Ο πρόεδρος που ζητούσε να κόψουν τα αυτιά του μάρτυρα!

Ποιος είναι αυτός ο Καϋμενάκης που ζητούσε από τον Πηρούνια «πέντε παιδιά για να κόψουν τα αυτιά του μάρτυρα»

1190808

Mοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη χλιδή του Ντουμπάι και σε μια φάρμα στην Τρίπολη! Ο Γιάννης Καϋμενάκης είναι εφοπλιστής, αγρότης, ιδιοκτήτης, πατέρας, κατήγορος και συνήγορος την ίδια στιγμή!

Οι μικρές κοινωνίες έχουν δικές τους αρχές. Υπακούουν στους δικούς τους νόμους και μεγαλώνουν με δική τους κουλτούρα. Δε θα άφηναν, για παράδειγμα, ποτέ την πραγματικότητα να χαλάσει μια ωραία ιστορία! Κι εκείνη του Γιάννη Καϋμενάκη και του κολλητού του φίλου, Δημήτρη Μπάκου, είναι από τις ωραίες ιστορίες στο ποδόσφαιρο. Ο πρώτος γεννήθηκε στην Κάλαμο, ένα μικρό νησί απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, που δημογραφικά ανήκει στη Λευκάδα. Μεγάλωσε στον Κορυδαλλό και η Προοδευτική ήταν το αποκούμπι του για την ποδοσφαιρική του εμμονή να βρίσκεται κοντά στο χορτάρι. Ο Μπάκος είναι ντόπιος. Εκείνος που ξέρει την Τρίπολη απ’ άκρη σε άκρη κι εκείνος που τη σύστησε στον επί χρόνια συνεργάτη του.

Η μια ωραία ιστορία θέλει τον Καϋμενάκη να πηγαίνει καλεσμένος στις Κολλίνες, ένα χωριό 500 κατοίκων 25 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Μετά την επίσκεψη, το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Ο εφοπλιστής πολιτογραφήθηκε Αρκάς και αγόρασε ένα αγρόκτημα δίπλα σε εκείνο του Μπάκου. Το 2003, το δίδυμο αγόρασε τον Αστέρα Τρίπολης και άρχισε να χτίζει τη δική του ποδοσφαιρική αυτοκρατορία. Η συγκεκριμένη εκδοχή της ιστορίας είναι η ρομαντική. Υπάρχει κι εκείνη που… φοριέται περισσότερο και θέλει τον Καϋμενάκη απλά να παρακολουθεί έναν αγώνα του Αστέρα και να φεύγει από το γήπεδο με μπλε και κίτρινο σημαιάκι, αποφασισμένος να γυρίσει ως ιδιοκτήτης, φυσικά με τον συνεργάτη του Δημήτρη Μπάκο!

Η γνωριμία τους ήταν καθαρά επαγγελματική και χρονολογείται τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πίσω. Καπετάνιος ο μεν, μηχανικός ο δε, ξεκίνησαν μαζί μια ναυτιλιακή εταιρία στο Ντουμπάι, η οποία πλέον έχει 25 εφοδιαστικά δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος, μικρής χωρητικότητας, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια ολοκλήρωσε ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλάμβανε την κατασκευή 12 πλοίων με επιλογή για ακόμα τέσσερα. Παράλληλα, εκείνα τα στρέμματα στην Αρκαδία έχουν γίνει μια τεράστια φάρμα ζώων, που παράγει βιολογικά προϊόντα και βιολογικό κρέας, τα οποία διοχετεύονται στην αγορά κατ’ επιλογή μαγαζιών, με πιο πρόσφατη κίνηση τα εγκαίνια μαγαζιού στην Άνω Γλυφάδα, για αποκλειστική πώληση.

Ναυαρχίδα της περιουσίας του, προφανώς και είναι η εταιρία «Akron Trade & Transport» που εδρεύει 75 χιλιόμετρα έξω από το Ντουμπάι, με τον Γιάννη Καϋμενάκη να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στη χώρα της Αραβίας, όπου εξάλλου ζουν η γυναίκα του και τα τρία του παιδιά. Όταν επισκέπτεται την Τρίπολη είναι ένας διαφορετικός επιχειρηματίας… Κυκλοφορεί με τζιπ για να έχει εύκολη πρόσβαση στο αγρόκτημα, παρακολουθεί τις προπονήσεις, δεν έχει ποτέ μαζί του μπράβους και είναι προσιτός στον κάθε οπαδό του Αστέρα. «Άλλοι έχουν πάθος με τις γυναίκες και άλλοι με απαγορευμένες ουσίες. Εγώ έχω με τον Αστέρα», χαριτολογεί όταν τον ρωτάνε για την τρέλα του με το ποδόσφαιρο, ενώ η Τρίπολη είναι πλέον για εκείνον κάτι παραπάνω από δεύτερη πατρίδα.

