“Οικονομικά προβλήματα στη Σπάρτη”

d5930910744f4987b57e10e7b6fc99be_LΟ Παναγιώτης Τζαναβάρας τα αποκάλυψε

 

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό FLY News παραχώρησε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Σπάρτης, Παναγιώτης Τζαναβάρας. Τόνισε ότι ανέλαβε μια ομάδα με δύο δελτία και κάτι… κωνάκια και υποστήριξε ότι οι Λάκωνες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Σημείωσε δε, ότι πρέπει ο μεγαλομέτοχος και ο κόσμος να τη στηρίξουν για να μην πάθει ζημιά.

Αναλυτικά ο Τζαναβάρας δήλωσε:

«Θα μπορούσε η ομάδα βάσει των παιχνιδιών να έχει ίσως και τρεις βαθμούς παραπάνω. Στο παιχνίδι με τον Παναιγιάλειο χάθηκε το πέναλτι, στην Καλαμαριά χάσαμε στο τέλος δύο, τρεις πολύ καλές ευκαιρίες και στο Καραϊσκάκη μετά από πολύ καλή εμφάνιση και με πολλές τελικές δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε. Και αυτό γενικά ήταν ένα πρόβλημα.

Ο απολογισμός είναι καλός σε γενικές γραμμές. Μην ξεχνάμε ότι ο στόχος είναι αρχικά η παραμονή και μετά να έκανε μία καλή πορεία σε όσο πιο υψηλές θέσεις. Θεωρώ ότι η ομάδα δεν είναι έτοιμη για κάτι παραπάνω ακόμα. Και βάσει του έμψυχου υλικού και βάσει της οργάνωσης, της οικονομικής δυνατότητας. Για να πάρεις το πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η ομάδα πρέπει να είναι πολύ οργανωμένη, πολύ προγραμματισμένη, να είναι οικονομικά καλά και να εκπαιδευτεί – γαλουγηθεί στην πίεση να πάρει το πρωτάθλημα. Είναι άλλο να πρέπει να κερδίζεις κάθε Κυριακή μέσα έξω και άλλο να κάνεις μια παραμονή. Είναι διαφορετική η πίεση και η ένταση. Θα μπορούσαμε να έχουμε δύο ακόμα βαθμούς».

Για την αποχώρησή του:

«Μετά το παιχνίδι στη Βέροια που η ομάδα είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει ένα τέρμα υπήρξε μία ένταση, ένας προβληματισμός και η διοίκηση συζήτησε μαζί μου και φτάσαμε σε αυτή την απόφαση. Είπα ότι αν θεωρούν πως φταίω εγώ σε κάτι είμαι στη διάθεσή σας».

Για την προσπάθεια βελτίωσης στο διοικητικό κομμάτι:

«Πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν. Η ομάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι από το μείον. Βρήκαμε δύο ποδοσφαιριστές και μερικά κωνάκια. Δεν είχε τίποτα. Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να είναι λίγο αξιοπρεπής. Έχει πολύ δρόμο αν θέλει να είναι μια ομάδα σοβαρή και να πατά στη Football League».

Για το αγωνιστικό κομμάτι και αν οι παίκτες έδιναν το 100%:

«Όχι βέβαια. Καμία ομάδα με 28 νέους παίκτες δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες να φτάσει στο 100%. Ακόμα μαθαίνονται μεταξύ τους. Είχαμε πολλά θέματα τραυματισμών, παιδιά που κουβαλούσαν προβλήματα μαζί τους όπως ο Τσιμότζι, ο Ράντι που δεν έκανε καλή προετοιμασία και έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικοί για την ομάδα.

Προετοίμασα μία ομάδα με άξονα τον Τσιμότζι και πριν την έναρξη τον έχασα. Μπήκε ο Ράντι, είχε προβλήματα με τα πόδια του, τα φτιάξαμε, δουλέψαμε, τρέξαμε πάρα πολύ για να τον έχουμε, τον είχαμε σε κάποια παιχνίδια λιγότερο, σε άλλα περισσότερο. Ακόμα έχει να δώσει πάρα πολλά».

Αν είχε συζητήσει για ενδεχόμενη ενίσχυση:

«Ήταν δεδομένο. Εμένα μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Προσπάθησα όσο μπόρεσα να περάσω αυτό το στυλ. Για να χτιστεί μια ομάδα και ένα στυλ, πρέπει να το δουλέψουμε, να έχουμε επιμονή και υπομονή. Αν δούμε ότι κάποιοι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν θα γίνουν οι αναγκαίες προσθήκες. Είχαμε καταλήξει πού θα πάμε. Τους παίκτες αυτούς εκτός από τους Ζουλιώτη, Οικονομόπουλο δεν τους γνώριζα. Τώρα που τους γνώρισα ήξερα τι πρέπει να κάνω, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να το κάνω».

Φεύγετε με παράπονο;

«Δυστυχώς οι προπονητές έχουμε γίνει ο πιο ευάλωτος κρίκος στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα επάγγελμα πραγματικά κουραστικό και αηδιαστικό όπως έχει καταντήσει. Δεν εξαρτώμεθα μόνο από τη δουλειά μας, αλλά από τους άλλους, είτε είναι διοίκηση, είτε ποδοσφαιριστές. Σίγουρα θα ήθελα να μείνω και να συνεχίσω το έργο μου. Δεν ήρθα στη Σπάρτη για να φύγω σε τρεις μήνες.

Σαν άνθρωπος μπορώ να πω ότι το διάστημα αυτό έχω μόνο ωραίες αναμνήσεις και καλούς φίλους. Είναι ένας τόπος που λατρεύω. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι υπερβολικό. Άνοιξα τον Τύπο και είδα πέντε απολύσεις ή παραιτήσεις προπονητών. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, καμία οργάνωση, κανένα όραμα και είναι όλα στο πόδι και της στιγμής.

Ήρθε μία κακή στιγμή; Ποιος θα την πληρώσει; Ο προπονητής. Όλοι οι άλλοι μια χαρά. Η κερκίδα επηρεάζει πάντα τις διοικήσεις. Αν δεν έχουν γνώση η διοικήσεις τι γίνεται στο γήπεδο και μέσα στα αποδυτήρια, σίγουρα, κάνουν λάθη».

Για τον Θωμά Γράφα:

«Τον γνωρίζω. Είναι πολύ αξιόλογος και καλός προπονητής και πιστεύω ότι θα βοηθήσει αρκετά την ομάδα».

Για την επόμενη μέρα:

«Ήταν ξαφνικό για μένα. Παρότι ήταν λίγο το διάστημα στη Σπάρτη, θα κάτσω να ξεκουραστώ. Δουλεύαμε και σε άλλους ρόλους για να οργανώσουμε την ομάδα. Στο Σαϊνοπούλειο έγιναν αρκετά έργα και με τη βοήθεια του κυρίου Τρακάκη τον οποίο ευχαριστώ. Προσπαθούσαμε, ώστε να έχουμε όλα τα φόντα για τους ποδοσφαιριστές, να τους βοηθήσουμε με διατροφολόγους και με άλλους. Η Σπάρτη έχει ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και να κάνουν κάτι καλό. Πρέπει να το κάνουν, γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένη».