1999-2000: Η τελευταία χρονιά του ΑΟΤ στην Α’ Εθνική

Toυ Νίκου Ραλλίδη

Στις 30 Μαϊου 1999 ο ΑΟΤ Τρίκαλα αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Β’ Εθνική μετά από νίκη με 2-1 κόντρα στον Παναιτωλικό με γκολ του Γιάννη Χλωρού και του Μιχάλη Ιορδανίδη και επέστρεφε στην μεγάλη κατηγορία ύστερα από 26 ολόκληρα χρόνια. Όπως ήταν φυσικό η άνοδος πανηγυρίστηκε δεόντως από περισσότερους από 12000 φιλάθλους που αποθέωσαν τους πρωταθλητές του Μιχάλη Φιλίππου.

Ο πρωτεργάτης της ανόδου παρέμεινε στο τιμόνι των «κυανέρυθρων» και την επόμενη χρονιά που είχε ως στόχο την παραμονή. Για το λόγο αυτό ήρθαν στην ομάδα αρκετοί ποδοσφαιριστές με μεταγραφή, ανάμεσα τους ο Βραζιλιάνος Ουμπιράτσι, ο Κοσταρικανός Nταβίντ Ντίατς, οι Σέρβοι Σάσα Γιοβάνοβιτς και Μίλαν Σέβο, ο έμπειρος Δημήτρης Μπουγάς που είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας του 1998 με τον Πανιώνιο, ο Νιηγριανός Μούσα Γιαχάγια από την Ισπανία και ο Ουρουγουανός Βάλτερ Καπρίλε. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι παρέμειναν οι στυλοβάτες της ανόδου: Αχιλλέας Αγγελόπουλος Αχιλλέας Λαγούιας, Βασίλης Μουρατίδης, Γιάννης Χλωρός Μιχάλης Ιορδανίδης που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1985 με τον ΠΑΟΚ, και Βαγγέλης Κώτσιος που είχε αγωνιστεί και στα 34 παιχνίδια της Β’ Εθνικής το 1988-99. Αντίθετα αποχώρησαν οι τρεις Σέρβοι Μιρίλοβιτς, Βάσιτς, Ρόντιτς και ο έμπειρος γκολκίπερ Αλέκος Κατσιαούνης.

H πρεμιέρα ξεκίνησε με ήττα 2-0 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 1999, για να ακολουθήσει άλλη μία εντός έδρας από τον Εθνικό με 2-1 και γκολ του Ντίατς. Ο Κοσταρικανός ήταν ο σκόρερ και στη νέα ήττα με 4-1 από τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο, ενώ ο πρώτος βαθμός ήρθε εντός έδρας στις 17 Οκτωβρίου 1999 με τον Πανηλειακό με 1-1 και σκόρερ τον Ουμπιράτσι. Ακολούθησαν νέες ήττες, με τους πρώτους 3 βαθμούς να έρχονται στις 28 Νοεμβρίου με αντίπαλο την Σκόντα Ξάνθη με 2-1 με σκόρερ τον Κώστα Μπαντά και τον Ντίατς. Και όλα αυτά για μία ομάδα που την περασμένη σεζόν βρισκόταν αήττητη για 15 σερί αγωνιστικές (από τις 25 Οκτωβρίου 1998 μέχρι τις 7 Μαρτίου 1999).

Τα πολλά αρνητικά αποτελέσματα έφεραν μοιραία γενναίες αποφάσεις από τον Σάκη Καρατζούνη, την απόλυση του Μιχάλη Φιλίππου και τις πωλήσεις του Ντίατς και του Ουμπιράτσι στον Πανηλειακό κατά το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι. Δύο παλιοί γνώριμοι όμως επέστρεφαν στην ομάδα: ο τεχνικός Ζόραν Μπάμποβιτς και ο Ζόραν Στοϊνοβιτς από τον Άρη. Αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να ανέβει αγωνιστικά και τον έτερο Σέρβο τον Σάσα Γιοβάνοβιτς να αναλαμβάνει το βάρος της επίθεσης με επιτυχία.

