια, καρύδια και λιναρόσπορο, είχαν μια σταθερά μειωμένη τιμή στην χοληστερίνη τους και ένιωθαν πιο δυνατοί πνευματικά.

Τα Ω3 ανήκουν στα καλά πολυακόρεστα οξέα και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο υπάρχει άφθονο σε φυτικά τρόφιμα (λιναρόσπορος, μπρόκολο) και στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βρίσκονται σε ψάρια και θαλασσινά. Τα οξέα της πρώτης κατηγορίας μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό μας σε EPA και DHA, ενώ αυτά της δεύτερης, τα προσλαμβάνουμε έτοιμα σε αυτή μορφή από τις τροφές.

Μια ισορροπημένη δίαιτα σε ψάρια και θαλασσινά και η προσθήκη του λιναρόσπορου και των καρυδιών στο πρωινό μας, μας χορταίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό και μας προστατεύουν αποτελεσματικά από την κακή χοληστερίνη και την ασταθή αρτηριακή πίεση.