Ρεντζιάς: «Ο Μίσσας δεν είναι λύση ανάγκης

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Ευθύμης Ρεντζιάς,

Από το όνειρό του να γίνει πιλότος, μέχρι την τεράστια καριέρα του με κορυφαίους σταθμούς της Μπαρτσελόνα και το ΝΒΑ,ο Ευθύμης Ρεντζιάς έκανε έναν απολογισμό της πορείας του στον κόσμο της πορτοκαλί «θέας»… Πέρα όμως από το παρελθόν, ο παλαίμαχος Τρικαλινός διεθνής σέντερ σχολίασε την επιλογή του Κώστα Μίσσα στην Εθνική Ελλάδος, εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο με τον οποίο σταμάτησε ο ίδιος από την Εθνική μας, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους παίχτες αν αντιδράσουν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε FIBA-Euroleague..!

Αναλυτικά όσα είπε στον Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή «MVP στους 94» με τον Αντώνη Καλκαβούρα:

Για τα πρώτα του βήματα

«Δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παιδί του ’87! Ήμουν 11 χρονών όταν παρακολούθησα το Ευρωμπάσκετ και μετά παρ’ότι, ως τότε, έπαιζα ποδόσφαιρο και έκανα τάε κβο ντο, από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το μπάσκετ, με κέρδισε αμέσως. Ο στόχος ήταν να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορούσα, να παίξω στην εθνική ομάδα, να παίξω στο NBA».

«Αυτό που θυμάμαι πιο πολύ απ’ όλα, είναι η ενσωμάτωση μου στην Εθνική ομάδα. Ένα παιδί της τρίτης λυκείου ξαφνικά βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους των οποίων είχε τις αφίσες στο δωμάτιο του! Ήταν απίστευτο συναίσθημα!».

Για την Μπαρτσελόνα και την Ισπανία

«Πέρασα πολύ μεγάλες στιγμές και καλές και δύσκολες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως αυτή ο ομάδα ήταν πάντα δίπλα μου και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ… Οι Ισπανοί έχουν φτιάξει σχολή, κάτι που εμείς δεν το έχουμε καταφέρει. Είναι πολύ οργανωμένοι και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Επίσης δίνουν πολλές ευκαιρίες στους νέους. Εμείς λέμε νέος και εννοούμε 25 ετών και αυτοί λένε νέος και εννοούν 15, 16, 17».

Για το ΝΒΑ

«Ήταν έκπληξη για μένα παρ’ ότι ήταν το όνειρό μου… …δεν πήγα στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσα να είχα πάει, αλλά ήταν μία εμπειρία ζωής. Δεν είναι μόνο μπάσκετ. Είναι το lifestyle. Όποιος έχει την ευκαιρία να πάει, πρέπει να την εκμεταλλευτεί».

Για την απόφαση του να σταματήσει την καριέρα του

«Ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις και από τις πιο στενάχωρες που έχω πάρει στη ζωή μου…μου στοίχισε πάρα πολύ, αλλά 11 χρόνια μετά βλέπω ότι έκανα το σωστό και μόνο το σωστό. Το μπασκετ δεν είναι μόνο χρήματα. Βλέποντας ότι δεν μπορούσα να είμαι στο επίπεδο που ήθελα, νομίζω ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση που πήρα στη ζωή μου».

Για τη σημερινή Εθνική ομάδα και τον Κώστα Μίσσα

«Ο Κώστας Μίσσας είναι χρόνια στο χώρο, ένας άνθρωπος που γνωρίζει την Εθνική ομάδα. Δεν είναι λύση ανάγκης. Ξέρει καλά την Εθνική ομάδα. Είναι μία πολύ καλή λύση. Έχει πλέον πολύ μεγάλη σημασία πως μπορείς να κάνεις ομάδα γρήγορα και το πώς μπορείς να διαχειριστείς προσωπικότητες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Θα ήθελα να τον δω fulltime στην Εθνική. Μακάρι να ξεκινήσει καλά και να δούμε αυτό μοντέλο. Έχει ένα δύσκολο έργο, να κάνει αυτά τα παιδιά ομάδα… …αυτό που πρέπει να διαχωριστεί τώρα, είναι το τι κάνει το κάθε παιδί στην ομάδα του, από το τι θα πρέπει να κάνει στην Εθνική ομάδα. Αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα (σ.σ. θέμα) είναι η σωστή αξιοποίηση του Γιάννη (σ.σ. Αντετοκούνμπο), με ό,τι σημαίνει αυτό και δεν θα είναι εύκολο. Ο Γιάννης αυτήν τη στιγμή είναι ένα παγκόσμιο brand. Ο Γιάννης δεν ανδρώθηκε μπασκετικά στην Ευρώπη, αλλά στην Αμερική… Tώρα που τον χρειάζεται η ομάδα, όμως, είναι εδώ».

