Η Εθνική πόλο γυναικών 9η στο Παγκόσμιο

Η εθνική είχε σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα, καθώς δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τα πολύ δυνατά περιφερειακά σουτ των αντιπάλων

744358B98947D5BB5379BFAA818BC80F

Έκτη κατετάγη η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, καθώς στον τελευταίο αγώνα της στη διοργάνωση ηττήθηκε από την Κίνα με 13-12 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας έληξε 9-9, με την ελληνική ομάδα (που δεν πέρασε ποτέ μπροστά στο σκορ) να ισοφαρίζει 1΄12΄΄ πριν τη λήξη με την Ασημάκη. Να σημειωθεί ότι δεν αγωνίστηκε η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η οποία στη χθεσινή προπόνηση τραυματίστηκε στον δεξιό αντίχειρα.

Η εθνική είχε σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα, καθώς δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τα πολύ δυνατά περιφερειακά σουτ των αντιπάλων της, που βασικά στηρίζονταν σε δύο παίκτριες, την Γκουανάν Νιου και την Ζιχάν Ζάο.

Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση δεν είχαν πρόβλημα να αποκόψουν την Κινέζα φουνταριστή Γιατίνγκ Σουν (που έχει αγωνιστεί παλιότερα στον Ολυμπιακό), παραχωρώντας μάλιστα μόλις δύο αποβολές σε όλο το παιχνίδι, αλλά μάλλον δεν περίμεναν τον… βομβαρδισμό από την περιφέρεια.

Στα μέσα της δεύτερης περιόδου, με το σκορ στο 5-4, ο Μορφέσης άλλαξε τερματοφύλακα, με την Έλενα Κούβδου να αντικαθιστά τη Χρυσή Διαμαντοπούλου και να τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα, όμως τα πολλά λάθη στην επίθεση δεν επέτρεψαν στην εθνική να πάρει ποτέ το προβάδισμα, παρότι ισοφάρισε 5-5 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με τη Στεφανία Χαλαραμπίδη (το μεγάλο κέρδος της ελληνικής ομάδας από αυτό το τουρνουά).

Η Κίνα ξέφυγε ξανά 7-5 στ αμέσα της τρίτης περιόδου, πετυχαίνοντας γκολ στην κόντρα με τη Νιου, αλλά οι προσωπικές ενέργειες της Ασημάκη από τα 2μ. έφεραν ξανά το ματς στα ίσια (7-7), στις αρχές του τελευταίου οκταλέπτου.

Αφού Νιου και Στεφανία Χαραλαμπίδη «αντάλλαξαν» γκολ στην παίκτρια παραπάνω, η Νιου με ακόμη ένα μακρινό σουτ έδωσε προβάδισμα στην ασιατική ομάδα (9-8), 1΄45΄΄ πριν τη λήξη. Η Ασημάκη με το τέταρτο προσωπικό της γκολ ισοφάρισε σε 9-9 1΄21΄΄ πριν το τέλος και το σκορ αυτό έμεινε ως τη λήξη, αφού το σουτ της Ρουμπέση στην εκπνοή σταμάτησε στο δοκάρι.

Στη διαδικασία των πέναλτι η Τσουκαλά δεν κατάφερε και πάλι να σκοράρει (όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Ρωσία, συνολικά έχασε τέσσερα πέναλτι σε όλο το τουρνουά!), η κορυφαία παίκτρια της Κίνας, Γκουανάν Νιου, «σημάδεψε» το δοκάρι, αλλά αμέσως μετά η Ελευθερία Πλευρίτου νικήθηκε από τη Γιανγκ και η Τζινγκ Ζανγκ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι, δίνοντας στην ομάδα της τη νίκη και την πέμπτη θέση και αφήνοντας την εθνική στην έκτη, όπως και πριν δύο χρόνια στη βαρκελόνη.

Τα οκτάλεπτα: 4-2, 1-3, 2-1, 2-3 (κ.α.), 4-3 (πεν.)

Η εξέλιξη του σκορ:
1-0 Νιου (περιφέρεια), 1-1 Ασημάκη (π.π.), 2-1 Ζάο (περιφέρεια), 2-2 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 3-2 Ζάο (π.π.), 4-2 Γ. Ζανγκ (περιφέρεια), 4-3 Στεφ. Χαραλαμπίδη (περιφέρεια), 4-4 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-4 Νιου (περιφέρεια), 5-5 Στεφ. Χαραλαμπίδη (κόντρα), 6-5 Ζάο (περιφέρεια), 7-5 Νιου (κόντρα), 7-6 Ασημάκη (φουνταριστός), 7-7 Ασημάκη (φουνταριστός), 8-7 Νιου (π.π.), 8-8 Στεφ. Χαραλαμπίδη (π.π.), 9-8 Νιου (περιφέρεια), 9-9 Ασημάκη (φουνταριστός)

Η σειρά των πέναλτι:
Αβραμίδου 9-10, Ζάο 10-10, Τσουκαλά (απέκρουσε η Γιανγκ), Σονγκ 11-10, Ρουμπέση 11-11, Νιου (δοκάρι), Ελευθ. Πλευρίτου (απέκρουσε η Γιανγκ), Γουάνγκ 12-11, Στεφ. Χαραλαμπίδη 12-12, Τζ. Ζανγκ 13-12

Η Κίνα είχε 2/2 με παίκτρια παραπάνω, έξι γκολ από την περιφέρεια και ένα στην κόντρα. Η εθνική είχε 2/5 με παίκτρια παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια, τρία από θέση φουνταριστού και ένα στην κόντρα.

Διαιτητές:
Κογκάνοφ (Αζερμπαϊτζάν), Κουν (Ουγγαρία)

ΚΙΝΑ (Ρικ Αζεβέδο):
Γιανγκ, Τιάν, Μέι, Τσιόνγκ, Νιου 5, Σουν, Σονγκ 1, Τσ. Ζανγκ, Ζάο 4, Γ. Ζανγκ 1, Γουάνγκ 1, Τζ. Ζανγκ 1, Πενγκ

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης):
Κούβδου, Τσουκαλά, Στεφ. Χαραλαμπίδη 4, Κότσια, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 4, Ρουμπέση 1, Ι. Χαραλαμπίδη, Ελευθ. Πλερίτου 2, Ξενάκη, Διαμαντοπούλου.