Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις

Υστέρηση στα έσοδα του κράτους, ύψους έως και 400 εκατ. ευρώ, παραδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνImageHandler.ashx

«Μας λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Μάρδας, που πάντως εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών (στις 24 Απριλίου, δηλαδή μεθαύριο, δίνονται οι εντολές για πληρωμές) και ότι στο τέλος του μήνα το ποσό θα υπερκαλυφθεί, από άλλους πόρους, ακόμα και αν η τοπική αυτοδιοίκηση επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» και δεν συμμορφωθεί με την ΠΝΠ.

«Θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, παρ’ όλα αυτα καλούμε τους δημάρχους να αναθεωρήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και άλλους πόρους» τόνισε.

Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” σχετικά με την προτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος και προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μεταφέρουν διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό ο κ. Μάρδας υπογράμμισε πως η εθελοντική μεταφορά των χρημάτων ισχύει αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η μεταφορά να μετατραπεί σε υποχρεωτική.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί». Τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Κατά τη χθεσινή του ενημέρωση προς τους δημάρχους, ο κύριος Μάρδας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πρόβλημα εσόδων στον προϋπολογισμό και εξήγησε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου μπροστά σε μια «τρύπα» 552 εκατομμυρίων ευρώ. Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης σημείωσε πως μετά τη μεταφορά των διαθεσίμων στης Τράπεζα της Ελλάδος οι ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, αν πρόκειται για το 10% των καταθέσεών τους, ενώ για περισσότερα θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα δύο ημέρες πριν.