Φόρεσε το ευρωπαϊκό του κουστούμι ο Παναθηναϊκός

"Σκόρπισε" την Ντνίπρο στο Κόζιτσε με 1-3

Ο Παναθηναϊκός με μία εμφάνιση βγαλμένη από τις ένδοξες ευρωπαϊκές νύχτες του, επικράτησε 3-1 της Ντνίπρο στο Κόζιτσε και πραγματοποίησε ένα καθοριστικό βήμα για την πρόκριση του στον Γ’ Προκριματικό Γύρο του Champions League. Μία πρόκριση που σημαίνει παρουσία στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβρη, σίγουρα έσοδα και ανάκτηση του πρεστίζ του Συλλόγου!

Ήταν ένα βράδυ εκπληκτικό για το Τριφύλλι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ένα παιχνίδι που επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι «πράσινοι», οι οποίοι κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους, κατάφεραν να πάρουν μεγάλο προβάδισμα για να προκριθούν από το πρώτο παιχνίδι!

Όλοι οι παίκτες ήταν πολύ καλοί! Παθιασμένοι, συγκεντρωμένοι, κανένας δεν υστέρησε! Αλλά αναμφίβολα ο κορυφαίος ήταν ο Χουάνκαρ! Ο Ισπανός ήταν… οργιαστικός! Ο δεξιός μπακ της Ντνίπρο Μιροσνιτσένκο θα βλέπει εφιάλτες για καιρό από τον Ισπανό, αφού τον πέρασε στα δύο γκολ, ενώ ο Χουάνκαρ δημιούργησε και το τρίτο!

Οι «πράσινοι» πλέον έχουν ποιότητα και προσωπικότητα, δεν κολλάνε και ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ τους. Με το περαιτέρω γέμισμα του ρόστερ, με τον Βιλένα και τον Τζούρισιτς να ανακτούν πλήρως τη φόρμα τους, με όλους να βελτιώνονται, ο Παναθηναϊκός βλέπει ευοίωνα το μέλλον! Με μόνο μελανό σημείο του ματς, τον τραυματισμό του Σένκεφελντ, αλλά με τον Γεντβάι να μην αφήνει το κενό να φανεί.

Βέβαια, η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Απαιτείται ηρεμία, ωριμότητα και χαμηλοί τόνοι. Ώστε ο Παναθηναϊκός σε μία εβδομάδα στην Αθήνα, να σφραγίσει την πρόκριση και να διεκδικήσει έπειτα την υπέρβαση με το… σεντόνι!

Έκπληξη με Βιλένα στην ενδεκάδα

Κόντρα στις προβλέψεις, ο Γιοβάνοβιτς εμπιστεύτηκε από την αρχή τον λιγότερο έτοιμο Βιλένα. Ο Ολλανδός μέσος συμπλήρωσε την τριάδα του «άξονα», με τον Ρούμπεν και τον Τζούρισιτς. Στις υπόλοιπες θέσεις του 4-3-3, ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία, οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον έπαιξαν στο κέντρο της άμυνας, ο Κώτσιρας κάλυψε το δεξιό άκρο και ο Χουάνκαρ το αριστερό άκρο. Ο Παλάσιος ήταν ο δεξιός εξτρέμ, ο Μπερνάρ ήταν ο αριστερός εξτρέμ και ο Σπόραρ ο «φουνταριστός».

Ο Σπόραρ εκτέλεσε γρήγορα

Το προβάδισμα επιτεύχθηκε νωρίς για τον Παναθηναϊκό. Ο Κώτσιρας εκτέλεσε πλάγιο από δεξιά στον Μπερνάρ, αυτός με απ’ ευθείας «30άρα» βρήκε τον Χουάνκαρ, ο Ισπανός ντρίμπλαρε τον Μιροσνιτσένκο και πάσαρε παράλληλα στον Σπόραρ, ο οποίος εξ’ επαφής σκόραρε με σουτ! 

