Euro 2024: Οι πιθανοί τελικοί και τα έσοδα

Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από τις 14 Ιουνίου ως τις 14 Ιουλίου στη Γερμανία. Είναι η δεύτερη φορά στα 64 χρόνια του θεσμού που διεξάγεται στα εν λόγω εδάφη, επιστρέφοντας σε αυτά μετά το 1988. Τότε, στο δυτικό κομμάτι της ψυχροπολεμικά χωρισμένης στα δύο χώρας, πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε αναδειχθεί η Ολλανδία με νίκη 2-0 επί της ΕΣΣΔ και απόλυτο σημείο αναφοράς έγινε το θεσπέσιο γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Μόνο του το Μόναχο ήταν από τις πόλεις που είχαν επιλεγεί να φιλοξενήσουν αγώνες ομίλων και νοκ άουτ για το εορταστικό Euro 2020. Αλλά αυτό δεν μετρά ως Γερμανία.

Οι ομάδες

Συνολικά στα τελικά του Euro 2024 θα βρεθούν 24 ομάδες. Η οικοδέσποινα Γερμανία ήταν η μοναδική που είχε εξ αρχής εξασφαλισμένη θέση. Από την προκριματική φάση προέκυψαν οι επόμενες είκοσι – οι πρώτες και δεύτερες κάθε ομίλου.

Αυτές ήταν (ανά όμιλο) οι: Ισπανία, Σκωτία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Αλβανία, Τσεχία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Δανία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Το «παζλ» συμπλήρωσαν μέσα από τη διαδικασία των playoffs των τριών κατηγοριών του Nations League η Γεωργία, η Ουκρανία και η Πολωνία.

 

Εκ της διαδικασίας είχε εξαιρεθεί η Ρωσία, που εξακολουθεί να τελεί υπό τιμωρία και να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις.

Παρεμπιπτόντως, η νέα κάτοχος του τίτλου θα διεκδικήσει το τρόπαιο της υπερπρωταθλήτριας κόσμου, στη μάχη με την πρώτη της Νότιας Αμερικής, η οποία την ίδια ημέρα στο Μαϊάμι θα αναδειχθεί από το Κόπα Αμέρικα.

Οι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής

Για τρίτη σερί διοργάνωση και λόγω της διεύρυνσης που είχε προηγηθεί από την UEFA ισχύει ακριβώς η ίδια διαδικασία. Οι 24 ομάδες της τελικής φάσης χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας και εκ της κλήρωσης προέκυψαν οι έξι όμιλοι των τεσσάρων.

  • Στον 1ο η Γερμανία θα παίξει με τη Σκωτία, την Ουγγαρία και την Ελβετία.
  • Στον 2ο (ή όμιλο του θανάτου) η Ισπανία βρίσκεται παρέα με την Κροατία, την Ιταλία και την Αλβανία.
  • Στον 3ο η Αγγλία συνυπάρχει με τη Σλοβενία, τη Δανία και τη Σερβία.
  • Στον 4ο η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πολωνία.
  • Στον 5ο το Βέλγιο έχει απέναντί του τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.
  • Στον 6ο η Πορτογαλία θα μονομαχήσει με την Τουρκία, την Τσεχία και τη Γεωργία – σε αυτόν θα ήταν η Ελλάδα.

Στα νοκ άουτ παιχνίδια προκρίνονται οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες όλων. Πρώτο κριτήριο σε αυτή τη σύγκριση είναι οι συνολικοί βαθμοί τους στον όμιλο, δεύτερο η συνολική διαφορά τερμάτων, τρίτο η καλύτερη επίθεση και τέταρτο οι νίκες τους.

Ήδη έχουν προκύψει τα μισά ζευγάρια για τη φάση των 16, καθώς ο νικητής του 1ο ομίλου θα τεθεί αντιμέτωπος με τον δεύτερο του 3ου, ο δεύτερος του 4ου με τον δεύτερο του 5ου, ο νικητής του 4ου με τον δεύτερο του 6ου και ο δεύτερος του 1ου με τον δεύτερο του 2ου. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα διαμορφωθούν ανάλογα με την κατάταξη των καλύτερων δεύτερων.

Δυνητικοί τελικοί στη διοργάνωση θα μπορούσαν να είναι το Γερμανία – Γαλλία, το Ισπανία – Αγγλία, το Ιταλία – Ολλανδία ή το Βέλγιο – Πορτογαλία.