Για τη πικρία του για τον τρόπο που σταμάτησε από την Εθνική ανδρών

«Είχα προγραμματίσει να σταματήσω έτσι και αλλιώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο τρόπος που τελείωσε η διαδρομή μου, θεωρώ πώς ήταν άγαρμπος και άδικος… …δεν άρμοζε αυτή η συμπεριφορά και στον Γιαννάκη ως κόουτς και σε μένα ως παίκτη. Δεν περίμενα να με κρίνει ο Γιαννάκης και ο οποιοσδήποτε προπονητής στην προετοιμασία. Ή με καλείς ή αν δεν είμαι στα πλάνα σου, δεν με καλείς».

Για τους παίκτες της γενιάς του και την ενδεχόμενη ενασχόλησή τους με διοικητικά πόστα

«Αν μπορούσαν οι παράγοντες να μην έχουν παίκτες θα ήταν χαρούμενοι! Στην Ελλάδα πάσχουμε. Δεν λέω ότι όλοι οι πρώην παίκτες κάνουν όλοι για παράγοντες. Αλλά κάποιοι δεν έχουν ούτε καν την ευκαιρία να προσεγγίσουν. Αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο… …εμείς (σ.σ. οι πρώην παίκτες) ανταλλάσουμε απόψεις. Κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν, αλλά βρίσκουν τοίχο παντού. Εγώ σταμάτησα το μπάσκετ και δεν είχα μία πρόταση να δουλέψω κάπου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η ομοσπονδία δεν ενδιαφέρεται. Οι άνθρωποι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να το κάνουν με τον τρόπο τους. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα “πάντρεμα” των παλαιών με τους νεότερους, για να συνδυαστεί η εμπειρία με τις φρέσκιες ιδέες.»

Για την κόντρα της FIBA με την Εuroleague και τις συνέπειές της

«Αυτό που συμβαίνει είναι ό,τι χειρότερο για το άθλημα κι έρχεται στην χειρότερη δυνατή στιγμή, που το ευρωπαϊκό μπάσκετ αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο, λόγω της ραγδαίας μετακίνησης των κορυφαίων παικτών στο ΝΒΑ κατά πρώτο λόγο και στην Κίνα, κατά δεύτερο. Η Ευρώπη τείνει να η 3η σε προτίμηση και σε ονόματα αγορά του παγκοσμίου μπάσκετ και τώρα που οι καλοί εναπομείναντες Ευρωπαίοι παίκτες, έχουν βρεθεί – χωρίς τη θέλησή τους – ανάμεσα σε μία κόντρα που δεν έχει λογική, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Εγώ καταλαβαίνω την προσπάθεια της Euroleague να προστατεύσει το φανταχτερό προϊόν της με το νέο και πολύ ενδιαφέρον format, αλλά ταυτόχρονα, προσυπογράφω και την πρωτοβουλία της FIBA να επαναφέρει τα προκριματικούς αγώνες των Εθνικών ομάδων μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, γιατί και η τοπική φίλαθλη κοινωνία πρέπει να έχει περισσότερη και συχνότερη επαφή με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και οι ομοσπονδίες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερα έσοδα, σε δύσκολες εποχές. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι κανείς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους παίκτες, αλλά και οι ίδιοι οι παίκτες δεν αντιδρούν. Αν εξαιρέσουμε ένα χιουμοριστικό post του Πρίντεζη, δεν είδα, ούτε διάβασα καμία σοβαρή αντίδραση.»