Δισέλιδο αφιέρωμα του “Πρώτου Θέματος” στον Ρεντζιά

1890627_687368367971998_839669962_o

Από γίγαντας των παρκέ «πρεσβευτής» του ΝΒΑ στην Ευρώπη 

Δισέλιδο αφιέρωμα στον Ευθύμη Ρεντζιά με αφορμή την ανάδειξη του σε πρεσβευτή του ΝΒΑ στην Ευρώπη είχε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με το κείμενο να υπογράφεται από την Σοφία Χούνταση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ένα αγαπημένο πρόσωπο στους φιλάθλους -και όχι μόνο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επανέρχεται στο προσκήνιο: Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ένα από τα μεγαλύτερα μπασκετικά ταλέντα που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα, ανέλαβε να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα του ΝΒΑ στην Ευρώπη.

Η ιδιότητα του «πρεσβευτή του NBA στην Ευρώπη» δεν είναι ένας κούφιος τιμητικός τίτλος -κάθε άλλο. Και ο Ευθύμης Ρεντζιάς γνωρίζει καλά, πρώτος από όλους, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γίνει ο Ευρωπαίος «ιεραπόστολος» της ιδιαίτερης αθλητικής κουλτούρας που περιβάλλει το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Στα 40 του χρόνια, ο Έλληνας βετεράνος πρωταθλητής, ο σέντερ του ΠΑΟΚ, της Εθνικής και της Μπαρτσελόνα, θα είναι πλέον υπεύθυνος για την μετάγγιση των αρχών του ΝΒΑ ως αθλητικής διοργάνωσης αλλά και σαν σόου στην Ευρώπη. Φυσικά, η τιμή είναι μεγάλη, αλλά κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο Ρεντζιάς είναι μια προσωπικότητα διεθνούς αναγνώρισης, εξαιρετικά δημοφιλής, ένας γίγαντας των παρκέ που εξακολουθεί να εμπνέει σεβασμό και να απολαμβάνει γενικής εκτίμησης. Ο ίδιος ο Ευθύμης Ρεντζιάς εξηγεί το τι προβλέπει ο νέος του ρόλος: «Τα καθήκοντα του πρεσβευτή δεν μου ανατέθηκαν τυχαία, καθώς συνδέομαι με το NBA και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Κατά καιρούς είχαμε κάνει συζητήσεις για διάφορες θέσεις στο NBA και το πώς θα μπορούσα να αξιοποιηθώ από αυτόν τον οργανισμό. Την περασμένη εβδομάδα καταλήξαμε στο να γίνω ο Πρεσβευτής του NBA στην Ευρώπη. Το NBA κάνει ένα υπερατλαντικό άνοιγμα, αγωνιστικά και εμπορικά. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και τηλεοπτικές παραγωγές, αγώνες για μεγάλους και παιδιά κ.α. Με δυο λόγια θα μεταφέρουμε το NBA στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, την δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει το NBA στην Κίνα, οι υπεύθυνοι θέλουν να τη μεταφέρουν πιο αποφασιστικά στην Ευρώπη. Θα τρέξουν κάποια προγράμματα για παιδιά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο έρχονται οι ομάδες του NBA και παίζουν στην Ευρώπη και εύχομαι να έρθουν και στην Ελλάδα». Ως εξήγηση για το πώς επελέγη ειδικά αυτός, ο Ρεντζιάς λέει ότι «είμαι παίκτης του NBA, έχω καλή επαφή με τον οργανισμό, έκανα τρεις συνεντεύξεις με τους επικεφαλής, έγινε η αξιολόγησή μου και από όσα αντιλαμβάνομαι, είχα τις προϋποθέσεις που ζητούσε το NBA. Ηθελαν έναν άνθρωπο με εμπειρία, γνώση και αγάπη για το άθλημα».

