Με εκπρόθεσμη προσφυγή ακυρώθηκαν οι εκλογές της ΕΠΟ !

αΝ ΜΗ ΤΙ ΆΛΛΟ Υποπτη η στάση της παλιάς διοίκησης της ΕΠΟ

Σκάνδαλο στην ακύρωση των προγραμματισμένων για τις 26 Οκτωβρίου εκλογών της ΕΠΟ που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της FIFA και τον διορισμό της Επιτροπής Εξομάλυνσης, έρχεται στην επιφάνεια μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Ομοσπονδίας να απορρίψει ως “εκπρόθεσμη” την προσφυγή των Οινοιάδων Αιτωλοακαρνανίας κατά της σύγκλησης της Γ.Σ. της ΕΠΟ την Δευτέρα 19/12 για εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ.

Σκάνδαλο που αποκάλυψε το Contra.gr και αφορά την στάση της Ομοσπονδίας στην προσφυγή της Κηφισιάς 2010 (αυτή του Βίκτωρα Μητρόπουλου απορρίφθηκε) αφού η ΕΠΟ θα μπορούσε να την “κυνηγήσει” και να την “ρίξει” καθώς κι εκείνη ήταν ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ. Όχι μόνο δεν το έκανε όμως, αντιθέτως οι δύο διαιτητές (εκπρόσωποι) της Ομοσπονδίας στο διαιτητικό δικαστήριο Μιχάλης Βαρδαλάς και Άννα Χλαμπουτάκη την ψήφισαν!

Το story

Η προσφυγή των Οινιάδων κρίθηκε ως εκπρόθεσμη έπειτα από “ένσταση απαράδεκτου” που κατέθεσαν οι νομικοί της ΕΠΟ κ.κ. Σιώτος, Σαράκης επικαλούμενοι το άρθρο 7, παράγραφος 3 του κανονισμού λειτουργίας του διαιτητικού δικαστηρίου το οποίο αναφέρει ότι… “σε περίπτωση που στο καταστατικό ή στον κανονισμό της ΕΠΟ, της οικείας ένωσης ή του αθλητικού οργάνου, ή στην προηγούμενη συμφωνία των διαδίκων, δεν ορίζεται χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήματος διαιτησίας (έναρξης μίας διαδικασίας), τότε η προθεσμία θα είναι 10 ημέρες από την λήψη ή την με οποιοδήποτε τρόπο γνώση της απόφασης που προσβάλλεται”.

Η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης έγινε στις 17/11 και η προσφυγή των Οινιάδων στις 12/12 επειδή όπως υποστήριξε ο δικηγόρος τους Ζαχαρίας Κεσσές, το αρχικό έγγραφο που εστάλη στις Ενώσεις ήταν ελλιπές και εστάλη νέο στις 7/12 που ανέφερε τις λεπτομέρειες για την Γ.Σ. και το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί. Το διαιτητικό δικαστήριο όμως, δεν δέχθηκε το συγκεκριμένο επιχείρημα, θεωρώντας ότι το 10ήμερο “μετράει” από τις 17/11, απέρριψε την προσφυγή ως εκπρόθεσμη και δεν μπήκε την ουσία της υπόθεσης.

Αν έμπαινε το πιθανότερο ήταν να αναβάλει την γενική συνέλευση ώστε αυτή να γίνει με βάση το νόμο Ορφανού όπως αποφάσισε και με τις εκλογές της ΕΠΟ. Νομικοί κύκλοι πάντως, υποστηρίζουν ότι το “κρίσιμο” έγγραφο ήταν αυτό της 7ης Δεκεμβρίου αφού σε εκείνο αναφέρονταν το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί την Δευτέρα η γενική συνέλευση.

Η προσφυγή της  Κηφισιάς

Τι σχέση όμως, έχει η προσφυγή της Κηφισιάς 2010 και του Βίκτωρα Μητρόπουλου με όλα αυτά;

Η σύγκλιση της Γ.Σ. για εκλογές στις 26/10, έγινε από το Δ.Σ. της ΕΠΟ την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου και της Κηφισιάς κατατέθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο διαιτητικό δικαστήριο, η απόφαση εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου και ανακοινώθηκε και επίσημα την επομένη.

Με απλά λόγια και η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου (που απορρίφθηκε για άλλο λόγο) και της Κηφισιάς ήταν εκπρόθεσμες καθώς χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήματος για τις εκλογές δεν υπάρχει και ως εκ τούτου ισχύει το 10ήμερο το οποίο έληξε στις 22/9.

Η ΕΠΟ όμως, δεν άσκησε “ένσταση απαράδεκτου”, το διαιτητικό δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και έκρινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο Ορφανού που είχε ενεργοποιηθεί έπειτα από το νόμο που πέρασε τον Μαϊο του 2015 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος.

Το διαιτητικό “κάρφωσε” την ΕΠΟ

Όσον αφορά το διαιτητικό δικαστήριο ενώ γνώριζε για το 10ήμερο δεν απέρριψε την προσφυγή της Κηφισιάς. Στο σκεπτικό της απόφασης για την προσφυγή της Κηφισιάς μάλιστα, κάνει μνεία στην στάση της ΕΠΟ σημειώνοντας ότι… “ούτε άλλωστε και η ανταιτούσα Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι αυτή ασκήθηκε μετά την παρέλευση του δεκαημέρου”.

Το ερώτημα λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί η ΕΠΟ δεν κυνήγησε τις δύο προσφυγές ενώ ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να γίνουν δεκτές  κι ενώ δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη σκέψη ότι η FIFA δεν θα επέτρεπε να γίνουν εκλογές με βάση το νόμο όπως ήταν το ζητούμενο των προσφυγών;

Αντί απάντησης υπάρχουν διάφορα σενάρια που ακούγονται σε ποδοσφαιρικούς κύκλους ένα από τα οποία αναφέρει ότι η ΕΠΟ γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία των Ενώσεων με το μέρος της και τη νίκη στο τσεπάκι (τουλάχιστον αυτό το κλίμα είχε διαμορφωθεί) δεν μπλόκαρε τις δύο προσφυγές έχοντας στο μυαλό την αντίδραση της FIFA και το τι θα επακολουθήσει.

Με απλά λόγια, στο δίλημμα να “πέσει” η Ομοσπονδία στα χέρια της FIFA ή της αντιπολίτευσης, επιλέχθηκε από το “σύστημα” της Ελληνικής Ομοσπονδίας ο  δρόμος για να γίνει το πρώτο σενάριο και να μπει έτσι φρένο (προσωρινό;) στην παράταξη του Βαγγέλη Γραμμένου.