Ο πρίγκιπας Αλβέρτος είναι ένας πραγματικός sportsman

Ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ρενιέ του 3ου και της πρώην διάσημης ηθοποιού του Χόλιγουντ, Γκρέις Κέλι, ήταν «καταδικασμένος» για ένα πράγμα από τη στιγμή που γεννήθηκε: να γίνει ο ηγέτης ενός μικρού πριγκιπάτου. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος ο 2ος ήταν ο πρώτος διάδοχος, σε μία εποχή όπου μόνο άνδρες μπορούν να φτάσουν στο ανώτατο βασιλικό αξίωμα του μονεγάσκικου θρόνου.

Η άστατη ζωή του όμως ήταν τέτοια που ανάγκασε τον πατέρα του να πάρει μία μεγάλη απόφαση: να αλλάξει το νόμο και να επιτρέψει έτσι στη μεγαλύτερη αδερφή του, την πριγκίπισσα Καρολίνα και τα τρία παιδιά της να αποκτήσουν το ίδιο δικαίωμα. Στη διάρκεια της εφηβείας του, ο πρίγκιπας Αλβέρτος έλαβε εκπαίδευση τόσο στο Μόντε Κάρλο όσο και στο εξωτερικό, μετακόμισε για λίγο στις ΗΠΑ προκειμένου να συνεχίσει στο κολέγιο κι έφτασε έως το σημείο να γίνει μέλος μίας αδελφότητας εκεί.

Γεννημένος για τα σπορ, ο Αλβέρτος κάποτε φιλοδοξούσε να παίξει ποδόσφαιρο για την εθνική ομάδα του Μονακό, η οποία βέβαια ακόμη και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από τη ΦΙΦΑ. Τελικά βολεύτηκε με το να γίνει αθλητής ελκήθρου και να λάβει μέρος ως οδηγός του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν τέτοια η αγάπη του για τον αθλητισμό, που μέσω αυτού γνώρισε τη σύζυγό του, την Ολυμπιονίκη πρώην κολυμβήτρια Σαρλίν Γουίτστοκ, με την οποία παντρεύτηκε το 2011.

Επίσης, το αθλητικό παρελθόν του ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Αλβέρτος μετέτρεψε το Μονακό σε έναν παράδεισο των σπορ. Αυτόν τον Μάιο, όπως κάθε χρόνο την ίδια εποχή, το πριγκιπάτο θα φτάσει και πάλι στην αθλητική του κορύφωση και κανένας φίλαθλος δεν θα μείνει δυσαρεστημένος. Βλέπετε, το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στο Μόντε Κάρλο είναι η κορωνίδα των αθλητικών γεγονότων του πριγκιπάτου, στην πιο λαμπερή κούρσα που υπάρχει στο καλεντάρι του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τον ίδιο μήνα το διάσημο τουρνουά πόκερ PokerStars Casino EPT επιστρέφει στο Μόντε Κάρλο έπειτα από απουσία δύο ετών, ενώ η ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό κλείνει με δύο εντός έδρας αγώνες τις υποχρεώσεις της στη Ligue 1.

Αυτά είναι κάποια από τα σημαντικά γεγονότα του Μαΐου στο Μονακό και μόνο μερικά από όλα όσα είναι προγραμματισμένα ετησίως στο πριγκιπάτο. Ο Αλβέρτος και η αγάπη του για τα σπορ έχει μετατρέψει τη μικρή περιοχή του Μόντε Κάρλο σε ένα μέρος όπου ο καθένας μπορεί να βρει την αθλητική διασκέδαση που του αρέσει. Το έλκηθρο έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω και έχει σημαδέψει την καριέρα του πρίγκιπα Αλβέρτου, ο οποίος έλαβε μέρος σε πέντε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο άθλημα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από μερικές εβδομάδες, αφού οι Ρούντι Ρινάλνττο και Μπόρις Βέιν τερμάτισαν έκτοι στους Αγώνες του Πεκίνου και κατέκτησαν την υψηλότερη θέση που έχει πάρει ποτέ το πριγκιπάτο στο συγκεκριμένο άθλημα.

Στη συνέχεια, υπάρχει το Μάστερς Όπεν του Μόντε Κάρλο που είναι προγραμματισμένο για το τέλος Απριλίου και θα καλύψει τα γούστα των φανατικών του τένις, ενώ το γκολφ, η ιστιοσανίδα, το θαλάσσιο σκι και πολλές άλλες δραστηριότητες είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια του έτους για οποιονδήποτε θέλει να τις απολαύσει, είτε παρακολουθώντας είτε παίρνοντας μέρος σε αυτές.

Είναι σίγουρο ότι στις περισσότερες από αυτές θα δει κανείς και τον ίδιο τον Αλβέρτο. Ο πρίγκιπας είχε στις 14 Μαρτίου τα 63α γενέθλιά του, αλλά η ηλικία του δεν τον εμποδίζει να συμμετέχει ενεργά σε όσα αθλήματα και γεγονότα μπορεί. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, από το 1985 μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ένας από τους «αθάνατους» που ορίζουν τις τύχες του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από το έλκηθρο, είναι λάτρης του σκι, της κολύμβησης και είναι αθλητής του τζούντο.

Το πριγκιπάτο έχει, επίσης, παρουσία και στους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με την καλύτερη επίδοσή του να είναι η ένατη θέση στο τάε κβο ντο το 2000 στο Σίδνεϊ και η ίδια θέση στο τζούντο στους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και του 2016 στο Πεκίνο. Υπάρχει φυσικά και η επίδοση του 1924 από τον Ζουλιέν Μεντεσίν, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην… αρχιτεκτονική, όταν αυτή ήταν άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Όπως είναι βέβαια φυσιολογικό, αυτό το «άθλημα» και τα μετάλλιά του δεν καταγράφονται επίσημα στην Ιστορία.