 

Μεγάλη πορεία, πρόωρο τέλος

Περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την «εποχή Αντετοκούμπο», η συμμετοχή ενός Ελληνα στο ΝΒΑ ήταν κάτι σχεδόν ανήκουστο και οπωσδήποτε αξιοπερίεργο. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς πήγε στις ΗΠΑ το 2002 προκειμένου να αγωνιστεί με την φανέλα των 76ers της Φιλαδέλφεια, παρόλο που η καριέρα του στο ΝΒΑ θα μπορούσε να είχε αρχίσει έξι ολόκληρα χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν 20 ετών. Το 1996 ο Ρεντζιάς είχε προεπιλεγεί από τους Ντένβερ Νάγκετς στη θέση Νο.23 του ντραφτ, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε μείνει στην Αμερική και να αρχίσει τη σταδιοδρομία του τότε. Εκείνος όμως επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ανδρωθεί ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, το 2002 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Ευθύμης βρέθηκε να παίζει στα αμερικανικά γήπεδα με παίκτες-θρύλους, όπως ο Αλεν Αϊβερσον, ο Ντέρικ Κόλμαν, ο Κιθ βαν Χορν. Είχε την τύχη, μάλιστα, να παίξει στο τελευταίο παιχνίδι του σούπερ-σταρ Μάικλ Τζόρνταν. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς λέει ότι «η αλήθεια είναι πως πήγα αργά στο NBA. Θα μπορούσα να είχα πάει νωρίτερα, εφόσον με είχαν επιλέξει οι Νάγκετς, αλλά τα συμβόλαιά μου τότε δεν το επέτρεπαν. Κατ’ αρχήν ανήκα στον ΠΑΟΚ και κατόπιν στην Μπαρτσελόνα. Εξυπακούεται όμως ότι το όνειρό μου, όπως και κάθε παιδιού που ξεκινά να παίξει αγωνιστικά μπάσκετ, είναι να φτάσει στην κορυφή, δηλαδή στο NBA. Τελικά πήγα στα 27 μου και ήταν άλλος πλανήτης. Ανακάλυψα μια άλλη προσέγγιση στο μπάσκετ, στον αθλητισμό γενικώς. Συνειδητοποίησα ότι το NBA είναι μια μορφή διασκέδασης, είναι ψυχαγωγικό θέαμα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, ένα μεγάλο σχολείο για εμένα και θυμάμαι την κάθε ημέρα ξεχωριστά. Από την άποψη της οργάνωσης, της ποιότητας παικτών, την προσέγγιση στον αθλητισμό αλλά και στην επιχειρηματική του άποψη, όλα λειτουργούν σε κορυφαίο επίπεδο. Το ΝΒΑ δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη. Αλλά και η Μπαρτσελόνα ήταν ένα καλά οργανωμένο σωματείο, ένας μεγάλος οργανισμός, αν και με διαφορετικό μοντέλο. Εάν όμως μια ομάδα της Ευρώπης προσεγγίζει το ΝΒΑ, αυτή είναι με διαφορά η Μπαρτσελόνα. Από το NBA έφυγα για καθαρά προσωπικούς λόγους και επέστρεψα στην Ευρώπη, εν συνεχεία πήγα στην Τουρκία, την Ιταλία και έκλεισα την καριέρα μου στην Ισπανία».

