Η σημασία του SPF

Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για όσους επιθυμούν να χαρούν κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο την παραμονή τους στον ήλιο, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας τους. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα προϊόντα την ίδια δράση, ούτε φυσικά ταιριάζουν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να μεγιστοποιηθεί η προστασία που έχετε κατά την παραμονή σας στον ήλιο, θα πρέπει να εφαρμόσετε στο δέρμα σας να αντηλιακό ευρέος φάσματος (προστασία από τη UVA και UVB ακτινοβολία) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.

Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο δείχνει στην ουσία πόσο αποτελεσματικά αυτό ο αντηλιακό εκτρέπει τις ακτίνες UVB και υπολογίζει το χρόνο έκθεσης που χρειάζεται το δέρμα του κάθε ανθρώπου για να κοκκινίσει. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοκκινίζει μετά από δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, εφαρμόζοντας στην επιδερμίδα του ένα αντηλιακό με SPF 15, θα μπορέσει να παραμείνει εκτεθειμένος στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.

Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB, ενώ ένα με αντίστοιχο δείκτη προστασίας 30 απορροφά το 97%. Δείκτες προστασίας από 50 και πάνω δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία, αφού το SPF 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο έναντι του SPF 30.

Έτσι, εφόσον επιλέξετε ένα σκεύασμα ευρέος φάσματος με SPF 30 και το εφαρμόσετε σωστά στην επιδερμίδα σας, θα έχετε κάνει το βήμα που απαιτείται για να προστατευτείτε από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.