Η γρίπη και τα συμπτώματα στο λαιμό

Συνήθως όταν κάποιος άνθρωπος έχει κολλήσει γρίπη https://www.ifarmacy.gr/tag/gripi, τότε θα εμφανίσει αργά ή γρήγορα κάποια συμπτώματα στην περιοχή του λαιμού. Η ένταση και η διάρκεια αυτών εξαρτάται από το είδος της γρίπης και από το κατά πόσο είναι ισχυρό ή όχι το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντα.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες). Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα ή από άμεση επαφή. Συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, αδυναμία, κακουχία, εξάντληση, ναυτία και έμετο. Οι γιατροί συστήνουν ανάπαυση και την κατανάλωση πολλών υγρών. Επίσης, ζεστά ροφήματα, σούπες (ειδικά κοτόσουπα), αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος. Συνήθως χορηγούν στους ασθενείς παυσίπονα, αντιπυρετικά και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα.

Όσοι έχουν γρίπη, χρειάζονται αυξημένη ποσότητα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης C. Η εχινάκεια περιέχει ουσίες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πονόλαιμος και ο βήχας είναι δύο από τα κύρια συμπτώματα της γρίπης. Οι γιατροί συστήνουν γαργάρες και αφεψήματα. Το θυμάρι είναι πολύ γνωστό για την δράση που έχει ενάντια στο βήχα. Ακόμη, ο σαμπούκος έχει αποχρεμπτική δράση και ανακουφίζει τον πονόλαιμο.

Τέλος, το μέλι μαλακώνει τον λαιμό και τονώνει τον οργανισμό, ενώ συνδυάζεται με πολλά από τα ζεστά ροφήματα που προτείνονται σε ανάλογες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές χορηγείται στους ασθενείς κάποιο σιρόπι ή κάποιες καραμέλες που δρουν άμεσα, μαλακώνοντας το λαιμό και εξασθενώντας τα συμπτώματα.