Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε https://www.parapharmacie.gr/cat/bitamini-e αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα και μπορεί να προσφέρει πλήθος ευεργετικών δράσεων σε μικρούς και μεγάλους. Κυκλοφορεί στην αγορά σε πολλά συμπληρώματα διατροφής.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις λιπαρές τροφές, με κυριότερη πηγή τα φυτικά έλαια (σογιέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο), τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια), τους σπόρους και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, το σιτάρι, ορισμένα λαχανικά, το αβοκάντο και τα θαλασσινά.

Μόνο όταν δεν εξασφαλίζουμε από τις τροφές για τον οργανισμό μας, τις απαραίτητες δόσεις που χρειαζόμαστε καθημερινά, πρέπει να παρέχουμε στον εαυτό μας ένα επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης Ε. Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί, που τονίζουν πως η λήψη τουλάχιστον 100 IU βιταμίνης Ε ημερησίως, μας παρέχει ουσιαστική προστασία. Μάλιστα, είναι καλύτερο να λαμβάνουμε μοιρασμένες δόσεις στη διάρκεια της ημέρας, αφού με αυτό τον τρόπο διατηρούμε σταθερά υψηλά τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μας.

Μεγάλη προσοχή χρειάζονται όσοι παίρνουν αντιπηκτικά χάπια, επειδή η βιταμίνη Ε έχει συνήθως και αντιπηκτική δράση. Η συγκεκριμένη ουσία εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προλαμβάνει το αντιοξειδωτικό στρες, που έχει βλαπτική επίδραση πάνω στα κύτταρα. Εμποδίζει τη μεγάλη αντίδραση των μορίων του οξυγόνου, προλαμβάνοντας έτσι την καταστροφή των κυττάρων.

Επιπλέον, προστατεύει την επιδερμίδα μας από τις UV ακτινοβολίες και συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση πληγών, ειδικά όταν καταναλώνεται από το στόμα. Η σημαντικότερη δράση της είναι η μείωση των ελεύθερων ριζών (ακόμα και κάτω του μισού), λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.