Η Ντνίπρο-1 προσπάθησε να απαντήσει αμέσως, όμως ο Σένκεφελντ πρόλαβε σωτήρια με τάκλιν στο τετ-α-τετ του Ντόμπβικ, ένα λεπτό μετά το γκολ του Σπόραρ. Ο Ουκρανός επιθετικός βρέθηκε σε θέση βολής και στο 15’, αλλά πλάσαρε άουτ.

Το πρώτο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό σημειώθηκε στο 20’. Ο Σένκεφελντ σε ένα σπρίντ διεκδίκησε τη μπάλα με τον Ντόμπβικ και υπέστη μυϊκό τραυματισμό. Με τον Ολλανδό να αντικαθίσταται μετά από ένα τρίλεπτο από τον Γεντβάι. Οι «πράσινοι» δεν απειλήθηκαν παρά τις αλλαγές, έλεγξαν πλήρως τον ρυθμό και είχαν δύο καλές στιγμές, όμως τα σουτ των Κώτσιρα και Παλάσιος δεν βρήκαν στόχο.

Τζούρισιτς και Φώτης διεύρυναν το προβάδισμα

Η Ντνίπρο βγήκε από τα αποδυτήρια με ορμή, για να ψάξει την ισοφάριση. Στο 49’ ο Ντόμπβικ με ένα γυριστό έστειλε τη μπάλα πολλά μέτρα άουτ. Στο 51’, ένας συνδυασμός των παικτών της Ντνίπρο είχε αποδέκτη τον Γκουτσούλιακ, ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να «κρεμάσει» τον Μπρινιόλι.

Σταδιακά, ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε και άγγιξε το 2-0. Σε μία αντεπίθεση «3 με 3», ο Σπόραρ πάσαρε στον αφύλακτο Βιλένα, όμως ο Ολλανδός έπιασε τσαφ και αστόχησε. Η Ντνίπρο έκανε την ύστατη αντεπίθεση της και έχασε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση στο 70’, όταν στο σουτ του Ρουμπίντσκι, ο Τσοκάι έβαλε την κόντρα και αποσόβησε τον κίνδυνο. 

Αφού απέφυγε τα χειρότερα, ο Παναθηναϊκός πέτυχε δεύτερο γκολ! Στο 74’ ο Βέρμπιτς πάσαρε με το εξωτερικό φάλτσο στον Χουάνκαρ, αυτός με ένα τρομερό σπριντ και πάσαρε στο ημικύκλιο και εκεί ο Τζούρισιτς, με ένα εκπληκτικό σουτ σκόραρε στη γωνία του Κιναρέικιν!

O θρίαμβος του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε στο 82’! Ο Μιροτσινένκο θα… βλέπει εφιάλτες από τον Χουάνκαρ, αφού ο Ισπανός τον πέρασε, ο Ουκρανός τον ανέτρεψε και ο Γερμανός διαιτητής Τσίφι υπέδειξε το πέναλτι. Το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Φώτης Ιωαννίδης για το 3-0!

Οι «πράσινοι» χαλάρωσαν από το τρίτο γκολ και οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση και μείωσαν. Από μία εκτέλεση κόρνερ, οι αμυνόμενοι δεν μπόρεσαν να διώξουν, η μπάλα στρώθηκε στον Καπλιένκο και αυτός από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Χωρίς όμως να αλλάξει κάτι άλλο μέχρι το φινάλε!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Τσίφι (Ιταλία)

ΝΤΝΙΠΡΟ (Ολεξάντερ Κούτσερ): Κιναρέικιν, Μιροσνιτσένκο, Σαράπι, Σβάτοκ (61’Κοχούτ), Κράβετς (73’ Καπλιένκο), Ρουμπτσίνσκι, Μπαμπένκο (84’ Ταντσούκ), Μπλάνκο (83’ Χόριν), Γκουτσούλιακ, Τρετιακόφ (61’ Ανταμιούκ), Ντόμπβικ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Βιλένα (70’ Τσοκάι), Τζούρισιτς (78’ Μαντσίνι), Παλάσιος, Μπερνάρ (70’ Βέρμπιτς), Σπόραρ (78’ Ιωαννίδης)