«Μου άρεσε η πόλη, η Αρκαδία, έκανα φίλους, έφτιαξα σπίτια, δέθηκα και μου αρέσει ο κόσμος.  Μας έψησε ο Κώστας ο Αρσένης, φτιάξαμε την ομάδα, δεθήκαμε και με αυτήν και αυτό ήταν όλο. Δεν το έχω μετανιώσει, υπήρξαν δύσκολες στιγμές, αλλά δεν το έχω μετανιώσει. ομάδα δεν είναι επένδυση. Η ομάδα είναι χόμπι, είναι πάθος, είναι αγάπη, αδρεναλίνη. Κάθε μέρα προσπαθείς να κάνεις κάτι καλύτερο και κάτι καινούργιο».

Αστέρας και… αστερίσκοι!

Η μετριότητα δεν ήταν ποτέ επιλογή! Κατά τον Γιάννη Καϋμενάκη, ούτε οι συμμαχίες είναι. Ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα διατυμπανίζει την ακεραιότητα της ομάδας του, πάει κόντρα στο κατεστημένο και αδυνατεί να πεισθεί ότι όσοι πολεμούν την υπάρχουσα κατάσταση θέλουν το καλύτερο για το ποδόσφαιρο. «Δε θα συμμαχήσουμε με όσους απλά θέλουν να γίνουν βεζίρηδες στη θέση του Βεζίρη», έχει ξεκαθαρίσει, θέλοντας να μείνει πιστός στο όραμα να ανεβαίνει η ομάδα της Τρίπολης τα σκαλοπάτια στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις!

Το εγχείρημα που έχει ξεκινήσει από το 2003 είναι άκρως πετυχημένο. Έστω κι αν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φοβήθηκε να το ακολουθήσει όταν του κατατέθηκε το 2007 – χρονιά που ο Αστέρας ανέβηκε στην Α’ Εθνική – πρόταση 6 εκ. ευρώ για τριετές συμβόλαιο. «Πρώτα ονειρεύονται την Ευρώπη, αλλά ξέρω πως στο μυαλό τους υπάρχει και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πότε μπορεί να επιτευχθεί είναι μια άλλη ιστορία», αποκάλυπτε συνεργάτης τους για τις φιλοδοξίες τους, που δεν έχουν ταβάνι ούτε τώρα που η ευρωπαϊκή συμμετοχή τείνει να γίνει ρουτίνα.

Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια ευημερίας, έχει υπάρξει και η… φαγούρα. Μάλλον αναπόφευκτο, όταν οι σειρήνες πλησίαζαν τον Γιάννη Καϋμενάκη και τον Δημήτρη Μπάκο σχεδόν κάθε καλοκαίρι και το κερί δεν ήταν πάντα ανθεκτικό στα αυτιά τους. «Κάθε καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία για την «μικρή» Τρίπολη», έχει πει άνθρωπος που βρίσκεται κοντά τους και η Παναχαϊκή έμοιαζε για μερικούς μήνες ικανή να τους κλέψει από την Αρκαδία. Ο Ανδρέας Φούρας, ο Γρηγόρης Γεωργάτος και ο Κώστας Μακρής τους είχαν προσεγγίσει, όμως το θέμα δεν προχώρησε. Αργότερα, υπήρξε σενάριο συγχώνευσης με την Καλαμάτα και το 2011 η πιο έντονη κρίση στη σχέση του Αστέρα με τον Γιάννη Καϋμένακη. Ίσως και με το παρασκήνιο.

Στο πρωτάθλημα που είχε τότε ολοκληρωθεί, ο Αστέρας υποβιβάστηκε. Δεν έπαιξε ποτέ, ωστόσο, στη Β’ Εθνική με τις κακές γλώσσες να θέλουν τον Ηρακλή να θυσιάζεται για χάρη των Αρκάδων. Ήταν, όμως, και το πρώτο καλοκαίρι των στημένων. Ο Γιώργος Μποροβήλος ήταν εμπλεκόμενος στις συνομιλίες, ο Αστέρας μπλεγμένος σε υποθετικά στημένο ματς με την Καβάλα και στις 30 Σεπτεμβρίου η πειθαρχική επιτροπή της Super League αποφάσισε τον υποβιβασμό του. Δέκα μέρες μετά η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ανέτρεψε την αρχική απόφαση, ενώ ο Μποροβήλος που είχε τιμωρηθεί με τρία χρόνια απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο έγινε μετά πρόεδρος της λίγκας…

Κατήγορος ή συνήγορος!

