ΥΠΟΙΚ: 113 τα προαπαιτούμενα, να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2017

Τα προαπαιτούμενα έχουν οριστεί ως 113 έως το τέλος

Τα ανωτέρω ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι δανειστές αύξησαν τα προαπαιτούμενα σε 95 ή ζήτησαν παραπάνω προαπαιτούμενα και ως εκ τούτου καθυστερεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές «από την αρχή ήταν ορισμένα είναι τα προαπαιτούμενα που προορίζονται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους καθώς και έως το τέλος του προγράμματος».

Οι ίδιοι κύκλοι συνέστησαν στους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να ανατρέχουν συχνότερα στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Ιουνίου 2017, στο ακόλουθο link https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/compliance_report-to_ewg_2017_06_21.pdf. Εκεί, προσέθεσαν, θα διαπιστώσουν ότι:

α) Τα προαπαιτούμενα έχουν οριστεί ως 113 έως το τέλος του προγράμματος, εκ των οποίων τα 95 προορίζονται να υλοποιηθούν έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

β) Η πραγματικότητα αποδομεί και την πολιτική σκοπιμότητα και την άγνοια.

Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί το σημείο ορόσημο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως επιβεβαιώθηκε χθες στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην ίδια συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως είναι 95 τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στις 90 ημέρες που μεσολαβούν έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στην πράξη όμως ο ωφέλιμός χρόνος που έχει η κυβέρνηση στη διάθεση της είναι πολύ λιγότερος.

Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να έρχονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα όμως οι επικεφαλής του θεσμών αναμένονται την εβδομάδα που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν η κυβέρνηση προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μέτρων – οροσήμων η επιβεβαίωση ότι αυτά έχουν εφαρμοστεί θα έρθει από τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM όταν βρεθούν στην Ελλάδα και αρχίζουν να ασχολούνται με τις λεπτομέρειες.

Αυτό σημαίνει πως ο ωφέλιμός χρόνος της κυβέρνησης για να κλείσει την αξιολόγηση είναι επτά εβδομάδες δηλαδή περίπου 50 ημέρες. Αυτό όμως δεν αποτελεί καθησυχαστικό γεγονός για τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. καθώς φοβούνται ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε ξανά να εμφανιστεί ως οπαδός του «νόμου του Πάρκινσον» και να καθυστερήσει την αξιολόγηση