Ο απολογισμός του Ελληνικού Στίβου στις μεγάλες διοργανώσεις του 2023

Με 28 μετάλλια από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα

To 2023 ήταν   χρονιά γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας. Οι Έλληνες αθλητές και οι αθλήτριές  όλων των ηλικιών κατέκτησαν συνολικά 53 μετάλλια στους αγώνες που έγιναν φέτος σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και βαλκανικό επίπεδο. Τα 16 από αυτά είναι χρυσά, τα 20 αργυρά και τα υπόλοιπα 17 χάλκινα.

Ο  απολογισμός που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχαν ματαιωθεί, για διάφορους λόγους, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού ανδρών-γυναικών και Κ20 και το αντίστοιχο του ανοιχτού στίβου για την κατηγορία Κ20.

Φυσικά, πλην των μεταλλίων, οι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού κατέγραψαν και πληθώρα άλλων μεγάλων διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα – όπως για παράδειγμα η τέταρτη θέση της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου – και σε όλες τις ηλικίες, αποδεικνύοντας ότι το άθλημα έχει δυναμικό παρόν, αλλά και πολύ μέλλον.

Τα 28 μετάλλια προήλθαν από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα 25 από Βαλκανικούς Αγώνες.

Μίλτος Τεντόγλου και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Από τη Βουδαπέστη στην Αττάλεια

Στη σημαντικότερη διοργάνωση της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Ελλάδα συμμετείχε με 22 αθλητές και αθλήτριες και ανέβασε δύο παιδιά της στο βάθρο των νικητών: στο ψηλότερο σκαλί τον Μίλτο Τεντόγλου και στο τρίτο την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, δύο μετάλλια που την έφεραν στη 14η θέση στο σχετικό πίνακα.

Σε ηπειρωτικό επίπεδο υπήρχε έντονη δραστηριότητα με πολλές διοργανώσεις, αλλά η ελληνική σημαία σηκώθηκε ψηλά στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Κορωνίδα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ήταν αυτό του κλειστού στη Κωνσταντινούπολη με πολλές διακρίσεις και τρία μετάλλια από Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλή και Νίκο Ανδρικόπουλο. Με απολογισμό 1 χρυσό και 2 αργυρά μετάλλια, η Ελλάδα, που συμμετείχε με 18μελή ομάδα, κατέλαβε την 11η θέση.

Η πολύ καλή παράδοση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 συνεχίστηκε και στο Έσπο της Φινλανδίας, με απολογισμό 1 χρυσό, 1 αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια – όλα από τα κορίτσια μας – και 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. O ΣΕΓΑΣ επένδυσε σε αυτήν την ηλικία που είναι το άμεσο αύριο του ελληνικού στίβου στέλνοντας στη Φινλανδία 40 αθλητές και αθλήτριες.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με τα κορίτσια που κατέκτησαν μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23: Παναγιώτα Δόση, Ελίνα Τζένγκο, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και Γεωργία Δεσπολλάρη

Στην Ιερουσαλήμ η Ελλάδα έδωσε το «παρών» με μεγάλη ομάδα, 34 ατόμων, και έφυγε με δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της που την έφεραν στην 25η θέση.

Η γαλανόλευκη αποστολή που τίναξε την μπάνκα στον αέρα ήταν αυτή που πήρε μέρος στις Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας. Αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Μάριμπορ, δέκα μετάλλια (από τα 13 της Ελλάδας σε όλα τα σπορ) – εκ των οποίων τα δύο χρυσά – και σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση της κατάταξης, μια εμφάνιση που μας γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού κλασικού αθλητισμού στη διεθνή σκηνή.

Στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων (παλαιότερα γνωστό ως Μπρούνο Τζάουλι) στη Σιλέσια της Πολωνίας, η εθνική μας ομάδα πέτυχε την παραμονή της στις 16 ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης καταλαμβάνοντας την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πάνω από την προηγούμενη συμμετοχή της το 2021. Σε αυτή την πορεία βοήθησαν ιδιαίτερα οι πέντε θέσεις στην πρώτη τριάδα, με τον Μίλτο Τεντόγλου να προσθέτει άλλο ένα χρυσό παράσημο στη συλλογή του.