Μάιος του 2013. Ο Αστέρας που ετοιμαζόταν για το σπουδαιότερο ματς της ιστορίας του, ο Ολυμπιακός που έπαιζε για το νταμπλ και ο Θανάσης Γιάχος που κλαμένος και μετανιωμένος έλεγε πως η καριέρα του τελείωσε! Η καριέρα του Έλληνα ρέφερι για όσους τυχόν αναρωτιούνται, συνεχίζεται ακμαιότατη όμως εκείνο το παιχνίδι στιγμάτισε τον Γιάννη Καϋμενάκη για πολλούς λόγους! Η ομάδα του ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό με 3-1. Το πέναλτι και η αποβολή που δεν έδωσε ο Γιάχος στον Γιάννη Μανιάτη τον έκανε εκείνο το βράδυ να μιλάει χειρότερο και απ’ όταν χαρακτήριζε τον Κούγια «κοντό, μικροκαμωμένο, βαψομαλλιά που έχει κακοποιηθεί από γυναίκες και ξεσπάσει τα κανάλια».

Αμέσως μετά το τέλος του τελικού, ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα δεν μάσησε τα λόγια του. «Θα συνεχίσουμε, έστω κι αν είναι τόσο βρώμικο αυτό το πράγμα που είδαμε σήμερα. Πρέπει να ντρέπονται. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτοί οι διαιτητές θα κοιμηθούν απόψε. Είναι ντροπή τους. Θα πρέπει να τους διώξουν όλους. Ντροπή σε όλους τους». Η οργή του δεν καταλάγιασε ούτε όταν πέρασε λίγος καιρός. Η κλήση του σε απολογία από την ΕΠΟ, τον έκανε να θυμώσει ακόμα περισσότερο και για ανάκληση των δηλώσεων, ούτε λόγος.

«Όταν ο Γιάχος, η συμμορία του και οι αλήτες που έκαναν ντου στα αποδυτήρια ζητήσουν γονατιστοί συγγνώμη από τον κόσμο του Μοριά και όλους τους αγνούς Έλληνες φιλάθλους για το έγκλημα που έκαναν, τότε κι εγώ αφού τους φτύσω θα ανακαλέσω τις δηλώσεις μου». Ποιοι ήταν, όμως, οι αλήτες που έκαναν ντου στα αποδυτήρια; Ο Γιάννης Καϋμενάκης έκανε την καταγγελία για την επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη στους διαιτητές στο ημίχρονο του αγώνα, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης!

«Κατήγγειλα ότι ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού πήγαν στα αποδυτήρια των διαιτητών στον τελικό του κυπέλλου, χωρίς να έχουμε προσκληθεί εμείς. Δεν ξέρω τι τους είπαν, πάντως στο δεύτερο ημίχρονο βγήκαν άλλοι διαιτητές. Εγώ δεν ήμουν γραμμένος στο φύλλο αγώνα και δεν μπορούσα να κατέβω στα αποδυτήρια. ΜΕ ενημέρωσε ο γιατρός του αγώνα ότι ο Μαρινάκης και ο Θεοδωρίδης κατέβηκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια των διαιτητών. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε μεταξύ τους, δεν ήμουν εκεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο διαιτητής δεν έδωσε δύο καταφανέστατα πέναλτι στην ομάδα μου. Ξέρω ότι υπάρχει κανονισμός. Απαγορεύεται να κατέβεις στα αποδυτήρια χωρίς άδεια, ενώ είθισται, εάν κατέβει ένας πρόεδρος, να κατεβαίνει μαζί του και ο άλλος».

Τι μεσολάβησε; Δύσκολο να το υποθέσει κανείς! Η ακροαματική διαδικασία στην οποία υπερασπίστηκε έμμεσα ο Καϋμενάκης τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν στις 28 Μαρτίου του 2014. Στις 26 του ίδιου μήνα, δύο μέρες πριν, ο Αστέρας Τρίπολης υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό. «Έτσι θέλει την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου ο κύριος Καϋμενάκης; Με το δεύτερο γκολ που κέρδισε ο Αστέρας; Όλα τα δέχομαι απ’ τους διαιτητές εκτός από φάσεις που κρίνουν αποτέλεσμα, συγχαρητήρια στον Αστέρα με τον τρόπο που κέρδισε, μπράβο τους και να συνεχίσουν έτσι», δήλωνε μετά το ματς ο Σάββας Θεοδωρίδης, με τους γηπεδούχους σε ένα ματς που είχε πολύ μεγάλη ένταση λόγο του τελικού του 2013, να κερδίζουν με 2-1.

Στα αποδυτήρια η ένταση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι άνθρωποι – με συγκεκριμένα προσόντα και σωματοδομή – που συστήνονταν ως φροντιστές του Ολυμπιακού μπήκαν στα αποδυτήρια και του επιτέθηκαν με χτυπήματα, βρισιές και απειλές για δικαστήρια. Το δικαστήριο μερικές μέρες μετά, τυχαία ή μη, πήρε αναπάντεχη τροπή! Τα αναπάντεχα αρχίζουν να γίνονται αλυσίδα