Λούντζης: “Προσαρμόστηκα αμέσως στα Τρίκαλα”

lountzistrikala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άσσος  των Τρικάλων μίλησε στο SDNA.

Ο Μιχάλης Λούντζης παίρνει ευθύνες και λεπτά στα Τρίκαλα, βελτιώνεται και δεν σκέφτεται ακόμα την επόμενη, «πράσινη» μέρα. Ο νεαρός γκαρντ μιλά στο SDNA για την διαφορετική σεζόν που βιώνει στη θεσσαλική πόλη…

Έξι αγωνιστικές, 21:28 λεπτά ανά ματς, 6,3 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσο όρο και 6,5 σουτ σε κάθε παιχνίδι. Αυτή είναι η στατιστική απεικόνιση των πεπραγμένων του Μιχάλη Λούντζη στα Τρίκαλα ύστερα από έξι ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Κώστα Μέξα.

Ο 19χρονος γκαρντ γυρνάει την Κυριακή (3/12, 20:00) στο ΟΑΚΑ για να παίξει απέναντι στην ομάδα στην οποία ανήκει και η οποία τον πίστεψε το 2014 και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα, τον Παναθηναϊκό Superfoods. Τι μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα;

Ο Λούντζης πήρε δύο χρυσά μετάλλια με τις «μικρές» Εθνικές σε Βόλο και Κρήτη, έκανε σκληρές προπονήσεις στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων δίπλα σε κορυφαίους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Νικ Καλάθης, ξεχώρισε στις «μικρές» ομάδες του «τριφυλλιού», έγινε ο νεαρότερος Κυπελλούχος Ελλάδας με χρόνο συμμετοχής στον τελικό του θεσμού, πήρε μια… γεύση από το top επίπεδο της Ευρώπης, έμαθε για τα καλά τι πάει να πει πρωταθλητισμός και γέμισε την τροπαιοθήκη του με μετάλλια.

Πλέον, όπως ο ίδιος λέει στο sdna.gr, ήρθε η ώρα να βγάλει στο παρκέ όσα μάθαινε τόσο καιρό δίπλα στους καλύτερους. Ο Έλληνας γκαρντ μιλά για την προσαρμογή στα Τρίκαλα, την συνύπαρξή του με τον κόουτς Μέξα και τους Κώστα Βασιλειάδη – Σοφοκλή Σχορτσανίτη, αλλά και το «πράσινο» μέλλον του.

Πώς είναι η μέχρι τώρα προσαρμογή σου στα Τρίκαλα; Σε ρωτάω γιατί δεν άλλαξες μόνο ομάδα, αλλά και καθημερινότητα. Άλλαξες πόλη και ζεις μόνος πια…

«Ήταν δύσκολη στην αρχή. Αλλά, το γεγονός ότι μένουμε σε ξενοδοχείο όλα τα παιδιά μαζί με βοήθησε. Μένουμε πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο, έχει κόσμο. Η πόλη είναι δίπλα μας. Συναναστρεφόμαστε με τους ανθρώπους, η πόλη είναι μικρή. Όλο αυτό βοηθάει στην προσαρμογή. Δεν είχα κάποιο θέμα προσαρμογής, προσαρμόστηκα γρήγορα».

Πόσο σημαντικό είναι ότι φέτος παίρνεις παιχνίδια στα πόδια σου και πιο πολλές ευθύνες;

«Είναι ωραίο. Πιστεύω πως είναι αυτό που θέλει κάθε νεαρό παιδί. Βασικά, όχι κάθε νεαρό παιδί, αλλά κάθε παίκτης γενικότερα. Απλά, για τους νεαρούς είναι λίγο πιο δύσκολη η κατάσταση. Αναφέρομαι στις ηλικίες που τελειώνουν τα εφηβικά και μεσολαβούν ένα – δύο κρίσιμα χρόνια. Πιστεύω πως είναι ωραίο για κάθε παίκτη. Κάθε νέος παίκτης θέλει να παίζει και να παίρνει ευκαιρίες».

– Σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού σου δουλεύεις συγκεκριμένα και πού πιστεύεις ότι βελτιώνεσαι συνεχώς;

Δεν πιστεύω ότι έχω κάτι φοβερά καλό, οπότε προσπαθώ να βελτιώνομαι σε όλα. Δεν έχω επικεντρωθεί σε κάτι συγκεκριμένο στο νου μου. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ό,τι βγει».

– Σε τι σε έχει βοηθήσει ο κόουτς Μέξας μέχρι στιγμής;

«Σε πολλά πράγματα. Με καθοδηγεί, με συμβουλεύει, με διορθώνει και με εμπιστεύεται. Πάνω απ’ όλα αυτό μετράει, γιατί με αυτό τον τρόπο παίρνεις ψυχολογία και σου δείχνει ότι μπορείς να κάνεις και κάτι παραπάνω. Είναι πολύ θετικό ότι συνεργάζομαι με έναν τέτοιο προπονητή και με βοηθάει».