Αυτό το κλείσιμο μιας σπουδαίας σταδιοδρομίας στο μπάσκετ, πάντα σε κορυφαίο επίπεδο, ήρθε για τον Ευθύμη υπερβολικά νωρίς, καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα γήπεδα μόλις στα 30 του χρόνια -και, δυστυχώς, με πόνο: «Η απόφασή μου να σταματήσω ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου» λέει ο ίδιος στο ΘΕΜΑ People, παρόλο που είναι γνωστό ότι σπανίως αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα. Διευκρινίζει ότι «μπορούσα να παίξω, αλλά όχι στο επίπεδο που θα ήθελα. Είχα φοβερά προβλήματα λόγω των τραυματισμών στα γόνατα, κάτι που δεν με βοηθούσε να είμαι αυτός που ήθελα στο γήπεδο. Δεν μπορούσα να δώσω αυτά που περίμενε η ομάδα αλλά και ο κόσμος. Θυμάμαι ότι ήταν το καλοκαίρι του 2006. Είχα συμβόλαια στο τραπέζι και ενώ διάβαζα τις προτάσεις σκεφτόμουν αν θα μπορούσα, εξαιτίας των τραυματισμών να ανταποκριθώ στο επίπεδο που ήθελα εγώ να παίζω. Αξιολόγησα ότι δεν θα με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα και πήρα την απόφαση να σταματήσω. Ήταν δύσκολο, ένα μεγάλο σοκ, αλλά νομίζω ότι το διαχειρίστηκα καλά. Και κοιτώντας πίσω σήμερα ήταν πολύ σωστή απόφαση, γιατί όταν ο κόσμος και οι άνθρωποι του επαγγέλματος σε έχουν συνηθίσει να παίζεις σε υψηλό επίπεδο, με σταθερή υψηλή απόδοση και να αγωνίζεσαι με όλες τις δυνάμεις σου, το να σε βλέπει μετά σαν ‘κουτσό’ άλογο μέσα στα γήπεδα δεν σε τιμά. Αγαπώ το χώρο του μπάσκετ, τον υπηρέτησα με το 100% των δυνάμεων μου. Με σεβασμό σε εμένα τον ίδιον αλλά και στον κόσμο, θεωρώ ότι ήταν η πιο σωστή απόφαση, όταν έπρεπε να σταματήσω».

Το τι επακολούθησε ήταν και αυτή δύσκολη για ένα είδωλο, όπως ο Ευθύμης Ρεντζιάς: «Η πρώτη μου χρονιά όταν επέστρεψα στην Αθήνα ήταν περίεργη. Χωρίς καθημερινότητα, νέο τρόπο ζωής και στην ουσία έκανα μια νέα αρχή. Είναι δύσκολη η διαχείριση. Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της δημοσιότητας, το αντίθετο. Δεν τρελάθηκα ποτέ με την δημοσιότητα και μόνο όταν είχα κάτι να πω θα με έβλεπες. Μετά το τέλος της καριέρας μου έψαξα να βρω τα πατήματά μου, έκανα κάποια μικρά και πιο μεγάλα επιχειρηματικά βήματα. Τελικά, όλα σιγά και σταθερά βρήκαν το δρόμο τους».

 

Δουλειά στην περιφέρεια

Παρά τα συμβόλαια των εκατομμυρίων που υπέγραφε όταν ήταν στις δόξες του, ο Ευθύμης δεν άλλαξε ποτέ. Παρέμεινε πάντα ο ίδιος και φυσικά δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του: Επισκεύασε το πατρικό του σπίτι, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων και εκεί περνά αρκετό από το χρόνο του, εξακολουθώντας να προσφέρει στο μπάσκετ, το άθλημα στο οποίο διέπρεψε. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς είναι εκλεγμένος σύμβουλος στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπ’ αυτή του την ιδιότητα συνέβαλε στο να δοθεί νέα πνοή στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής. Ως προς την εμπλοκή του, όμως, στην πολιτική, δηλώνει ότι «δεν είχα ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες και ούτε έχω. Η γνωριμία μου με τον Περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, με έπεισε να βοηθήσω στον τόπο μου μέσα από ένα θεσμικό ρόλο, εφόσον μπορούσα να προσφέρω. Ο Αγοραστός μου παρουσίασε το πρόγραμμά του, είδα έναν άνθρωπο με όρεξη για δουλειά, με εκτίμησε και κατέβηκα στις εκλογές. Από το 2010 και ως σήμερα ήμουν αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού. Θεωρώ ότι αυτός ήταν ο πιο ωραίος τρόπος να συνεισφέρω στον τόπο μου. Και όντως, η Θεσσαλία έγινε η πιο αθλητική περιφέρεια της Ελλάδας, αφού έχουν διοργανωθεί πανελλήνια, μεσογειακά, ακόμη και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ηρθε ακόμη και η Μπαρτσελόνα να παίξει και ουσιαστικά με τέτοιες διοργανώσεις αναπτύξαμε τον αθλητικό τουρισμό. Έγιναν αρκετά κλειστά γυμναστήρια σε όλη την περιφέρεια και συνεχίζουμε. Πιστεύω ότι καταφέραμε να κάνουμε την Θεσσαλία το κέντρο του αθλητισμού με τα εφόδια που είχαμε και χωρίς χρήματα, αλλά με τις γνωριμίες και την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν όλες οι ομοσπονδίες».

