Όταν το κρυολόγημα βρίσκεται προ των πυλών

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο κρυολόγημα και στους διάφορους ιούς, που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια του έτους. Αν και δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να μας «ρίξει» ψυχολογικά και το σώμα μας να γίνει ευάλωτο και αδύναμο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ιογενείς λοιμώξεις διασπείρονται και συχνά εμφανίζονται με μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό έχει οδηγήσει στην κοινή πεποίθηση ότι το κρύο προκαλεί κρυολόγημα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το κρύο δεν έχει άμεση σχέση με το κρυολόγημα. Πολλές φορές οι γονείς ντύνουν τα παιδιά τους με υπερβολικά ζεστά ρούχα, ακόμη και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά αυτό καθυστερεί την προσαρμογή του οργανισμού τους στο χειμωνιάτικο κλίμα.

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κάποιοι προσβάλλονται συχνά από κρυολογήματα σχετίζεται περισσότερο με την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η ισχύς του ανοσοποιητικού μειώνεται αν δεν έχουμε σωστή διατροφή, επαρκή ποσότητα και καλή ποιότητα ύπνου, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν το άγχος και το στρες. Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τη γρίπη με το κρυολόγημα, αλλά πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις.

Η γρίπη υπάγεται επίσης στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, αφού προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και ξεκινά αιφνίδια. Σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλεί πολύ εντονότερα συμπτώματα από το κρυολόγημα, μεταξύ των οποίων υψηλό πυρετό και έντονη καταβολή δυνάμεων, ενώ διαρκεί περισσότερο.

Οι επιπλοκές της, σε συνδυασμό με το στρες που προκαλεί στον οργανισμό, θέτουν σε κίνδυνο ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ασθματικοί, βαριοί και χρόνιοι καπνιστές, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, έγκυες, διαβητικοί και ανοσοκατεσταλμένοι).