Γρίπη και εμβολιασμός

Η γρίπη https://www.parapharmacie.gr/cat/gripi/ είναι σίγουρα μια πολύ ενοχλητική κατάσταση για όποιον την περάσει. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Στα άτομα που ανήκουν σε αυτές, οι γιατροί προτείνουν τον προληπτικό εμβολιασμό, προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Τα άτομα που βρίσκονται σε πιο μεγάλο κίνδυνο είναι οι υπερήλικες και όσοι πάσχουν από πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες και καρδιοπάθειες. Ακόμη, οι διαβητικοί και όλοι όσοι εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη και μάλιστα βαριάς μορφής.

Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι γιατροί τονίζουν πως υπάρχουν τρεις τύποι αυτού του ιού. Ο πρώτος είναι ο πιο βαρύς και ο τρίτος ο πιο ελαφρύς. Οι πρώτοι δύο τύποι του ιού της γρίπης μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Αυτό το γεγονός έχει αναγκάσει τις διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, να παρασκευάζουν συχνά  νέα εμβόλια.

Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών ο ιός τύπου Α μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά. Έτσι, δημιουργείται ένα νέος ιός, ο οποίος είναι πιο εύκολο να εξελιχθεί σε επιδημία ή και πανδημία, αφού δεν υπάρχει άμεσα ένα νέο εμβόλιο ή τα κατάλληλα φάρμακα για να τον αντιμετωπίσουν.

Όλοι όσοι επιλέγουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της νόσου. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου. Ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, το άτομο που εμβολιάζεται, είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου, αργότερα τον χειμώνα.