Ο ΑΟΤ συνέχισε να κυνηγά τον Απόλλωνα Σμύρνης, την Καβάλα, την Προοδευτική, τον Πανηλειακό και την Παναχαϊκή στην μάχη της παραμονής χωρίς όμως ιδιαίτερες ελπίδες μετά τις πρώτες αγωνιστικές του Β’ γύρου. Αν και η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην Καλαμάτα στις 15 Ιανουαρίου 2000 με 1-0 και γκολ του Γιάννη Χλωρού είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Μοιραία τερμάτισε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπου υποβιβάζονταν 4 ομάδες. Η συγκομιδή του ΑΟΤ ήταν 5 νίκες, 6 ισοπαλίες, 23 ήττες και συνολικά 21 βαθμοί. Ο Γιάννης Χλωρός είχε πετύχει 6 γκολ και Σάσα Γιοβάνοβιτς 11 τέρματα.

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τον ΑΟΤ τη σεζόν 1999-2000 ήταν οι: Γιάννης Χλωρός, Σάσα Γιοβάνοβιτς, Αχιλλέας Αγγελόπουλος Αχιλλέας Λαγούιας, Βασίλης Μουρατίδης Μιχάλης Ιορδανίδης, Ουμπιράτσι, Νταβίντ Ντίατς, Σάσα Γιοβάνοβιτς, Δημήτρης Μπουγάς, Μούσα Γιαχάγια, Βάλτερ Καπρίλε, Ζόραν Στοϊνοβιτς, Ευθύμης Αγγελόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Σωτήρης Παπαστεργιάδης, Θανάσης Πρεκατές, Θεοδόσης Θεοδοσιάδης, Μιχάλης Μητροφάνης, Γιάννης Μανίκας, Σωτήρης Κωστούλας, Βαγγέλης Τσιούκας, Περικλής Σπυράκος, Τάσος Γκανάς, Κώστας Μπαντάς, Βαγγέλης Κώτσιος, Τάσος Ζαχόπουλος, Νταλίπι και οι τερματοφύλακες Δημήτρης Μαρδάνης, Μίλαν Σέβο, Δημήτρης Κοτταράς, και Κώστας Ζαφείρης.

 

Όλα τα αποτελέσματα:

 

A’ Γύρος

Παναθηναϊκός – ΑΟΤ 2-0

ΑΟΤ – Εθνικός 1-2

Ηρακλής – ΑΟΤ 4-1

ΑΟΤ – Πανηλειακός 1-1

Ολυμπιακός – ΑΟΤ 3-1

ΑΟΤ – Ιωνικός 2-2

ΑΟΤ – Άρης 0-1

ΟΦΗ – ΑΟΤ 2-0

ΑΟΤ – Ξάνθη 2-1

Παναχαϊκή – ΑΟΤ 3-0

ΑΟΤ – Προοδευτική 0-0

Πανιώνιος – ΑΟΤ 4-1

ΑΟΤ – Απόλλων Σμύρνης 1-0

Καβάλα – ΑΟΤ 4-1

Καλαμάτα – ΑΟΤ 0-1

ΑΟΤ – Α.Ε.Κ. 0-1

Π.Α.Ο.Κ. – ΑΟΤ 2-0

 

B’ Γύρος

ΑΟΤ – Παναθηναϊκός 1-3

Εθνικός – ΑΟΤ 1-0

ΑΟΤ – Ηρακλής 3-3

Πανηλειακός – ΑΟΤ 1-3

ΑΟΤ – Ολυμπιακός 0-2

Ιωνικός – ΑΟΤ 5-1

Άρης – ΑΟΤ 3-3

ΑΟΤ – ΟΦΗ 1-1

Ξάνθη – ΑΟΤ 3-0

ΑΟΤ – Παναχαϊκή 0-1

Προοδευτική – ΑΟΤ 1-0

ΑΟΤ – Πανιώνιος 2-3

Απόλλων Σμύρνης – ΑΟΤ 5-2

ΑΟΤ – Καβάλα 3-1

ΑΟΤ – Καλαμάτα 0-2

Α.Ε.Κ. – ΑΟΤ 2-1

ΑΟΤ – Π.Α.Ο.Κ. 3-5