Πρώτο θέμα σήμερα στον ξένο Τύπο η Ελλάδα!

Μέχρι τα ξημερώματα, τα βλέμματα όλων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν στραμμένα στις εξελίξεις.

Με επιθέσεις, αυστηρή κριτική και έντονη κινδυνολογία τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και ο ξένος Τύπος, σχολιάζουν το θέμα της Ελλάδος και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, καθώς οι συντάξεις, οι μισθοί και το ασφαλιστικό εξακολουθούν να αποτελούν τα «αγκάθια» της συμφωνίας.

Ο ξένος Τύπος, οργιάζει και σήμερα με δημοσιεύματα που μιλούν για σενάρια πτώχευσης.

«Financial Times» και «Guardian» χύνουν μπόλικο μελάνι για να καταγράψουν το κλίμα.

«Η Ελλάδα οδεύει κατευθείαν προς την έξοδο» γράφει ο «Guardian». Οι «Financial Times» αναφέρουν: «Η Ελλάδα δείχνει περιφρόνηση, καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ».

Bloomberg: Η Ελλάδα γίνεται η 1η χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ από τη δεκαετία του ’80

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που δεν πληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη δεκαετία του ’80, την ώρα που το παιχνίδι της μικροπολιτικής συνεχίζεται, με τους δανειστές της συνεχίζονται, αναγκάζοντας ουσιαστικά το ΔΝΤ να γυρίσει 35 χρόνια πίσω και να θυμηθεί μια αντίστοιχη περίπτωση.

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει την κατάσταση το Bloomberg, μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή – πακέτο των δόσεων προς το Ταμείο και να μην καταβάλει σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης του Ιουνίου. Αναφέρεται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται απόψε να απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις των δανειστών. Αν και διεθνείς αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι “απέχουμε ακόμα πολύ από μια συμφωνία”.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το άρθρο, χει μπροστά του διμέτωπο αγώνα: Στο εσωτερικό, τη συζήτηση στη Βουλή και στο εξωτερικό, την πίεση των δανειστών με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως απέχουμε ακόμη αρκετά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

«Κι όμως, η τρέχουσα φάση της κρίσης στην Ελλάδα πλησιάζει σε κάποια συμπέρασμα, καθώς τα ταμεία αδειάζουν, τα χρήματα λιγοστεύουν, οι μετοχές και τα ομόλογα πριονίστηκαν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το άρθρο που φιλοξενεί και δηλώσεις του Έλληνα καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business της Ν. Υόρκης, Νίκου Οικονομίδη, ο οποίος αναφέρει: «Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ είναι μια κλιμάκωση στην αντιπαράθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του Grexit».

Αναταράξεις αντιμετωπίζει και το κοινό νόμισμα που υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, μετά την άνοδο που είχε εμφανίσει στις αρχές της εβδομάδας. Το κλίμα άλλαξε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καθυστερήσει την πληρωμή της πρώτης δόσης προς το ΔΝΤ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις λέγοντας πως η Ελλάδα βασίστηκε σε μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου που υπάρχει από τα τέλη του ’70.

Μέχρι τώρα η μόνη χώρα που χρησιμοποίησε αυτή την απόφαση και ενοποίησε τις πληρωμές της ήταν η Ζάμπια, πίσω στη δεκαετία του ’80, ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Ο χρόνος, πάντως, τρέχει και σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το EuroWorking Group θα περιμένει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στην πρόταση των δανειστών μέχρι και τις 8 Ιουνίου. Αν και όπως αναφέρουν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν, δεν έχει οριστεί ημερομηνία-στόχος για την περάτωση των συζητήσεων.

Μια άλλη διάσταση της καθυστέρησης της δόσης προς το ΔΝΤ, δίνει ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ. Λέει συγκεκριμένα: «Η κίνηση αυτή σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει λάβει έγκριση από τη Βουλή όταν θα αρχίσει να έρχεται το χρήμα. Μπορεί, όμως, εναλλακτικά, να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι απελπισμένη και έχει προσκολληθεί στην ψεύτικη ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στην Ευρωζώνη. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει καταστήσει σαφές τι θέλει να κάνει, δείχνει ότι θα αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει». Κι όλα αυτά, αναφέρει το Bloomberg, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε τους πάντες, πριν από λίγα 24ωρα, ότι η δόση προς το ΔΝΤ θα καταβαλλόταν κανονικά.

«Στο τέλος, η έλλειψη σαφήνειας (που διακατέχει τις ελληνικές θέσεις), σημαίνει ότι θα προκαλέσει και την αποτυχία τους να πετύχουν τους στόχους τους», λέει, προεξοφλώντας τις μελλοντικές εξελίξεις, ο Κίρκεγκαρντ.