Στις άλλες δύο θεματικές ηπειρωτικές διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο μάς έκαναν ξανά υπερήφανους κατακτώντας την πρώτη θέση.

Με τρεις βαλκανικές διοργανώσεις μείον και με την ομάδα ανδρών-γυναικών να αγωνίζεται με πολλές ελλείψεις στο Κράλιεβο, ο ελληνικός στίβος κέρδισε 27 μετάλλια, τα οχτώ χρυσά, από τα πρωταθλήματα της χερσονήσου του Αίμου. Με τη Βαλκανική Ένωση (ABAF) να αριθμεί πλέον 21 μέλη επί συνόλου 51 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ήτοι 41%), ο συντελεστής δυσκολίας είναι πιο υψηλός τα τελευταία χρόνια και το μετάλλιο είναι πιο δύσκολη υπόθεση.

Σάρωσαν Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη και Τζένγκο

Σε ατομικό επίπεδο, ο άνθρωπος που έχει κερδίσει κάθε διαθέσιμο τίτλο, ο Μίλτος Τεντόγλου, έκανε… χατ-τρικ με πρωτιές στη Βουδαπέστη, την Κωνσταντινούπολη και τη Σιλέσια. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κέρδισε το πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (πλέον της λείπει μόνο ένα βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και νίκησε σε Ποντεμπράντι και Αττάλεια, ενώ νταμπλ πέτυχε και η Ελίνα Τζένγκο με νίκες στο Έσπο και στη Λεϊρία.

Δύο δυνατά μετάλλια κέρδισε και ο Εμμανουήλ Καραλής σε Κωνσταντινούπολη και Σιλέσια, ενώ στο βάθρο σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις ανέβηκαν και οι Δημήτρης Τσιάμης, Παναγιώτα Δόση και Πολυνίκη Εμμανουηλίδου.

Στους μικρούς, σάρωσε η Μαρία Ραφαηλίδου με δύο χρυσά βαλκανικά καθώς και ένα αργυρό και ένα χάλκινο στο Μάριμπορ, αλλά και ο Δημήτρης Αντωνάτος με χρυσό στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας και χάλκινο στην Ιερουσαλήμ απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους. Ο Νικόλας Σιδηρένιος κατέκτησε το χάλκινο στο Μάριμπορ και το αργυρό στη Σεβάστεια, συνεχίζοντας την παράδοση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων σφυροβόλων τα τελευταία χρόνια.

Ισορροπία σε δρόμους, άλματα, ρίψεις και βάδην

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα των διεθνών μεταλλίων το 2023 είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολυφωνία και ως προς την πηγή αυτών των διακρίσεων.

Πιο αναλυτικά, 11 μετάλλια προέρχονται από τους δρόμους, 10 από το βάδην, 3 από τα σύνθετα, 14 από τα άλματα και 15 από τις ρίψεις, αναλογία που αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές μας και τη στήριξη της ομοσπονδίας στις μικρές ηλικίες, αλλά και στον υψηλό αθλητισμό, παρά τις προφανείς δυσκολίες που προκαλεί η απουσία αξιοπρεπών χώρων προπόνησης και υποδομών.

Το 2024 είναι Ολυμπιακή χρονιά και οι απαιτήσεις από τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό θα είναι ακόμα υψηλότερες, όπως πολύ μεγάλος θα είναι και ο διεθνής ανταγωνισμός, σε ένα άθλημα όπου στη Βουδαπέστη, 71 χώρες έβαλαν τουλάχιστον έναν αθλητή στις οχτάδα και 46 κέρδισαν μετάλλιο.

