Παρουσιάστηκε το Βιβλίο για την αθλητική ιστορία των Ελλήνων

Σημαντική συνεισφορά στην αθλητική ιστορία συνολικά της χώρας το βιβλίο του Θεοδώρου Νημά “Αθλητική ιστορία των Ελλήνων. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”. Το πόνημα, όπως το χαρακτήρισαν οι ομιλητές, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που ο Δήμος Τρικκαίων συνδιοργάνωσε με τον ΣΕΓΑΣ και τον Εκδοτικό Οίκο Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη (Θεσσαλονίκη) στη Στέγη Λαϊκού Πολιτισμού του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2023.
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, τρικαλινή πρ. παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμό κ. Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι εάν η αρχαία γνώση ήταν η συνισταμένη του παγκόσμιου αθλητισμού, τότε η φράση “νους υγιής εν σώματι υγιή”, αντικατοπτρίζει τη σχέση αθλητισμού και πολιτισμού. Ευχαρίστησε τον κ. Νημά για τη συγγραφή του βιβλίου επισημαίνοντας ότι περιέχει ερεθίσματα “για να εντρυφήσουμε περισσότερο στο τι συνέβη και τι συμβαίνει στο παρόν και το παρελθόν, αλλά και το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον”.
Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας χαρακτήρισε ως καταπληκτικό πόνημα το βιβλίο του κ. Νημά, αλλά και αναγκαιότητα.
Υπενθύμισε ότι τα Τρίκαλα είναι πόλη του αθλητισμού, όχι μόνο λόγω Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων (από τους αρχαιότερους της χώρας) ή των Σοφίας Σακοράφα και Χρήστου Παπανικολάου με τα παγκόσμια ρεκόρ, αλλά και με την καθημερινότητα, με εγκαταστάσεις που γεμίζουν κόσμο. Και σημείωσε ότι το βιβλίο είναι εργαλείο για την αυτοδιοίκηση και τη σχέση της με τον μαζικό αθλητισμό.
Ο κ. Κ. Σταμούλης από τον Εκδοτικό Οίκο, χαρακτήρισε το βιβλίο ως άρτιο τόμο με πλούσιο υλικό, που ανοίγει δρόμους σε παιδεία και αθλητισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας.
Η παρουσίαση έγινε την παραμονή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Δρόμου σε Ανώμαλο Εδαφος που πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Πηγή Τρικάλων.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, με στελέχη του ΣΕΓΑΣ, ανθρώπους του αθλητισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, τρικαλινούς και τρικαλινές, μίλησαν και παρουσίασαν το βιβλίο οι κ. Δημήτριος Σούλας, ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και ο κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος – επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας. Τον συντονισμό έκανε το ιστορικό στέλεχος του ΣΕΓΑΣ και του ΓΣΤ κ. Δημ. Χαχάμης. Παρέστη επίσης ο πρ. Νομάρχης Τρικάλων Στέφανος Πατραμάνης.

Από το γραφείο Τύπου