 

Ο Ελληνας ήρωας

Ως παίκτης, ο Ευθύμης Ρεντζιάς λατρεύτηκε οπουδήποτε έπαιξε, τόσο για την προσφορά του στην εκάστοτε ομάδα -είτε έπαιζε για την τουρκική Ούλκερσπορτ, είτε για την Εθνική Ελλάδας- όσο και για το ήθος του.

Πολλά-πολλά χρόνια πριν φτάσει να κάνει μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα -και βέβαια πριν επιλεγεί ως ο ιδανικός πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη, ο Ευθύμης ήταν ένα από τα παιδιά που αιφνιδιάζονται ακόμη και τα ίδια από τη σωματική τους ανάπτυξη. Στα 14 του χρόνια ο Ρετζιάς ήταν ήδη 2,06 μέτρα. Το μπάσκετ φάνταζε σαν μονόδρομος, γρήγορα έγινε η απόλυτη προτεραιότητα και όταν οι ειδήμονες συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο ταλέντο, μια κανονική «φλέβα χρυσού», ήταν ο ΠΑΟΚ που κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους και το 1992 πρόλαβε να τον πάρει στην Θεσσαλονίκη.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς αναδείχθηκε στον κορυφαίο της γενιάς των «76αρηδων», όσων δηλαδή είχαν γεννηθεί το 1976. Το 1993 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων δύο χρόνια αργότερα, ως ΜVP και παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντομπάσκετ των εφήβων, τρέλανε ακόμη και το ΝΒΑ με τις εμφανίσεις του. Το 1996 πέρασε τον πρώτο γύρο του ντραφτ στους Ντένβερ Νάγκετς και έως την έλευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ο Ρεντζιάς που κατείχε τα πρωτεία της υψηλότερης επιλογής Ελληνα μπασκετμπολίστα. Παράλληλα αναδείχθηκε 5ος Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα με την Εθνική ανδρών.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς έπαιξε 4 χρόνια στον ΠΑΟΚ και συνολικά εννέα στο εξωτερικό με Μπαρτσελόνα, Φιλαδέλφεια 76ers στο NBA, στη Σιένα, στην Ούλκερ και τη Βαγιαδολίδ.

Οσο η αθλητική του πορεία είναι πλήρως καταγεγραμμένη, σε ό,τι αφορά στην προσωπική του ζωή, ο πάντα συνεσταλμένος Ευθύμης επιμένει να κινείται εντελώς αθόρυβα και να κρατά τον ιδιωτικό του βίο μακριά από τη δημοσιότητα. Ως καθαρόαιμος Αιγόκερως, έχει επικεντρωθεί στα επαγγελματικά του, χωρίς να παραβλέπει την κυρίαρχη τάση της ελληνικής κοινωνίας: «Θα ήθελα να κάνω οικογένεια» εξομολογείται στο ΘΕΜΑ People. «Εχω μεγαλώσει με τα πρότυπα μιας δεμένης και αγαπημένης οικογένειας, οπότε είναι φυσικό επακόλουθο και για εμένα το να αναζητώ το ανάλογο πρότυπο. Θα ήθελα να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια και εύχομαι αυτό να γίνει στο κοντινό μέλλον».