Τα 53 μετάλλια του ελληνικού στίβου το 2023

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανοιχτού Βουδαπέστη

1-1-0

1ος        Μήκος             Μίλτος Τεντόγλου

3η         35 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κλειστού Κωνσταντινούπολη

1-2-0

1ος        Μήκος             Μίλτος Τεντόγλου

2ος        Επί κοντώ        Εμμανουήλ Καραλής

2ος        Τριπλούν         Νίκος Ανδρικόπουλος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 Έσπο

1-1-2

1η         Ακοντισμός     Ελίνα Τζένγκο

2η         Ύψος               Παναγιώτα Δόση

3η         200 μ.              Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

3η         800 μ.              Γεωργία Δεσπολλάρη

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 Ιερουσαλήμ

0-0-2

3ος        Σφαιροβολία   Δημήτρης Αντωνάτος

3η         3.000 μ. στιπλ Βασιλική Καλλιμογιάννη

Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας Μάριμπορ

2-3-5

1ος        Σφαιροβολία   Δημήτρης Αντωνάτος

1ος        Τριπλούν         Γιάννης Γκάρτσιος

2η         800 μ.              Ιουλιάννα Ρούσου

2η         Σφαιροβολία   Μαρία Ραφαηλίδου

2ος        400 μ. εμπ.     Βλαδίμηρος Ανδρεάδης

3ος        Ύψος               Πασχάλης Γεννίκης

3ος        Επί Κοντώ        Παύλος Κριαράς

3η         Επί Κοντώ        Εβίνα Παναγιώτου

3η         Δισκοβολία      Μαρία Ραφαηλίδου

3ος         Σφυροβολία    Νικόλας Σιδηρένιος

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων βάδην Ποντεμπράντι

1-0-0

1η         20 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

1η Κατηγορία Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ομάδων Σιλέσια

1-1-3

1ος        Μήκος             Μίλτος Τεντόγλου

2ος        Επί Κοντώ        Εμμανουήλ Καραλής

3ος        Τριπλούν         Δημήτρης Τσιάμης

3ος        Σφυροβολία    Μιχάλης Αναστασάκης

3η         200 μ.              Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων, Λεϊρία

1-0-0

1η         Ακοντισμός      Ελίνα Τζένγκο

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κράλιεβο

0-9-2

2ος        Ακοντισμός      Γιάννης Κυριαζής

2η         200 μ.              Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

2ος        200 μ.              Γιάννης Καριοφύλλης

2η         Ύψος               Παναγιώτα Δόση

2ος        Τριπλούν         Δημήτρης Τσιάμης

2η         Σφαιροβολία   Μαρία Μαγκούλια

2η         4Χ400 μ.          Δήμητρα Γναφάκη, Ειρήνη Βασιλείου,

Γεωργία Δεσπολλάρη, Δέσποινα Μουρτά

2η         ‘Επταθλο         Αναστασία Ντραγκομίροβα

2ος        Δέκαθλο          Άγγελος Τζανής Ανδρέογλου

3η         200 μ.              Άρτεμις Αναστασίου

3ος        Δέκαθλο          Άρης Περιστέρης

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 Σεβάστεια

4-1-1

1η         Σφυροβολία    Βαλεντίνα Δρακοπούλου

1η         Δισκοβολία      Μαρία Ραφαηλίδου

1η         Σφαιροβολία   Μαρία Ραφαηλίδου

1η        Ακοντισμός     Γεωργία Θεοφανία Κατσαρού

2ος        Σφυροβολία    Νικόλας Σιδηρένιος

3η         100 μ. εμπ.     Παναγιώτα Μεντζελοπούλου

Βαλκανικό Πρωτάθλημα Βάδην Αττάλεια

4-2-2

1η         20 χλμ. βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

1η         35 χλμ. βάδην Όλγα Φιάσκα

1η         35 χλμ. βάδην Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ

1η         10 χλμ. βάδην Αναστασία Αντωνοπούλου

2η         35 χλμ. βάδην Γιάννης Καυκάς

2ος        10 χλμ. βάδην Ελισσαίος Μπαρδάκης

3η         20 χλμ. βάδην Κυριακή Φιλτισάκου

3ος        20 χλμ. βάδην Κώστας Ντεντόπουλος