Αθλήτρια ετοιμάζεται για ευθανασία μετά το Ρίο

images

Εχει συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις απαραίτητες υπογραφές,

 

Το μόνο πράγμα που την κρατά στη ζωή είναι ο αθλητισμός. Όταν αγωνίζεται στο ταρτάν ξεχνάει τα σοβαρά κινητικά της προβλήματα. Ο λόγος για την 37χρονη Παραολυμπιονίκη, Μερίκε Βερβόορτ, η οποία πάσχει από μια ανίατη εκφυλιστική ασθένεια που της έχει στερήσει την κίνηση των κάτω άκρων, αναγκάζοντας την από 20 χρονών να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι.

«Ο αθλητισμός είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει στη ζωή. Έχω αρχίσει να σκέφτομαι την ευθανασία. Το Ρίο είναι η τελευταία μου επιθυμία. Εξασκούμαι σκληρά, ακόμη κι αν ταυτόχρονα, μέρα – νύχτα, καταπολεμώ την ασθένειά μου. Ελπίζω να ολοκληρώσω την καριέρα μου πάνω σε ένα βάθρο στο Ρίο» δήλωσε πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Σύμφωνα με κάποιον από τους προπονητές της, ωστόσο, τα κινητικά της προβλήματα χειροτερεύουν:

«Ελπίζω να αντέξει μέχρι το Ρίο γιατί βλέπω ότι οι κινητικές της δυσκολίες χειροτερεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

H Bερβόορτ είναι σχεδόν αποφασισμένη να δώσει τέλος στη ζωή της αφού έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ευθανασία, η οποία είναι νόμιμη από το 2002 στο Βέλγιο και το μόνο που μένει πλέον είναι η συγκατάθεση τριών ακόμα γιατρών.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περίπου 1.400 άνθρωποι καταφεύγουν στη «λύση» της ευθανασίας στο Βέλγιο.

H Βέρβοορτ κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο σπριντ των 100 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012 (από εκεί και το σχετικό βίντεο). Στους ίδιους αγώνες βραβεύτηκε με το ασημένιο στην κούρσα των 200μ. Στη συνέχεια, το 2015, κατέκτησε τρεις παγκόσμιους τίτλους στα 100, 200 και 400 μέτρα.

Σε παλιά της συνέντευξη είχε, επίσης, δηλώσει: «Στην κηδεία μου δεν θέλω κάποια τελετή, ούτε καφέ, ούτε κάποιο γλύκισμα. Θέλω απλά ένα ποτήρι σαμπάνιας στα χέρια όσων είναι εκεί και μία σκέψη τους για μένα».