Επηρεάζει ψυχολογικά και σωματικά

Όλοι όσοι έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D παρουσιάζουν μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη σωματική, όσο και με την ψυχική κατάσταση της υγείας. Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης βρίσκονται κάτω από τα ασφαλή όρια, τότε οδηγούμαστε αργά, αλλά σταθερά σε παραμόρφωση ή αποδυνάμωση του σκελετού. Η έκθεση στον ήλιο μας βοηθάει να παράγουμε την σεροτονίνη, μια ουσία που έχει ορμονική δράση και λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, ενώ συνδέεται με την καλή διάθεση.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, για αυτό τα αποθέματα λίπους την αντλούν από τον οργανισμό. Όταν ένας άνθρωπος έχει αυξημένο ποσοστό λίπους στο σώμα του, χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D για να παραμείνει υγιής. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η εφίδρωση στην περιοχή του κεφαλιού.

Οι διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις εμποδίζουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών και επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα απορρόφησης των λιπαρών από τον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη και έχουν συχνά ενοχλήσεις στη λειτουργία του εντέρου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω έλλειψης της βιταμίνης D.

Πέρα από όλα τα παραπάνω η ανεπάρκεια της βιταμίνης του ήλιου οδηγεί σε διάφορα προβλήματα που επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ μεγάλο εμπόδιο στην όλη κατάσταση αποτελεί και η κακή συνήθεια του καπνίσματος.