– Μιλώντας για συμβουλές… Πώς είναι η συνεργασία σου με έμπειρους Έλληνες, πρώην διεθνείς, όπως ο Κώστας Βασιλειάδης και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης; Σε συμβουλεύουν για κάτι, έχουν το ρόλο του «μέντορα»;

«Ναι, σαφώς, σε όλες τις ομάδες γίνεται αυτό. Οι μεγαλύτεροι συμβουλεύουν τους μικρότερους. Όταν έχεις δύο τέτοιους παίκτες στην ομάδα, που έχουν καταφέρει τόσα πολλά πράγματα και έχουν τέτοια ιστορία από πίσω τους έχοντας παίξει σε μεγάλες ομάδες, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους ακούσεις και να μάθεις από αυτά που σου λένε».

– Λένε, δηλαδή το είπες και εσύ πιο πριν, πως το να έχεις παιχνίδια στο πρωτάθλημα είναι καλύτερο για την εξέλιξη ενός νέου παίκτη. Υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι το να κάνεις δυνατές προπονήσεις καθημερινά συμβάλλει εξίσου στην εξέλιξη ενός νέου παίκτη. Έχοντας περάσει και από τα δύο στάδια, ποια είναι η άποψή σου;

«Δεν διαφωνώ τελείως με κάτι από τα δύο, είμαι υπέρ και των δύο καταστάσεων. Και από τα δύο παίρνεις πράγματα. Βέβαια, και εδώ βοηθούν οι δυνατές προπονήσεις. Για να είσαι έτοιμος και να παίξεις σε κάποια παιχνίδια, πρέπει να έχουν προηγηθεί κάποιες προπονήσεις. Με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι προπονήσεις με τον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πιστεύω πως έρχεται η στιγμή που πρέπει να καταλάβεις και να δεις αν μπορείς όλα αυτά που έχεις μάθει στις προπονήσεις να τα βγάλεις και στο γήπεδο. Πρέπει να καταλάβεις σε τι επίπεδο βρίσκεσαι. Δεν διαφωνώ με τις δυνατές προπονήσεις, είμαι υπέρ. Πιστεύω πως βοηθούν και οι προπονήσεις, αλλά και οι αγώνες».

– Στον Παναθηναϊκό είχες δουλέψει με τον «θρύλο» Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά με έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης, τον Νικ Καλάθη. Τι έμαθες δίπλα τους; Θέλεις να μου πεις μια ιστορία ή μια συμβουλή που σου είχαν δώσει; Κάτι που να σου έχει μείνει από δύο σούπερ σταρ…

«Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να σου πουν κάτι. Και μόνο που τους βλέπεις στο γήπεδο, βλέπεις πώς συμπεριφέρονται, πώς προπονούνται και πώς τα κάνουν όλα, απλά προσπαθείς να τα αφομοιώνεις όλα. Δεν είναι απαραίτητο να σου πουν: κάνε αυτό, κάνε εκείνο” ή “πρόσεχε το άλλο”. Σαφώς θα στα πουν, αλλά παίρνεις και πράγματα και μόνο που τους βλέπεις».

– Έχεις στο μυαλό σου την επόμενη σεζόν, που θα είσαι πίσω στον Παναθηναϊκό; Ή τα κοιτάζεις όλα βήμα – βήμα και αγώνα – αγώνα;

«Δεν το έχω σκεφτεί. Κοιτάω το τώρα. Υγεία πάνω απ’ όλα, να είμαι καλά. Να ευχαριστιέμαι το μπάσκετ, που είναι πάνω απ’ όλα. Ό,τι είναι να έρθει του χρόνου, θα έρθει. Θα το δούμε».

– Ο Τσάβι Πασκουάλ τι σου έχει πει; Εννοώ, τι σκέψεις κάνει ο ίδιος για το «πρότζεκτ» Μιχάλης Λούντζης;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που είναι κάπως δύσκολο να απαντήσω… Το σκεπτικό είναι να πάω, να πάρω παιχνίδια, να δω και εγώ τι μπορώ να κάνω, να δουν και εκείνοι τι μπορώ να κάνω και άμα τους αρέσει όλο αυτό να συνεχίσουμε. Δεν ξέρω, πιστεύω πως αυτό είναι».

– Είπες πως κοιτάζεις τα πράγματα μέρα – μέρα, όμως, θα έχεις κάποια όνειρα. Άλλωστε, είσαι ένα παιδί μαθημένο στον πρωταθλητισμό και στο περιβάλλον του Παναθηναϊκού, αλλά και στις μικρές Εθνικές. Θες να μας πεις κάποια από αυτά;

«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο όνειρο. Όμως, κάθε παιδί, όπως και εγώ, θέλει να παίξει σε μια τεράστια ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Όλοι θέλουν να κατακτήσουν τίτλους και να πρωταγωνιστήσουν. Δεν θέλω να σκέφτομαι το μέλλον. Θέλω να επικεντρώνομαι στο τώρα, όπως είπα και πριν. Αν έρθει όλο αυτό, πραγματικά θα είναι ό,τι καλύτερο».