Οι κομπλεξική Γερμανία ζητά την ταπείνωσητης Ελλάδας

 

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η στάση των Γερμανών και των δορυφόρων τους σχετικά με το θέμα της Ελλάδας

Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Η Ευρώπη παίρνει εκδίκηση από τον Τσίπρα” κυκλοφορεί το φύλλο της εφημερίδας The Guardian με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2015, ενώ «κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα.

«Σε εικονικό πνιγμό ο Τσίπρας-Ο κατάλογος με τις φρικαλεότητες»

«Πακέτο δρακόντειας λιτότητας είναι το τίμημα της διάσωσης», είναι ένας από τους υπότιτλους του πρωτοσέλιδου άρθρου του Guardian.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος του Guardian Ίαν Τρέινορ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ υποβλήθηκε σε «εικονικό πνιγμό».

Ο κ. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου «ασθενής» της Ευρωζώνης, συμφωνώντας είτε να περάσει άμεσα από το κοινοβούλιό της σαρωτικές μεταρρυθμίσεις είτε θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «εκτεταμένο εικονικό πνιγμό», σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει.

«Κατάλογο με φρικαλεότητες» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη:

Πρώτον, τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων . Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα . Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Δεύτερον-γράφει το γερμανικό περιοδικό- ακολουθούν μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης .

Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα . Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας.

Στη συνέχεια-γράφει το γερμανικό περιοδικό -η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως τις 20 Ιουλίου και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θέματα όπως η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομες τις περικοπές στα συντάξεις το 2012. Θα πρέπει επίσης να επιλυθούν και «λεπτομέρειες», όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, γράφει το Spiegel. “Επιπλέον, και αυτό είναι το νέο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν μια σειρά άλλων μέτρων, όπως περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις είτε με ελληνική πρόταση, είτε με την γερμανική που προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου ύψους 50 δις.ευρώ», προσθέτει.

Το τρίτο μέρος του κειμένου αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, γράφει το Spiegel: “To Eurogroup εκτιμά ότι οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια – και επομένως το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος – ανέρχονται σε 82 -86 δις. ευρώ».Σχετικά με το θέμα του δημόσιου χρέους , το κείμενο του Eurogroup αναφέρει: Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κούρεμα”.

«Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;» είναι ο τίτλος του φύλλου της Δευτέρας της γαλλικής εφημερίδας Liberation, μέσω του οποίου επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ελλάδας, ενώ «η Ελλάδα διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Le Figaro.

«Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας την Ευρωζώνη, με τη Γερμανία να εντείνει την πίεση» τιτλοφορεί το κεντρικό άρθρο στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.